Учителите ще взимат от 2019-а: 1100 лв. чисто!

Търсят се учители: Информатика, математика, английски...
7 ное 2018 09:45,
35
Учителите ще взимат от 2019-а: 1100 лв. чисто!
Снимка: Getty Images

Заплатите на учителите стават 1100 лева чисто, като в следващия бюджет е планирано 20% увеличение на техните заплати. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев.

Минималната учителска заплата става 920 лв., средната брутна - 1300 лв., което е чисто между 1000-1100 лв.

Още по темата

"Трябва да се отбележи, че за първи път средната учителска заплата надвишава средната за страната", посочи министърът пред bTV.

Той уточни, че липсват учители по информационни технологии, английски език, ресурсни учители, информатика, физика и математика и допълни, че се обсъждат нови мерки за привличане на млади хора.

"Ще се инвестира не само в 18-годишните, но и в 25-30-годишните", посочи той.

Министърът подчерта още, че няма единен критерий за оценка на представянето на преподавателите, на базата на който да могат да се дават по-големи заплати според заслугите.

Дори образователните резултатти на учениците невинаги са критерий, допълни Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
5
 
! Отговори
Родител на ученик преди 5 години
Ако дойдете в с. Лесидрен, община Угърчин, област Ловеч и видите как пияни учители влизат в час, ще припаднете. Следват обиди към учениците, невъзможност за преподаване, учителска неграмотност и пр. Директорката и учителите се събират често в таванската стая да пият ракия и после ... пияни в час!?Доучваме си в къщи уроците, защото не са предадени. Ето това е гавра с децата!
25
4
 
12
 
! Отговори
валери иванов преди 5 години
Внимание! В Националната финансово стопанска гимназия София е уволнен учител под натиска на някои родители и някои ученици, защото пише реални оценки.
24
3
 
8
 
! Отговори
Даскал преди 5 години
Абе "днес" що така вменявате усещането, че всички ще взимат 1100. Минимума е 920, а той е за почти всички!
23
1
 
1
 
! Отговори
AнoH преди 5 години
до Даскал ПандоНапълно вярно е, че критериите са СИЛНО занижени. Както и във всеки ВУЗ. А влизането става или със самоподготовка или с частни уроци (точно както съм написал) или по-често с оценка от матура (на която задачите са за ***), на която или се поглежда постоянно (което не се санкционира от квестора, пак гимназиален даскал) от някой знаещ ученик или квесторът (същият даскал) подсказва на цялата зала, за да може школото да блесне с високи постижения.
22
0
 
3
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 5 години
До :29-И как са се справили с влизането в Университета ,след като са били с даскалицата по кафенетата?! Явно критериите на твоя университет са занижени.
21
1
 
7
 
! Отговори
AнoH преди 5 години
до привет от ГерманияПодготвя е доста силно казано. В днешно време ролята на учителя е силно намаляла - основна заслуга има самоподготовката, заниманията на родителите и за съжаление - частните уроци. Но добре се досети, че работя в университет. От свои студенти съм чувал, как учителката по основен и важен предмет влиза и казва: "Час ли?! Хайде 40 мин на кафе!". Или пък на мястото на урока учениците слушат изповеди за живота на учителката.
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато не се създадат законови рамки за въвеждане на дисциплина и ликвидирането на безобразната безнаказаност, нищо няма да се оправи - ако ще половината Оксфордски контингент от преподаватели да се изсипе тук, за да го налагат уругвайци и "проактивни" чеда на мутри! "Младите", които назначавате по спешност, учат 3 години "педагогика" и не ги бива за нищо, добре че се изнасят само след година-две.Въведете наказания, изключване, глоби за родителите - има начини! Заплатите не решават НИЩО!
19
4
 
7
 
! Отговори
AнoH преди 5 години
Вдигат заплатите на началните и гимназиалните учители, но кога ще вдигнат заплатите на преподавателите в университетите? За сравнение - един университетски преподавател също обучава хора, но произвежда научна продукция (публикации), за разлика от школския даскал. Освен това е с по-високо образование - от "доктор" нагоре.
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инфлацията го изяде това увеличение още преди да са го получили. Но иначе гърбавите си мислят че са спечели ли гласуватели.
17
4
 
13
 
! Отговори
Сссс преди 5 години
Частните уроци бакшиш.
16
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да направят минималната заплата 2500 лв и средната 3000 лв чисто и ще станем учители
15
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Студентите завършваши Вуз си търсят работа за поне 2000 3000 лв 1000 всеки продавач в магазин изкарва те искат да ги направат учители за 650 800 лв няма как да стане.
14
11
 
6
 
! Отговори
Учител преди 5 години
Браво, време беше,!
13
21
 
26
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Против съм!Нивото на учителите е ужасно ниско...понякога пътувам междуградско и даскалиците ми надуват главата с простотии и клюки....
12
5
 
18
 
! Отговори
Българина преди 5 години
500 евро е средната пенсия в Чехия, говорим за пенсия и за бивша соц страна...... В България толкова е средната заплата, а средната пенсия е .... Видими резултати, като знаят какви са им резултатите цц и бб как да извикат децата си тук...
11
14
 
25
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До ЦиркЗащото, за да започнат да идват някакви нормални учители те трябва да получават добра заплата. 1100лв чисто е нищо. Един учител трябва да започва поне на 3000лв чисто! Лека полека ще се създаде конкуренция от кадърни учители и некадърните ще отпаднат. Не може тираджия или хрантутник в МВР да взима повече от учител!
10
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евала браво! Отдавна трябваше да стане това!
9
28
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕЯ ДАСКАЛИ СА МАФИЯ, НЕСТИГА ЧЕ НЕ УЧАТ ДЕЦАТА НА НИЩО И ХОДЯТ ПО ЧАСТНИ УРОЦИ МИ И ЗА ТОВА ЩЕ ВЗЕМАТ ПО 1100 ЛВ ДА СИ ГО МЕСТЯ И ДА СИ ГИ КЛАТЯТ! ЕХХХ ТАЯ ДЪРЖАВА Е ЗА *** ВЕЧЕ !
8
14
 
29
 
! Отговори
Цирк преди 5 години
Защо?от училищата излизат неграмотни хора и за награда още пари?!
7
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бачкаторите дето вкарват парите в бюджета 500 чисто, айййй чистито