Тъжна статистика: 290 от 2400 училища – иновативни!

Вълчев: МОН ще даде 1,5 млн. за иновации между училищата
3 дек 2018 19:32, Анисия Иванова
11
Тъжна статистика: 290 от 2400 училища – иновативни!
Архив: Булфото

Вече втора година училищата представят проекти за иновации и 290 училища от 2400 училища в страната са иновативни, или това са около 12-13 процента от българските училища. Този процент все още е малък, но има и други училища, които не са кандидатствали с иновативни проекти, но имат добри иновативни практики, каза  министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на първия национален форум за иновациите в образованието.

И уточни, че едно училище, ако е иновативно, това не означава, че във всичките класни стаи се работи с иновативни методи.

МОН и регионалните управления по образованието трябва да подпомагат и насърчават училищата да правят иновации и да им дадат по-голяма свобода за това, заяви Вълчев. Той добави, че целта е повече иновативни елементи да има в организацията на учебния процес, в съдържанието на обучението, в учебните програми и най-вече в методите на преподаване, като всичко това се разрешава от Закона за предучилищното и училищното образование.

Иновативният и креативният учител е най-ценната иновация, и преди всичко трябва да имаме добри учители във всички училища, отбеляза министър Вълчев по повод на изнесени данни на форума, че най-малко иновативни са професионалните училища, а най-иновативни са профилираните гимназии. Иновациите обаче не трябва да бъдат самоцелни, а да са насочени към подобряването на образователните резултати на учениците и целта на днешния форум е да дадем този сигнал, за да кажем, че разчитаме на иновативните училища и учители, коментира образователният министър.

По думите му на отрасловия съвет през миналата седмица за подписването на анекса за увеличението на учителските заплати с 20 процента от 2019 г. е било коментирано със синдикатите, че училищата се справят с веществената издръжка, но в най-голяма степен имат нужда от средства за развитие. Те са им необходими за съвременни образователни ресурси, за иновации, за въвеждането на информационните технологии и това ще бъде приоритет на бюджетната политика в сектора, каза министър Вълчев, цитиран от БТА.

Той съобщи, че в момента се дават относително малко средства - 11-12 милиона лева, за подобряване на материалната база и за развитие на училищата, но няма средства, които да бъдат в бюджетите на всички училища, за да се насочат за развитие, освен тези 25 лева, предоставяни на ученик.

Най-честите иновации в училищата са свързани с методите на преподаване, с мотивирането на учениците да учат, със създаването на по-благоприятна среда за учене, с въвеждането на информационните технологии в образователния процес, обясни министър Красимир Вълчев. Той съобщи, че ще се използва моделът на програмата "Еразъм", за да се насърчат училищата да обменят добри практики, да правят партньорства и да се подпомагат взаимно за въвеждането на иновациите. В началото на следващата година ще бъде създадена такава програма, заедно с националните програми в образованието за 2019 г., като тя ще започне минимум с 1,5 милиона лева за обмяна на опит между училищата за иновации, но занапред тези средства ще се увеличават.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
1212 преди 3 месеца
Цялото образование е зле. Тук там има някаква светлинка в тунела но не е достатъчно. Питам МОН: За какво са хилядите различни учебници от различни авторски колективи? Учителите се чудят какъв учебник да изберат и работят.
8
0
 
9
 
! Отговори
Справедливост преди 3 месеца
Само имената са им иновативни, нищо по различно не се прави в тях. Може би взимат директорите повече пари за думата "иновация".
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бих препоръчал на цялото МОН начело с министъра и разните "журналисти" (не само от тук!), които много обичат да повтарят "иновация, дигитализация " и др. подобни по отношение на обучението и образованието, да прочетат великолепната новела на Азйък Азимов "Професия" (в друг превод "Работа") публикувана в средата или края на 60-те години на 20 век!
Дано разберат! Но едва ли... Чукча не читател, чукча писател!
6
0
 
6
 
! Отговори
Valeri преди 3 месеца
Това, че не сме кандидатствали за иновативно училище не означава, че не работим иновативно, но ми омръзна да попълвам формуляри. Много иновации прилагат колегите в нашето училище, но бившата директорка не я интересуваше това - беше пенсионерка и чакаше да си замине.
5
0
 
10
 
! Отговори
Чадърчето от ТехПарк преди 3 месеца
Много ме кефят герпедерастите като кажат иноватовно на всичко изградено от китайска пластмаса и евтини лед крушки.
4
0
 
6
 
! Отговори
Бойко до министъра преди 3 месеца
Ъ-ъъъ министре, не е ли по-добре да внесем роботи?? Бизнеса иска такива и образонанието е бизнес . Хем аз Бойко няма да мисля за бюджета на учителите.Ще им запишете на дискетата как иновативно обединих Западни Балкани и искам да кръстите роботите,, Банкя".
3
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 3 месеца
Простете невежеството ми, но какво означават думите "иновация", "иновативен", "иновативна" и т.н.? Все пак суахили не ми е роден език.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интернет олигарсите пращат децата си в частни училища, където иновациите, телефоните, таблетите, компютрите са забранени. Но министеро и администрацията искат да усвоят едни пари и да натрапят на децата екрани да гледат, сякаш нямат собствени компютри и телефони.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Леле мале ! Добре , че Тиквата не чете !