Учителите ще взимат от 2019-а: 1100 лв. чисто!

Търсят се учители: Информатика, математика, английски...
35
Учителите ще взимат от 2019-а: 1100 лв. чисто!
Снимка: Getty Images

Заплатите на учителите стават 1100 лева чисто, като в следващия бюджет е планирано 20% увеличение на техните заплати. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев.

Минималната учителска заплата става 920 лв., средната брутна - 1300 лв., което е чисто между 1000-1100 лв.

Още по темата

"Трябва да се отбележи, че за първи път средната учителска заплата надвишава средната за страната", посочи министърът пред bTV.

Той уточни, че липсват учители по информационни технологии, английски език, ресурсни учители, информатика, физика и математика и допълни, че се обсъждат нови мерки за привличане на млади хора.

"Ще се инвестира не само в 18-годишните, но и в 25-30-годишните", посочи той.

Министърът подчерта още, че няма единен критерий за оценка на представянето на преподавателите, на базата на който да могат да се дават по-големи заплати според заслугите.

Дори образователните резултатти на учениците невинаги са критерий, допълни Вълчев.


35
Още от Ваканция
Сипи, ако няма... донеси! Кръчмарски далавери за студенти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
валери иванов преди 3 дни
Внимание! В Националната финансово стопанска гимназия София е уволнен учител под натиска на някои родители и някои ученици, защото пише реални оценки.
32
0
 
0
 
! Отговори
Даскал преди 6 дни
Абе "днес" що така вменявате усещането, че всички ще взимат 1100. Минимума е 920, а той е за почти всички!
31
1
 
1
 
! Отговори
AнoH преди 1 седмица
до Даскал Пандо
Напълно вярно е, че критериите са СИЛНО занижени. Както и във всеки ВУЗ.
А влизането става или със самоподготовка или с частни уроци (точно както съм написал) или по-често с оценка от матура (на която задачите са за ***), на която или се поглежда постоянно (което не се санкционира от квестора, пак гимназиален даскал) от някой знаещ ученик или квесторът (същият даскал) подсказва на цялата зала, за да може школото да блесне с високи постижения.
30
0
 
2
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 1 седмица
До :29-И как са се справили с влизането в Университета ,след като са били с даскалицата по кафенетата?! Явно критериите на твоя университет са занижени.
29
1
 
4
 
! Отговори
AнoH преди 1 седмица
до привет от Германия
Подготвя е доста силно казано. В днешно време ролята на учителя е силно намаляла - основна заслуга има самоподготовката, заниманията на родителите и за съжаление - частните уроци.
Но добре се досети, че работя в университет. От свои студенти съм чувал, как учителката по основен и важен предмет влиза и казва: "Час ли?! Хайде 40 мин на кафе!". Или пък на мястото на урока учениците слушат изповеди за живота на учителката.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докато не се създадат законови рамки за въвеждане на дисциплина и ликвидирането на безобразната безнаказаност, нищо няма да се оправи - ако ще половината Оксфордски контингент от преподаватели да се изсипе тук, за да го налагат уругвайци и "проактивни" чеда на мутри! "Младите", които назначавате по спешност, учат 3 години "педагогика" и не ги бива за нищо, добре че се изнасят само след година-две.
Въведете наказания, изключване, глоби за родителите - има начини! Заплатите не решават НИЩО!
27
0
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 1 седмица
До AнoH

Ами ако го няма школския даскал при тебе в университета няма да има студенти !
Школския даскал е този който подготвя учениците ,които в последствие влизат в университета и ти създават работа !
26
2
 
4
 
! Отговори
AнoH преди 1 седмица
Вдигат заплатите на началните и гимназиалните учители, но кога ще вдигнат заплатите на преподавателите в университетите? За сравнение - един университетски преподавател също обучава хора, но произвежда научна продукция (публикации), за разлика от школския даскал. Освен това е с по-високо образование - от "доктор" нагоре.
25
3
 
4
 
! Отговори
123 преди 1 седмица
Учителите-магистри вземат еднаква заплата с полувисшисти/бакалаври /.Едните учили,другите -2(3) години.
24
4
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 1 седмица
През 2019 г. учител в България ще получава чисто 1100 лв. , тоест 550 евро , точно на половината колкото сега получавам аз кенефочистача от Германия ! А до 2019 г. може да получавам и 3 пъти повече от един български учитель !
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Инфлацията го изяде това увеличение още преди да са го получили. Но иначе гърбавите си мислят че са спечели ли гласуватели.
22
4
 
10
 
! Отговори
Сссс преди 1 седмица
Частните уроци бакшиш.
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да направят минималната заплата 2500 лв и средната 3000 лв чисто и ще станем учители
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Студентите завършваши Вуз си търсят работа за поне 2000 3000 лв 1000 всеки продавач в магазин изкарва те искат да ги направат учители за 650 800 лв няма как да стане.
19
0
 
7
 
! Отговори
До анонимен 9 преди 1 седмица
Баце, *** не работят за 500 лева, ако можеш да намериш некой да ти свърши нещо за под 30 лева чисто на ден си факир! Да не говорим, че за тая надница трябва да осигуриш и храна и транспорт ,иначе 50 не ти мърдат и тук говорим за метене и почистване.
18
2
 
12
 
! Отговори
Винету преди 1 седмица
Не нещо мирише цялата работа, пак не разбрах колко ще получава един даскал ЧИСТО , аз съм работник в производството и получавам чисто 1100, а жената е учителка с 20 години стаж и получаваше чисто 820, сега като и дигнат заплатата с 20 процента ще взема 984 лева, къде са тея цифри от 1200 ????? Некой лъже яко!
17
7
 
5
 
! Отговори
Учител преди 1 седмица
Браво, време беше,!
16
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нали за това мутренската шайка вдига всеки ден данъци,глоби,такси ,цени и всичко!Да има за даскалите които реално се занимават с нещо половин година,половин година отпуск и издават фалшиви дипломи на фалшиви "ученици" дето не знаят български, даже къде е училището им!Даваха ги такива по Господари на ефира.
15
13
 
18
 
! Отговори
Burzum преди 1 седмица
Против съм!Нивото на учителите е ужасно ниско...понякога пътувам междуградско и даскалиците ми надуват главата с простотии и клюки....
14
5
 
16
 
! Отговори
Българина преди 1 седмица
500 евро е средната пенсия в Чехия, говорим за пенсия и за бивша соц страна...... В България толкова е средната заплата, а средната пенсия е .... Видими резултати, като знаят какви са им резултатите цц и бб как да извикат децата си тук...