Онкоболният лекар не бил допуснат до устен заради ниска оценка

Професор Митов: Работите са запазени, могат да бъдат прегледани
7 ное 2019 17:30, Анисия Иванова
66
Онкоболният лекар не бил допуснат до устен заради ниска оценка
Снимак: Facebook

Причината д-р Радислав Наков да не бъде допуснат до втория етап на изпит към Катедрата по гастроентерология е ниска оценка от първия етап, обясни професор Иван Митов, декан на Медицинския факултет към Медицинския университет в София.

Педи два дни младият гастроентеролог Радислав Наков разказа в социалните мрежи историята си, че не е бил одобрен в конкурс, защото в момента не е лекар, а пациент и се лекува от клетъчен лимфом. Той допълни, че смята да си търси правата пред институциите.

Още по темата
Вчера от института съобщиха, че започват проверка по случая.

По думите на проф. д-р Митов журито от конкурсния изпит за асистент към Катедрата по гастроентерология на Медицинския университет в София е допуснало до изпит д-р Радислав Наков, но резултатът му е бил под изискването от 4.50 оценка, за да се яви на устен изпит.

"Двама от кандидатите са били оценени около 4. По тази причина журито не ги е допуснало до устен изпит. Сред тези двама е и д-р Наков", каза професорът пред БНР.

След като д-р Наков е допуснат първоначално до изпит, комисията е преценила, че той може да се яви и не може да се твърди, че заболяването му е причина за оценката му, категоричен е професорът:

"Не мога да си представя такова нещо. Ние тук провеждаме стотици конкурси. Здравословното състояние на хората не може да бъде причина. След като е допуснат до изпит, той трябва да бъде оценен според това, което е показал на изпита. Има много хора с онкологични заболявания, които си изпълняват задълженията, разбира се, когато състоянието им позволява това", каза още проф. д-р Митов.

Деканът обясни, че доктор Наков не е внесъл жалба относно казуса. "Работите на колегите са запазени и те могат да бъдат прегледани отново, ако някой държи. При тези конкурси здравословното състояние не се обсъжда и то не може да бъде причина за отстраняване от конкурса", категоричен е той.

От пациентска организация обаче са категорични, че на доктор Наков не е дадена възможност да се развива професионално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МеркелНай-добре е да замине за чужбина.
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е една: конкурсите трябва да провеждат в условията на ПЪЛНА прозрачност. Нека всеки да може да си види работата, а т.нар. "комисия" не просто да пише на един бял лист кой пуска и кой не, а да посочва конкретно грешките, пропуските и неточностите и да дава подробна рецензия защо къса хората. Тогава всичко ще е пито - платено.Човекът смята, че има основание да си търси правата, нека ги търси. Вие, разбирачите, си правете кофража, карайте си камиона и си слагайте дограмата.
15
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Знам как се оценяват изпитите в България. Двама човека пишат едно и също и накрая единия има по-висока оценка от другия. Свидетел съм на такова оценяване.
14
9
 
3
 
! Отговори
Меркел преди 4 години
Айде прибрахме ви още един кадърен лекар
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13В какъв смисъл е бил "дискриминиран"?Щото е болен, цяла Комисия да си затвори очите за неграмотните му писания и да го направи асистент в Университетска болница, в една от най-реномираните клиники?Не пишете глупости бе!
12
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Едно дело трябва да заведе за дискриминация.
11
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Мъжът е бил дискриминиран понеже е онкоболен.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да допуснат човека. Ако изпита е бил писане на тема то професора може ако иска и тройка да пише.Точно затова този вид изпитване трябва да се избягва.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хм"дайте шанс на младите лекари ..."Даден му е шанс. Не всеки кандидатстващ за преподавател в МУ бива допуснат до изпит. Допуснат е човека. Оттам нататък, ако има пристрастно оценяване на писмената му работа - документите се пазят. Може да се провери какво е написал.
8
9
 
6
 
! Отговори
На пазар преди 4 години
Не е допуснат, защото не е преценил, че конкурса е за "човек" на "човека"
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анонимен 7Грешка - не е длъжна комисията да дава изпита. Ако всеки скъсан тръгне да си търси правата по медиите, ще стане страшно. Трябва да сте благодарни, че не всеки желаещ може да преподава медицина.
6
8
 
1
 
! Отговори
Тоя римлянин... преди 4 години
Никога няма да стане лекар.
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Стига демагогства. Не е спечелил никакъв "правилен човек". Никой не е назначен на мястото. Комисията, провеждаща изпита, е в правото си, и дори е длъжна да дава изпита на всеки желаещ. Четирима са се явили за три места, трима не са си взели изпита. Нищо нередно тук не виждам.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2E, поне за връзките бъди сигурен, че ги има!
3
11
 
8
 
! Отговори
хм преди 4 години
давайте шанс на младите лекари, а не ги гонете в чужбина!
2
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки, който е бил на конкурс, знае как се провеждат. Печели правилния човек, определен преди още да е започнало подаването на документите. Системата е точкова и само комисията знае как и защо дава определен брой точки на даден кандидат. Шуробаджанащината и корупцията убиват държавата на всички нива.Не знам какъв е случая на Наков и дали основателно е получил ниска оценка, но е твърде вероятно да не е преминал поради една от двете обичайни причини - няма връзки или не си е платил.
1
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наков,вземи се извини на колегите и Учителите си!Стига циркове.