Децата с увреждания имат родители, но те не могат да бъдат открити

Повечето от изоставените деца са на майки под 15 години
13 мар 2008 14:33,
9
Децата с увреждания имат родители, но те не могат да бъдат открити
Снимка: Булфото

Домът за деца, лишени от родителски грижи в Трън, където вчера при стрелба беше убито едно момиче, се реформира.

Това каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова в отговор на въпрос за бъдещето на социалния дом. Днес тя присъства на тържеството по случай първата годишнина от създаването на Центърa за специализирана работа с деца с аутизъм в София.

Министърът обясни, че по-големите деца от институцията могат да бъдат настанени в защитено жилище, а на навършилите 18 години ще се осигури работа. За другите деца може да се организира седмична семейна грижа, тъй като част от тях прекарват почивните дни при родителите си, допълни тя.

След даването на предписание трябва да се изчака определен период за ремонт на сградата и извеждането на децата от институцията.

Така Емилия Масларова коментира вчерашното изказване на председателя на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ Ширин Местан за това, че миналата година ДАЗД е издала предписание за закриването на дома в Трън. Тя допълни, че в Монтана започва кампания за набиране на приемни семейства за тези деца.

При наемане на работа работодателят не е застрахован за това какъв човек наема, но този случай трябва да е за урок на институциите, за бързината на следствените и правораздаващите органи, както и за адекватността на реакциите на Министерството на труда и социалната политика, обясни Масларова по повод данните за насилие на деца от страна на възпитател в дома, който в последствие е уволнен.

Министърът увери, че се работи за преодоляването на социалната изолация на децата. Според нея начините за това са отговорното родителство и приемните семейства. Масларова подчерта, че не могат изведнъж да се закрият всички социални домове.

По нейните думи децата, настанени в институции, са намалели с 37 процента, а над 240 нови услуги са разкрити за децата в институции. За да бъде преместено или дадено на приемно семейство детето трябва да има разрешението на биологичния родители, напомни тя.

Над 96 процента от децата с увреждания имат родители, но често те не могат да бъдат открити с месеци,
посочи Масларова. Според нея най-трудния проблем за разрешаване в социалните домове е раждането на деца от деца.

По данни на социалното министерство повечето от изоставените деца са на майки под 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
min4o преди 16 години
Егати аспирините!Ама така е!Каквито свирачите-такава музиката!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Много мъка има по тоя свят,но тъжното е когато страда едно такова невинно същество.
6
0
 
0
 
! Отговори
ralica преди 16 години
Затвор - за всички родители изоставили децата си - докато децата са в социален дом - родителите да стоят в затвора. Който на може да гледа деца да ползво презерватив, който е направил грешка да направи аборт. В крайна сметка не живеем в каменната ера.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Циагните не подлежат на очовечаване!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
всички ние сме нещастници,след като търпим всичко ставащо /и най-вече ромските ***/ и не реагираме адекватно/ако трябва с камъне и дръве,както е казал поета,/
3
0
 
0
 
! Отговори
bt преди 16 години
Само дето "забравила" за допълнението!
2
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 16 години
Горкото , изоставено от нещастните му родители!
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"По данни на социалното министерство повечето от изоставените деца са на майки под 15 години" ... и от ромски произход!