Кандидат-студентите не приемат отпадането на приемни изпити

Според Красимир Вълчев това няма да повлияе на нивото на обучението
Обновена: 20 май 2020 21:17 | 20 май 2020 20:54, Анисия Иванова
3

1982 гледания   |  Още видео
Кандидат-студентите не приемат като положително отпадането на изпитите за влизане в университет. Според образователния министър и ректора на Софийския университет това няма да повлияе на нивото на обучение и на приетите в специалностите.

Христиана Господинова завършва Търговската гимназия в Стара Загора. Кандидатства за специалностите "Право" и "Журналистика" в Софийския университет. "От 11 клас ходя на частни уроци по история, по български също ходя на частни уроци и се подготвям", споделя тя пред Bulgaria ON AIR.

Новината, че изпитите по тези специалности отпадат обаче, не я радва. "Можеха да направят например онлайн тест, но пак да имаме шанс, а сега те дефакто ни взимат цялата диплома. И ако ние сме наблягали повече на българския и дипломата ни е ниска, нямаме шанс да влезем", коментира дванадесетокласничката.

Според образователния министър матурите са достатъчно надеждни и отпадането на изпитите в СУ не означава по-лесно влизане в университета, в същото време е намален и броят на приема.

"Отличната оценка не се постига лесно на ДЗИ, няма смисъл ВУЗ-овете да правят втори изпит", обясни Красимир Вълчев.

По думите на ректора на Алма Матер все повече ще се използват държавните зрелостни изпити за вход в университетите. "Когато приемаш 300 души от 1000, ти приемаш най-добрите, независимо с какъв изпит го правиш. Когато използваме общ изпит - ДЗИ, се вижда сравнението между нас", смята ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.

Образователният министър посочи, че се правят и стъпки за провеждане на изпити в електронна среда, но това все още не може да се случи. А подалите заявления за отменени кандидатстудентски изпити ще бъдат обезщетени чрез електронни ваучери на стойност заплатената такса.


3
Още от Образование
20 хил. студенти теглили кредити за такси и издръжка за 10 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-некадърният ректор на СУ. Да си подаде оставката!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Карат се само заради таксите а не е заради изпитите. Просто ГЕРБ орязаха евтиното платено и сега ще плащат скъпо платено в десетки хиляди лева и само богатите ще могат.
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
СУ е пълна пародия от години. Внимавайте като случайно минавате покрай университета, да не ви запишат студенти без ваше знание!