„За“ присъствено обучение: Става въпрос за спасяването на децата

Те губят способността си да пишат на ръка, то е изключително важно
25 авг 2021 10:32, Елка Василева
234
„За“ присъствено обучение: Става въпрос за спасяването на децата
Снимка: архив, БГНЕС

„Да запазим училището като средище за децата“ – това е група в социалните мрежи, в която само за 24 часа от създаването й са се включили 1800 души. Групата адресира до институциите отворено писмо срещу дистанционното обучение.

„Това, което предстои и се очертава категорично, е, че няма готовност у българските управляващи да организират присъствена учебна година, тя ще бъде трета поред“, заяви пред БНР Магдалена Абаджиева, майка на две деца в училищна възраст, която е езиковед и доктор по филология.

Още по темата

„Става въпрос вече за спасяването на децата“, категорична е Абаджиева, която сподели, че получава десетки писма от разтревожени от поредната учебна година с неприсъствено обучение родители.

В обществото преобладава желанието за присъствено обучение. Трябва да има държавническо решение, подчерта филологът.

„Децата губят способността си да пишат на ръка и да предават съдържание със собствени думи. Писането на ръка е изключително важно, по този начин се изработват способности за изразяване“, очерта един от проблемите на онлайн обучението Магдалена Абаджиева. 

Отглеждаме деца, които ще имат намалени умствени способности, допълни тя.

Според Абаджиева онлайн обучението ограничава художественото мислене на децата и въображението. По думите й е намалял и интересът към четенето заради дистанционното обучение.

Училището с лека ръка се прежалва, отбеляза тя. „При продължаваща липса на реакция ние няма да имаме друг избор, освен да предприемем протестни действия. Протестът се готви.“

Вече близо трета година живеем в екстремна ситуация от гледна точка на медицината, която ни се казва, че трябва да я приемем като нормална, коментира Цветана Милчева, преподавател по български език и литература с над 30-годишен стаж.

„Въпросът е каква е цената. Що за живот е този, който ние трябва да припознаем като нормален? Училището е доказателство, че ние правим някакви опити да надмогнем това изпитание. То е екзистенциално,“ каза тя.

Милчева е подкрепила отвореното писмо в подкрепа на присъственото обучение. Тя се позова на личните си наблюдения от последните две години обучение в електронна среда, като го нарече „отложено училище“.

„Отказвам да приема, че най-голямата опасност за обществото са отворените училища“, изтъкна Цветана Милчева. „Искам някой да ми изтъкне сериозни доказателства, че отворените кръчми са по-малка опасност от отворените училища.“

 „50% присъствено обучение е крайно недостатъчно. Другите 50% продължават да са в перманентна ваканция“, категорична е преподавателката по български език.

Освен оцеляване във физически смисъл на думата ние трябва да оцелеем като човеци, посочи още Цветана Милчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
8
 
! Отговори
До някаъв анономник преди 2 години
Не искате маски, не искате мерки, не искате ваксини, не искате дистанционно. Е, какво всъщност искате? -> Искаме си свободата!
49
4
 
3
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До Зеленоок по света спряха да учат да се пише ръкописно. Всички ползват таблети и компютри.
48
1
 
6
 
! Отговори
// преди 2 години
До 43 Брех, каква идилия, чак да им завиди човек. Маски, инжекции, мерки ...голямо щастие. Някаква страшна болест ли има?
47
2
 
10
 
! Отговори
da преди 2 години
За онлайн обучението. Не може когато има пик да зараза, всеки да си прави каквото иска.Съсипахте я тази държава!
46
1
 
4
 
! Отговори
Зеленоок преди 2 години
До Бay Къде не учат децата да пишат бре.... аман от разбирачи!
45
8
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
Прецакани от какво сме ваксите бе,***?От това,че в цивилизованите държави с висок % ваксинирани има по 1,2 смъртни случая на ден с доказан К19,сравнение с 50 тук.От това ли да се чувствам прецакан?От какво бе?Я кажи?Прецакани сте вие-антиваксърите и не толкова от факта,че не сте се ваксинирани,а затова,че сте твърде ограничени интелектуално,за да имате успешен живот.До ден днешен не чух адекватна,фактологична,аналитична,реална,научно-издържана теория срещу ваксините.Само цитати от ФБ !
44
0
 
5
 
! Отговори
КоВакса преди 2 години
Остава да се надяват след като няма ползи, да няма неблагоприятни последици. Който разбрал, разбрал!
43
8
 
2
 
! Отговори
Бay преди 2 години
"Децата губят способността си да пишат на ръка" по света отдавна не учат децата да пишат на ръка ...
42
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксърите са в паника. Налапаха въдицата и сега са неистово озлобени. Нито защитени от заразяване и разпостранение, ното защитени от хоспитализации и тежки състояние (виж Израел и Испания), нито защитени от смърт.
41
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искате маски, не искате мерки, не искате ваксини, не искате дистанционно. Е, какво всъщност искате? Какво предлагате? Как да стане? Само не ми пробутвайте "пакета" от тюрлю-гювеч: пландемия, няма ковид, Бил Гейтс, пръскат ни по въздуха и пр и пр. подобни глупости от които да се чуди човек дали живее сред нормални. Слепи ли сте, глухи ли сте? Нима не виждате, че човечеството е изправено пред истинско изпитание?
40
7
 
6
 
! Отговори
Към 19 преди 2 години
На запад децата си ходят на училище, макар и не на 100% капацитет, носят си маски, животът си тече, мерки си има, хората се ваксинират, рестрикциите намаляват, и животът продължава някак. Тук е спрял, но си мислим, че продължава, като даваме отпор на проблема и се опитваме да го игнорираме, не се ваксинираме и търсим други оправдания за тоя отпор, а борбата ни с вируса е да отваряме ковид отделения. Така изглежда отстрани.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 38 г-н Ретард, кой е умрял от ковид?
38
3
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
До Анонимен 16 - Първо, не пиши България с малка буква. Второ, точно щото си в Германия си ваксиниран, не защото искаш, а защото нямаш избор, което не означава, че е по-добре. Тук поне все още можем да решим. И трето, вижда се, че ваксините не са гаранция, така че айде стой си в прехвалената Германия и не ни мисли, ще се оправим.
37
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно подкрепям групата!!! Честно казано обаче, малко ме е страх да ги подкрепя официално. Защото се опасявам, че ако ГЕРБ се върне на власт, гестаповците на Гешев ще започнат пак да бият невинни протестиращи, а тези които са писали нещо в социалните мрежи ги привикват в спец-прокуратурата.
36
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ваксите толкова озлобено и ожесточено се опътват да накарат нормалните да се ваксинират? Защото се чувства яко прецакани! Честито!
35
3
 
14
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Добро утро колабиращи ваксъри и платени ***! Откриха ли вируса, изолираха ли го? Към нормалните - не пръскайте парите си за учебници и пособия, защото ненормалниците ще побъркат целия свят до 15 септември и училището ще е последния ви проблем. Купете на децата си топли и здрави дрехи за зимата и заредете килерите си с храна.
34
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В 21век писане на ръка? Парите вече дори са в online портофейли, ти тук още пишат на ръка и взимат пари на хартия. хахахахахаха
33
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо е този вой от ваксинираните, та нали те са спасени? Или не? Оставете нормалните хора да живеят както изберат!!!
32
0
 
2
 
! Отговори
Зеленоок преди 2 години
До Статистик, ХАХАХАХА Какво си забравил... да мислиш...
31
3
 
9
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
А пък аз не се ваксинирах и забравих и ако не бяхте зальоханите ваксъри да дудните ден и нощ, нямаше и да се сещам за ваксини, маски и фантасмагорични епидемии. Вие ваксърите сте абсолютното зло в най-чист вид.