Онкоболният лекар не бил допуснат до устен заради ниска оценка

Професор Митов: Работите са запазени, могат да бъдат прегледани
7 ное 2019 17:30, Анисия Иванова
66
Онкоболният лекар не бил допуснат до устен заради ниска оценка
Снимак: Facebook

Причината д-р Радислав Наков да не бъде допуснат до втория етап на изпит към Катедрата по гастроентерология е ниска оценка от първия етап, обясни професор Иван Митов, декан на Медицинския факултет към Медицинския университет в София.

Педи два дни младият гастроентеролог Радислав Наков разказа в социалните мрежи историята си, че не е бил одобрен в конкурс, защото в момента не е лекар, а пациент и се лекува от клетъчен лимфом. Той допълни, че смята да си търси правата пред институциите.

Още по темата
Вчера от института съобщиха, че започват проверка по случая.

По думите на проф. д-р Митов журито от конкурсния изпит за асистент към Катедрата по гастроентерология на Медицинския университет в София е допуснало до изпит д-р Радислав Наков, но резултатът му е бил под изискването от 4.50 оценка, за да се яви на устен изпит.

"Двама от кандидатите са били оценени около 4. По тази причина журито не ги е допуснало до устен изпит. Сред тези двама е и д-р Наков", каза професорът пред БНР.

След като д-р Наков е допуснат първоначално до изпит, комисията е преценила, че той може да се яви и не може да се твърди, че заболяването му е причина за оценката му, категоричен е професорът:

"Не мога да си представя такова нещо. Ние тук провеждаме стотици конкурси. Здравословното състояние на хората не може да бъде причина. След като е допуснат до изпит, той трябва да бъде оценен според това, което е показал на изпита. Има много хора с онкологични заболявания, които си изпълняват задълженията, разбира се, когато състоянието им позволява това", каза още проф. д-р Митов.

Деканът обясни, че доктор Наков не е внесъл жалба относно казуса. "Работите на колегите са запазени и те могат да бъдат прегледани отново, ако някой държи. При тези конкурси здравословното състояние не се обсъжда и то не може да бъде причина за отстраняване от конкурса", категоричен е той.

От пациентска организация обаче са категорични, че на доктор Наков не е дадена възможност да се развива професионално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
9
 
! Отговори
Искрено завидях преди 4 години
на онези, които смятат да се явяват на конкурси в Медицинския университет, след като прочетох какво е казал деканът: "Работите на колегите са запазени и те могат да бъдат прегледани отново, ако някой държи."Още навремето в закона ясно беше казано, че писмените работи от конкурсен изпит се пазят две години.Имам предвид кандидат-докторантските (в миналото кандидат-аспирантските) конкурси. Но имате ли представа в колко от институтите на БАН писмените работи изчезваха още в първите дни след изпита?
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28Сигурно има несправедливост в системата. Но ако стреляте на посоки с надежда да ударите лошия, може да уцелите не когото трябва. Така и в този случай - без да сте наясно с всичките обстоятелства, сте на път да обвините и обвинявате непознати професори и доценти, а е напълно възможно именно те да са от "добрите".
35
7
 
7
 
! Отговори
До номер 32 преди 4 години
Директорът на Алексндровска болница е гей, а по физиономията на този младок, си личи че е с лява резба. Гейовете се надушват и се подкрепят.
34
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онкоболният лекар май е и умствено болен.
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом е оревал фейса, а не е подал възражение - ясна работата.Запомнете му фамилията и муцката, че ако му паднете в ръчичките да избягате бързо.
32
6
 
8
 
! Отговори
До 25 преди 4 години
Един тест може да затрудни и хора с IQ над средното, както и да се решава със завързани очи и от децата в детската. Въпрос на съставяне, както и на предназначение. По тия географски ширини сме свикнали да ни е лесно, но ако се позаинетресоваш малко повече относно членството в някоя професионална организация на Запад ще бъдеш доста изненадан. Освен годишна такса за членство, хората периодично се явяват и на изпити/тестове. Затова после когато кандидатстваш за работа се почва от определена заплата
31
2
 
2
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Мая Манолова, щом циганните не си плащат данъците, не би трябвало изобщо да имат право да гласуват, значи градовете двойници няма да гласуват, защото уж били престъпници и в друга държава вече, а *** да имат право да гласуват, така ли? Тикквата ги подкупва още като им дава възможност да не си плащат данъците и да не ги разследват. Наново избори, моля, без *** и търски глас! И сърбите са същите в София!Някои от тях въпреки всичко се чувстват зле управлявани, предпочитат да гласуватзаДПС
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе айде, аз съм била на докторантски изпит и е много субективно оценяването. От 3 *** след писмения изпит допуснаха мен и още един до устен, като моята работа беше по-високо оценената. След устния се оказа, че на него са му писали по-висока оценка и аз някак си отпадам. До изпит по език, какъвто момчето сподели че не говори, беше допуснат само той и си стана докторант. Случайност?! Или просто аз отидох без да познавам никого, а мястото както дочух по-късно се оказа обявено за него.
29
6
 
14
 
! Отговори
Потресаващо преди 4 години
Този е син на доцент и приятел на оня дебелия и подпухнал директор на Александровска болница. Диктували са му какво да пише за да бъдат злепоставени доказани специалисти и хабилитирани лица от медицинския университет. Затова орева орталъка. Ужас ще е за всеки пациент да бъде лекуван от такова мрънкало и мамино (бащино) синче.
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще му се стъжни на малкият *** :) Да ходи да чета, а не да си прави селфита.
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Силно се съмнявам, че онкологичното заболяване е причина да не бъде назначен за асистент. Лекарите и те са хора и също боледуват. Честно казано, не виждам как заболяването може да доведе до късане на изпит. Ако бяха преценили, че е физически негоден, просто нямаше да го допуснат, и с основание. Предимство заболяването също няма да даде. Ако на това се е надявал, не е познал.
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Защото има несправедливост в системата. Това, че са преподаватели не означва, че не може да им се коментира дейността. Бил съм свидетел, как професори пишат на някой по-ниска оценка само защото този някой знае повече от тях.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В допълнение към Анонимен 20И на определен интервал от време тя трябва да се прилага повсеместно и регулярно за всяка една заинтересована гилдия. Така се поддържа форма и тонус без да се лежи на стари лаври. А не само с членски внос...
24
2
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
Мисълта ми е, да се отдаде първо на лечението си. После като се почувства здрав, уверен, тогава, ок.
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20Тестова система? А може би разговор по картинки? Защо мислите, че сте компетентни по въпроси, касаещи академичните среди. За съжаление или за щастие, за да поучавате университетските преподаватели, ви е необходима като минимум научна степен и дълъг преподавателски и административен опит.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 22И защо да се оттегли като иска да помага на хората.По тази логика трябва и лекарите с очила да се пенсионират.
21
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето от коментиращите тук нямат представа, какво представлява изпитът за асистент. Каква прозрачност, какъв професор? Изпитът е пред комисия от хабилитирани преподаватели, която не е случайно избрана, а се гласува на различни нива от приемащото звено до факултетния съвет. Каква прозрачност искате за специализирана материя? Как лично вие ще прецените, дали написаното е достойно за бъдещ университетски преподавател по гастроентерология, ендикринология или неврохирургия?!
20
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Занимаваме се с глупости. Който е болен се оттегля. Тва е. При сурикатите даваха, един от цялото котило се почувства зле и стар, и си излезе от дупката надалече и си умря и не пречеше на останалите. *** то природа бе, интелект. Тука некакви драми... висшите същества.
19
3
 
10
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Айде прибрахме ви още един кадърен лекар"А откъде разбираме, че е кадърен?
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18За да няма дискриминация трябва да има тестова система и всеки въпрос да си има определени точни. В България често пишеш по две теми и после ти пишат каквото решат.