„За“ присъствено обучение: Става въпрос за спасяването на децата

Те губят способността си да пишат на ръка, то е изключително важно
25 авг 2021 10:32, Елка Василева
234
„За“ присъствено обучение: Става въпрос за спасяването на децата
Снимка: архив, БГНЕС

„Да запазим училището като средище за децата“ – това е група в социалните мрежи, в която само за 24 часа от създаването й са се включили 1800 души. Групата адресира до институциите отворено писмо срещу дистанционното обучение.

„Това, което предстои и се очертава категорично, е, че няма готовност у българските управляващи да организират присъствена учебна година, тя ще бъде трета поред“, заяви пред БНР Магдалена Абаджиева, майка на две деца в училищна възраст, която е езиковед и доктор по филология.

Още по темата

„Става въпрос вече за спасяването на децата“, категорична е Абаджиева, която сподели, че получава десетки писма от разтревожени от поредната учебна година с неприсъствено обучение родители.

В обществото преобладава желанието за присъствено обучение. Трябва да има държавническо решение, подчерта филологът.

„Децата губят способността си да пишат на ръка и да предават съдържание със собствени думи. Писането на ръка е изключително важно, по този начин се изработват способности за изразяване“, очерта един от проблемите на онлайн обучението Магдалена Абаджиева. 

Отглеждаме деца, които ще имат намалени умствени способности, допълни тя.

Според Абаджиева онлайн обучението ограничава художественото мислене на децата и въображението. По думите й е намалял и интересът към четенето заради дистанционното обучение.

Училището с лека ръка се прежалва, отбеляза тя. „При продължаваща липса на реакция ние няма да имаме друг избор, освен да предприемем протестни действия. Протестът се готви.“

Вече близо трета година живеем в екстремна ситуация от гледна точка на медицината, която ни се казва, че трябва да я приемем като нормална, коментира Цветана Милчева, преподавател по български език и литература с над 30-годишен стаж.

„Въпросът е каква е цената. Що за живот е този, който ние трябва да припознаем като нормален? Училището е доказателство, че ние правим някакви опити да надмогнем това изпитание. То е екзистенциално,“ каза тя.

Милчева е подкрепила отвореното писмо в подкрепа на присъственото обучение. Тя се позова на личните си наблюдения от последните две години обучение в електронна среда, като го нарече „отложено училище“.

„Отказвам да приема, че най-голямата опасност за обществото са отворените училища“, изтъкна Цветана Милчева. „Искам някой да ми изтъкне сериозни доказателства, че отворените кръчми са по-малка опасност от отворените училища.“

 „50% присъствено обучение е крайно недостатъчно. Другите 50% продължават да са в перманентна ваканция“, категорична е преподавателката по български език.

Освен оцеляване във физически смисъл на думата ние трябва да оцелеем като човеци, посочи още Цветана Милчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
8
 
17
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
Подкрепям безрезервно присъственото обучение. По много причини. Никаква логика няма в това, само учениците и студентите да са потърпевши, ама нямате си представа колко потърпевши от цялото това онлайн обучение. При положение, че много други - дискотеки, барове, големи вериги магазини, банки, държавни институции, заводи и прочие работят, какво е научно обоснованото доказателство, че най-опасно е в училище и в университета???? Едно дете може да се зарази и когато е в къщи - от родителите си, нали?
189
8
 
8
 
! Отговори
Дистанционното преди 2 години
Не отговаря на психологическите особености на децата и не е за препоръчване.
188
12
 
11
 
! Отговори
Значи преди 2 години
Тоя вирус ще стане със силата на грипните, ама след около 5-6 години. Да се изолират уязвимите групи, а децата да си учат. Точка.
187
0
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Голям вой с това бъркане на боб! А другите, които работят хоумофис??? ----///---- Те не бъркат боб.
186
8
 
12
 
! Отговори
някой преди 2 години
Защо продължаваме с тия маски и тия задължителни ваксини, онлайн обучение всякакви други простотии? Вече има ваксини, който иска да се ваксинира с по 5 игли ако иска, останалите да си живеят живота нормално. Вирусът няма да изчезне, всички ще го преболедуват рано или късно.
185
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учител, преподаващ докато си бурка боба, е само на 60% ефективен. Освен това 10% му махаме, защото не пътува до работа и не харчи пари за официални дрехи.
184
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям вой с това бъркане на боб! А другите, които работят хоумофис???
183
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Присъствено за деца на ваксинирани родители и то само по желание. Друг вариант е да се създаде възможност за родителите, които искат децата им да учат онлайн, но не само на хартия и човек като отиде да подава заявление, директорите да вдигат раменете
182
8
 
6
 
! Отговори
само 60 преди 2 години
Само 60 трупа на учители питат: Защо присъствено?Това са само учителите, а колко родниние на децата са вследствие на онзи иииидиот бившия министър н Боко. Ами този делта вече атакува и по младите доста сериозно. Кой отговаря? Тези ако искат да вземат министерството и те да управляват. Ама ако има починали вследствие на това, да подпишат че ще се самоубият.
181
16
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Аз съм против да се плащат пълни заплати на учители, които преподават, докато си бъркат боба. За такова "преподаване". Заплатата трябва да се намали с 50%.
180
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакво присъствено обучение. Присъствено обучение САМО за деца на ваксинирани родители в среда с ваксинирани и то САМО по желание.
179
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно как така ще спасяваме децата, като ги излагаме на опасност тях и семействата им. Губи ми се логиката напълно. Отказвали да приемат фактите. Ами като не можеш да възприемеш света в реалните му измерения, не ставаш за учител, защото имаш бръмбари в главата.
178
4
 
4
 
! Отговори
!!! преди 2 години
"Уважаемата" преподавателка по Български език, явно и убягва една малка подробност - "кръчмите" са за лица навършили 18 годишна възраст! Колко са над и под тази възраст, брой/процент от всички учащи, да се консултира с колежка по математика.
177
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата работа е, че Ковид няма, но така ви го натъпкаха в ку хите глави, че всички вярвате. Накрая се оказа, че никъде по света досега не могат да изолират вируса, а във ваксините има графенов оксид. Просто красота.
176
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, щом искат ще ги учим присъствено!Ама те после ще кажат, че децата им трябна да са без маски, а учителите ваксинирани! Добре, да приемем, че и това го направим на 100%. И после? Почваме да си "менкаме" вируса с тях- заразени, ваксинирани, родители, деца...И така докато,,, някой пак не го отнесе.Звучи ми...тъпо!
175
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1800 човека в групата- сметнете ги майка, баща, баба, дядо , леля, чичо от едно семейство и ще се окаже- около 300 семейства желаещи незнайно защо присъствено за деца, точно по време на пик , когато целият свят е подложен на строги мерки!!! и изпитания. Партийни интереси най-вероятно!!
174
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата загубвали способността си да пишат на ръка и да предават съдържание със собствени думи, спаднал интереса към четенето...Кои са тези деца, които само в училище пишат, говорят и четат??? Все си мислех, че любовта към четенето се създава в семейството, но ......
173
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние българите сме абсолютен провал като нация! И тия родители... Значи, не искат да се ваксинират, не искат да се носят маски, не искат да се тестват децата, НО искат присъствено обучение. Тия хора имат ли връзка с реалността?? И защо са толкова сигурни, че децата им или те няма да пострадат от делта? Това, че са го преболедували преди 1 година не означава, че сега могат да са сигурни, че няма да се заразят отново.
172
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В училище не може ,но в моловете може !
171
9
 
21
 
! Отговори
. преди 2 години
Ухаа, при половин милион ученици в България, хиляда и осемстотин родителя в една група са много, ама много представителна извадка, та да се изказват от името на болшинството. Повечето родители предпочитат децата им да са здрави. Ако това означава да си учи онлайн, така да бъде.