„За“ присъствено обучение: Става въпрос за спасяването на децата

Те губят способността си да пишат на ръка, то е изключително важно
25 авг 2021 10:32, Елка Василева
234
„За“ присъствено обучение: Става въпрос за спасяването на децата
Снимка: архив, БГНЕС

„Да запазим училището като средище за децата“ – това е група в социалните мрежи, в която само за 24 часа от създаването й са се включили 1800 души. Групата адресира до институциите отворено писмо срещу дистанционното обучение.

„Това, което предстои и се очертава категорично, е, че няма готовност у българските управляващи да организират присъствена учебна година, тя ще бъде трета поред“, заяви пред БНР Магдалена Абаджиева, майка на две деца в училищна възраст, която е езиковед и доктор по филология.

Още по темата

„Става въпрос вече за спасяването на децата“, категорична е Абаджиева, която сподели, че получава десетки писма от разтревожени от поредната учебна година с неприсъствено обучение родители.

В обществото преобладава желанието за присъствено обучение. Трябва да има държавническо решение, подчерта филологът.

„Децата губят способността си да пишат на ръка и да предават съдържание със собствени думи. Писането на ръка е изключително важно, по този начин се изработват способности за изразяване“, очерта един от проблемите на онлайн обучението Магдалена Абаджиева. 

Отглеждаме деца, които ще имат намалени умствени способности, допълни тя.

Според Абаджиева онлайн обучението ограничава художественото мислене на децата и въображението. По думите й е намалял и интересът към четенето заради дистанционното обучение.

Училището с лека ръка се прежалва, отбеляза тя. „При продължаваща липса на реакция ние няма да имаме друг избор, освен да предприемем протестни действия. Протестът се готви.“

Вече близо трета година живеем в екстремна ситуация от гледна точка на медицината, която ни се казва, че трябва да я приемем като нормална, коментира Цветана Милчева, преподавател по български език и литература с над 30-годишен стаж.

„Въпросът е каква е цената. Що за живот е този, който ние трябва да припознаем като нормален? Училището е доказателство, че ние правим някакви опити да надмогнем това изпитание. То е екзистенциално,“ каза тя.

Милчева е подкрепила отвореното писмо в подкрепа на присъственото обучение. Тя се позова на личните си наблюдения от последните две години обучение в електронна среда, като го нарече „отложено училище“.

„Отказвам да приема, че най-голямата опасност за обществото са отворените училища“, изтъкна Цветана Милчева. „Искам някой да ми изтъкне сериозни доказателства, че отворените кръчми са по-малка опасност от отворените училища.“

 „50% присъствено обучение е крайно недостатъчно. Другите 50% продължават да са в перманентна ваканция“, категорична е преподавателката по български език.

Освен оцеляване във физически смисъл на думата ние трябва да оцелеем като човеци, посочи още Цветана Милчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
9
 
20
 
! Отговори
До 141 преди 2 години
"Деца в 4-ти клас не знаят столицата на България, пишат "врапче" и казват, че Хан Аспарух е предателят на Левски. Резултат от онлайн обучението." - Пише се "хан", с малка буква. Столицата на България, домашния си адрес и столиците на европейските държави ги знаех още в ДГ. Научих ги от родителите ми. Звучни и беззвучни съгласни се учат преди 4-ти клас. С какво присъственото обучение ще помогне да научиш кой е хан Аспарух и кой е предал Левски? Намери малко по-смислени доводи за присъствено.
169
6
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 162 преди 2 години
Положението не е такова, че да питаме какво искат родителите за по-добро бъдеще на децата си в образованието ни по принцип. Има обществен, а не конкретен образователен проблем, при това проблем, по който повечето родители далеч не са компетентни. Но има експерти по проблема, има и наблюдения от други държави. Трябва си категорично решение в името на опазване на обществото.
168
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При възможност за онлайн, а да искат присъствено, каква е целта на тази група родители?? Не виждат ли каква е схемата по целия свят за учениците?? или го правят умишлено, пак с някаква политическа цел вероятно?? Мислете разумно, докато не е станало късно!
167
22
 
31
 
! Отговори
Отегчен преди 2 години
Искането на родителите за присъствено обучение на всяка цена, в настоящата ситуация, е меко казано неразумно. Да се поучим от опита на други страни, където вече учебната година е стартирала с присъствено обучение, при стриктно спазване на мерките от всички, което при нас не се наблюдава. Какво показват данните?
166
4
 
28
 
! Отговори
До 167 преди 2 години
"Май родителите трябва да ходят повече на училище, отколкото децата, че не могат и да смятат!" - Е защо не могат да смятат, нали са ходили само присъствено?
165
1
 
6
 
! Отговори
До КАРЛОВО преди 2 години
И сега трябва да го съжаляваме, че родителите му са отгледали зеленчук?
164
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно, ще го имате присъственото. Но ще се въведат и мерки- тестове 2 пъти седмично , ваксини на децата и маски по цял ден. Ще бъде както е навсякъде по света, няма как Бг да е изключение!!! Няма присъствено, без мерки!!!
163
6
 
21
 
! Отговори
До ИСТИНАТА преди 2 години
Всички много се загрижиха изведнъж за психиката и образованието на децата. Не беше така преди 3 години, когато просто не успяваха да ги вкарат в училище. Маските и тестовете били проблем. А пестицидите, нитратите и антибиотиците в храната не са проблем. Че дишаме най-много фини прахови частици от цяла Европа, не е проблем. Че дишаме изгорели газове на 15 годишни стари дизеляци, не е проблем. Че е грозно наоколо, не е проблем. Проблем са им ваксините.
162
3
 
4
 
! Отговори
До "до истината преди 2 години
Нее, според тоя "ИСТИНАТА", планът е да го преследват и заловят, защото пречи на рептилите, орионците, илюминатите, луминисцентите и пъстроцветните жаби от съзвездието Водолей да превземат Земята. И други версии има, но те се ползват според случая. Най-яка е теорията, че милиардерите искат да намалят населението, което население им носи печалбите с покупки, евтина работна ръка и т.н. Защо да се застрелват в крака. Като питаш, минават на темата с кемтрейлс, плоската земя и т.н.
161
12
 
9
 
! Отговори
Все сте си най преди 2 години
Ако всички се бяха ваксинирали, вече това дали ще има присъствено училище, дали са пълни болниците и всичките други дебилщини, щяха да са минало, но неееее... "най-умните" фейсбук *** решиха да преебат световната конспирация на мой гръб и сега масово ще се разболяват, ще разболяват и ще ми затварят всичко. Пък и омрънкахте света значи, да Ви имам и пилешкия мозък да Ви имам и да се чудя защо после все на мен ми се случват тези неща... Базикът ви лапетии, за тяхен кеф, честито!
160
7
 
14
 
! Отговори
До истината преди 2 години
Е кажи какъв е плана де !Да убият лекари,учители и деца ли ?А да оставят теб,защото си много ценен ???
159
19
 
17
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Не знам за другите професии, но медици и даскаля ще ги набодат искат ил не искат, няма да им оставят избор. Децата и тях ще ги надупчат, щото да могат да ходят на даскалоаве планът е добре замисленще ни го набутват лека полека.
158
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече близо трета година живеем в екстремна ситуация - каква трета година бе, година и половина е до момента. Май родителите трябва да ходят повече на училище, отколкото децата, че не могат и да смятат!
157
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Всички австрийци нямат деца значи. Понеже там ги тестват (неваксинираните) на всяко влизане в ресторант, кино, театър, кафе. Аууу, ще да е нещо много опасно за здравето и психиката им...."_________________ Е те всички австрийци са смятали за напълно редно (и дори пазещо ги от страшна опасност) товаренето на евреите на влакове и изолирането им в концлагери. Всичко е въпрос на добре или зле осъществена масова манипулация.
156
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кал-Ел 163 като не си прочел статиите , какво да видиш ? Ама пак не казваш , какво доказателство искаш и от кого да бъде представено , че да го приемеш ?
155
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родителите, които искат децата им да успеят ще са принудени да дадат семейно образование на децата си.Държавното образование се унищожава пред очите ни.
154
13
 
5
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Хайде платени, освобождавам ви темата, накъкайте я като зелени мухи. Нали това са ви заповедите - след като излязат всички нормални от коментарите да напишете последните 10-15 коментара за ваксопропаганда. Важното е, че удължиха извънредното положение с още 3 месеца заради несъществуващ вирус и болни от тест.
153
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 161 Един не иска ваксини за децата , обаче приема тестването - с антигенен тест . Ама други не искат да чуят за никакво тестване .Трети са съгласни децата да носят маски по цял ден . Ама за други , това си е мъчение за децата . Някои предлагат поне температурат да се мери преди да се влиза в у-ще , други и това не искат . Засега няма предложена някаква идея , по която да има единомислие сред родителите
152
4
 
4
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До 163. Не виждам какви доказателства си ми дал и за какви елитни учени говориш. Поредния делириумен ваксър.
151
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кал-Ел 157 като ти разправям ,че с теб да се говори е все едно да се говори със стената , не вярваш . Знаеш си твоето и това е. Не те интересува истината по въпроса , както споменах . Интересно какво доказателство би приел ? И 1000 най-елитни учени да дойдат при теб с доказателства за изолирания вирус , като преди това са минали всякакви тестове ,че не лъжат и не работят за тъмните сили , пак ще ги отпратиш