Ким Чен Ун за ситуацията с храните в Северна Корея: Напрегнато е

Северна Корея застрашена от глад
Обновена: 16 юни 2021 22:42 | 16 юни 2021 21:42, Петя Славова
144
Ким Чен Ун за ситуацията с храните в Северна Корея: Напрегнато е
Снимка: БГНЕС

Ким Чен Ун призна, че ситуацията с храните в Северна Корея е "напрегната", съобщиха държавните медии, на фона на което с тревога се припомня как страната през 90-те години претърпя опустошителен глад, в който загинаха стотици хиляди.

Бедната страна, която е под многобройни международни санкции заради своите ядрени оръжия и програми за балистични ракети, отдавна се бори да се изхрани, страдайки от хроничен недостиг на храна, съобщава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Миналата година пандемията от коронавирус и поредица от летни бури и наводнения добавиха още по-голям натиск върху задъхващата се икономика икономика.

Още по темата

На пленарно заседание на централния комитет на управляващата Работническа партия Ким заяви, че икономиката се е подобрила тази година, като промишленото производство е нараснало с 25% спрямо година по-рано, съобщи официалната агенция KЦТА.

Но е имало редица отклонения поради редица предизвикателства, добави севернокорейският лидер.

"Ситуацията с храните на хората сега се изостря, тъй като селскостопанският сектор не успя да изпълни плана си за производство на зърно поради щетите от тайфуна миналата година", каза Ким.

Поредица от тайфуни миналото лято предизвика наводнения, които унищожиха хиляди домове и заляха земеделска земя.

Ким призова за стъпки за минимизиране на въздействието на подобни природни бедствия, като заяви, че осигуряването на добра реколта е "основен приоритет".

На срещата беше обсъден и "продължителният характер" на пандемията от коронавирус, съобщи KЦТА. Пхенян има лоша медицинска инфраструктура и хроничен недостиг на лекарства, а анализатори твърдят, че развихряне на коронавируса би предизвикало хаос в изолираната държава.

Северна Корея наложи строго заключване, когато запечата границата си през януари миналата година, за да спре разпространението на вируса от съседен Китай. Пхенян отдавна твърди, че не е имал случаи на вируса - твърдение, в което анализаторите се съмняват. Но страната е платила огромна икономическа цена за блокадата.

Търговията с Китай, поддържащата жива икономиката на Пхенян линия, се превърна в тънка нишка, докато цялата международна помощ е изправена пред строги ограничения. Въздействието на пандемията "най-вероятно е влошило" хуманитарната ситуация на север с около 10,6 милиона души в нужда”, каза говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
11
 
! Отговори
Хан Тервел преди 2 години
Щом Ким е отслабнал...работата е сериозна!
109
1
 
13
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
Аз като гледам Грухчо няма проблем с храната, само народа гладува.
108
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тук ние се провалихм с идеята за комунизъм.Виж,другаря Ким успя...
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Корея е династична абсолютна монархия в която царят се мисли за комунист.
106
0
 
11
 
! Отговори
До Виктор 109 преди 2 години
Такива като теб все едно и също казват *не било истински комунизъм*. То никъде го няма твоя истински комунизъм, все е една свинщина където и да се случи. Замисли се че реалаността е такава: където се опита комунизъм - става свинщина.
105
0
 
3
 
! Отговори
тревопасно преди 2 години
Тея явно и тревата опасоха щом са толко гладни.Листа по дърветата колкото искаш, аз ли да ги уча.
104
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Корея е комунистическа страна, в която по телевизията обясняват коя трева става за ядене и коя не.....ей това е мизерия, а някои бай *** с по 4 телевизора и 3 коли си мислят, че в Българие е мизерията и върнаха комунизма.......
103
0
 
18
 
! Отговори
Джо преди 2 години
И как са отглеждали преди достатъчно преди комунизма а сега не могат? Всичките хърбави, само вожда и другарите му - тлъсти?
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 117И какво и е десетки пъти по-развитото технологично?България също е предимно планинска страна.
101
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Корея е десетки пъти по-развита технологично от България. Тука един граф Игнатиев по 40 ремонта му правим и пак на нищо не прилича. Проблемът и е обаче, че е предимно планинска и съответно не е в състояние да произвежда толкова храна, колкото има нужда, което я прави напълно зависима от Китай и частично от Русия.
100
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се върнете от екскурзията до Северна Корея, ако не са ви изяли, разкажете колко Велико нещо е комунизмът.
99
0
 
24
 
! Отговори
4epa преди 2 години
НАШИТЕ КОМУНИСТИ НЕ СА ПО РАЗЛИ4НИ СЕГА НАРИ4АНИ СОЦИАЛИСТИ !!!!!!!!!!!
98
7
 
20
 
! Отговори
приятелството с ру преди 2 години
шия води до глад и мизерия.
97
13
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който се храни там с ориз е баровец!Копаят корени за да се хранят!Ракетите не стават за ядене!Виждате ли разликата между Северна и Южна Корея?В едната Русия казва какво да се случва и е мизерия.В другата САЩ и тук караме южнокорейски автомобили.Където Русия казва какво да се случва е мизерия по цял свят!Ето Венецуела яко петрол,обаче Русия ги държи там и мизерстват.В България поне имаме храна и наполовина поне сме успели да се откъснем от Русия,но ще трябва още време.
96
1
 
29
 
! Отговори
Дядо Иван преди 2 години
Да заколят прасето.
95
16
 
14
 
! Отговори
Виктор преди 2 години
Само да поясня това в СК не е комунизъм а диктатура както иска да го направи в БГ Бойч БезУм ,но и двамата дебелаци ще умрат като най мразените дебелаци в историята!
94
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АМА КАК ТАКА НЯМА ЮМРУЧЕ- А РЪКАТА КАЗВА- ДАЙ: СПОКОЙНО БРАТСКИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ СТРАНИ ЩЕ ВИ ДАДАТ- ЕТО КИТАЙСКИТЕ МИЛИОНЕРИ СА СМАЯЛИ СВЕТА ПО НАТРУПВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИ МИЛИОНИ И МИЛИАРДИ, ДАВАЙТЕ И ВИЕ, В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА СТЕ ПОЕЛИ- ВИЖДАМЕ КОЛКО УСМИХНАТИ И ЩАСТЛИВИ ДРУГАРИ ИМА У ВАС, НЯМА КОВИД, НЯМА БЕЗРАБОТИЦА, РИСУВАТЕ КАРТИНИ С ЧОВЕШКИ ТЕЛА- ДЕРЗАЙТЕ ДРУГАРИ И СЛЕДВАЩИЯТ ПЪТ- СВИТО ЮМРУЧЕ.
93
3
 
24
 
! Отговори
Бела чао преди 2 години
Ние не успяхме да построим комунизма.Тези успяха...
92
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ходил съm 3 пъти по работа в Южна Корея.Питам ги "Kак се отнасяте към ваще събратя от С. Корея ?"Отговор: We don't care about them.
91
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
103, не е история, а мото, с които пълнеха главите на хората да бачкат за жълти стотинки, а просто казано "тарай коьо за зелена трева". Иначе те разбрах - някои са живели още в непостроения комунизъм и не са искали/давали други да се докоснат до него, както и сега м/у другото, само терминологията е сменена, да не задълбавам.