Вълчев: Около 20% ще е скока на заплатите в образованието

Има вероятност някои училища да не постигнат това увеличение
5 дек 2018 19:05,
14
Вълчев: Около 20% ще е скока на заплатите в образованието
Снимка: BulFoto

В анекса към Колективния трудов договор в образованието се посочва, че във всички училища и детски градини трябва да има минимум 20-процента увеличение на учителските заплати през 2019 г., обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на заседанието на парламентарната образователна комисия в отговор на актуален въпрос от БСП дали всички учители от училищата и детските градини в страната ще могат да получат увеличение на заплатите през 2019 г., предаде БТА.

Още по темата
Средствата, като цяло са достатъчни за 20-процента увеличение на заплатите на нивото на образователната система, но някъде може да се получат малки разлики, обясни министър Вълчев.

По думите му, дори някъде да не може да се достигне това 20-процентно увеличение, то няма да е далече от 20-процента. И в момента нямаме системен проблем, но има няколко общини, които са във финансови затруднения и това се е отразило на детските градини. Имаме уверенията, че до края на годината ще се решат тези въпроси, а Министерството на финансите отпуска на тези общини безлихвен заем, каза министър Вълчев. "Синдикатите държат да реагираме на всеки един случай и ни дават информация", коментира той.

През февруари ще стане ясно колко от училищата и детските градини не са успели да постигнат 20-процентното увеличение на учителските заплати, съобщи образователният министър. Той обясни, че проблемът не е толкова в малките детски градини и училища, а е в тези образователни институции, които са с намалял брой на децата и учениците.

В отговор на друг актуален въпрос министър Вълчев съобщи, че над 5 процента от служителите в регионалните управления по образованието /РУО/ в началото на учебната година са подали молби за напускане и това означава, че са започнали работа в образователни институции заради повишенията на учителските заплати в тях. Изтичат кадри от РУО към училищата и затова за следващата година в РУО ще има по-големи увеличения на заплатите, заяви министър Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
10
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Защо се увеличават заплатите само на педагогическия персонал? Стреса и отговорността само за тях ли е? Непедагогическия персонал влачи огромна част от работата, а разликата в заплащането на учителите и "простосмъртните непедагози"вече е ОГРОМНА. В скоро време е много вероятно да има глад за непедагогически кадри по образователните институции, най- вече по детските градини. Синдикатите се грижат единствено за учителите,на останалите работещи в образоват. институции само им събират членския внос!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основният проблем е дисциплината и БЕЗНАКАЗАНОСТТА, узаконени като норма от делегираните бюджети и стотиците НПО-та, агенции, комисии, инспекторати, бюра, общества и прочие ***, от които учителите дъх не могат да си поемат и са безпомощни като мишлета в трици.От страх да не останат без кадри, пускат младите да учат по 3 години Педагогика и те отиват в училищата, подплашват се и още 1та - 2та година побягват ужасени.Трябва време за свестни кадри, с пари все пак има някаква надежда.
12
10
 
3
 
! Отговори
SS до Анонимен [#9] преди 5 години
до Варненьец [#6] и до Анонимен [#9]За проблема изобщо не може да се винят родителите. Още повече, че заплатите на даскалите практически се издърпват от джобовете на родителите. Да не говорим за инфлацията, която тези допънителни 20% хубавичко напомпват (и така пак ни бъркат в джоба, за безсмислени "реформи" в "образованието")Няма друг начин - само КОНТРОЛ и САНКЦИИ. Даскалите не могат да бягат в чужбина-там никой няма нужда от такива като тях. А ако искат,могат да поседят и малко безработни
11
3
 
2
 
! Отговори
SS до Варненьец [#6] преди 5 години
до Варненьец [#6]Варненьец: природно *** (въпреки, че е писал/а без граматически грешки).И 5000 човека да кандидатстват за 100 места за т.нар. "добре платена работа", до 'качество' едва ли се стигне, тъй като 'матриалът' е некачествен. Във ВУЗ-овете обучението по педаг.специалности е на най-ниското възможно ниво Проблемът е в 'чипа', нали така.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо се дават еднакви заплати на тези, които са учили 2(3) години (полувисшисти) и другите -магистри?
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SS А да кажеш нещо за качеството на родителите???? Първо пребройте колко книги имате вкъщи, какъв личен пример му давате във всичко, дали ви се събират и двайсет минути общуване на ден с детето ви, дали въобще има какво да му кажете или чакате училището да свърши вашата работа. Отдавна вече науката не говори за първите седем, а за първите четири години.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 31 декември 2019 или на 01 април 2019! Кога точно?
7
4
 
1
 
! Отговори
Afsafranade преди 5 години
To pone luk da proizvejdaha ....stana po-skap ot zlatoto.....
6
6
 
10
 
! Отговори
Варненьец преди 5 години
SS ти *** ли си или природно ***? На една нископлатена работа кандидатстват 50 човека за 100 места, на една добре платена работа кандидатстват 500 човека за 100 места, според теб дали няма да се гледа качеството? Отделно от това, проблемът не е толкова в учителите, колкото в родителите, така че не ми говори глупости. Не може все някой да ви е виновен.
5
4
 
9
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 5 години
Като досега-30% в София,10% в провинцията....
4
2
 
14
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Хаха след дъжд качулка, то ученици неостанаха, учителите масово са продавачи че повече оари се правят и нетрябва да се забимаваш с малки *** и родителите им ...Пффф държавата цирк
3
3
 
2
 
! Отговори
Automat Kirka преди 5 години
Skok, skok, skok.....na uchebnata niva s kompira, riapata i morkovite....
2
24
 
15
 
! Отговори
SS преди 5 години
Това с увеличаването на заплатите на даскалите е кауза пердута-няма да се постигне НИКАКЪВ резултат с качеството на преподаването,защото качеството на даскалите не може да се повиши с пари.То си е такова, и толкоз.Даскалите няма да се усъвършенстват.Просто ще отбиват номера.А само след една година вече ще пеят в един хор,че парите пак са малко,а отговорностите-големи.Не е това начинът-трябва засилен КОНТРОЛ на работата им и яки САНКЦИИ,ако не си изпълняват задълженията!Всичко друго е празен ход
1
3
 
5
 
! Отговори
Aviotr преди 5 години
Skok li?! A kade ste se prizemiavat?! Hahaha...