Булевардът на Сердика

Разкопките при строежа на метрото откриха главната улица на антична Сердика
19 май 2010 21:40,
26
Булевардът на Сердика
Главната улица на антична Сердика е едно от най-значимите открития при разкопките. Снимка: Валерия Ноева

Едно от най-значимите археологически открития, попадащи в терена на строящата се метростанция 8, е част от главната улица на антична Сердика. Научното название на древния „булевард” е „декуманус максимус” – една от двете най-големи улици в античния град, развиваща се в посока изток-запад.

Декуманус максимус се пресича под прав ъгъл с другата също толкова голяма и важна улица – кардо максимус (с посока север-юг), като пресечната им точка е ключова за планировката на града и мястото, на което се разполага форумът – централният градски площад.  

Названието декуманус идва заради функцията на улицата в римските лагери да свързва източната и западната порта на лагера, като западната е наричана „порта декумана” – на теория задната врата или „вратата далеч от врага”.

Още по темата
Подобно на други засечени улици в антична Сердика главният декуманус на римския град е настлан с големи плочи от бял варовик. Широчината на декуманус максимус е 8 метра, а трасето му достига от подлеза на президентството и Министерския съвет (Източна порта) до обраслите в зеленина и потъналите в отпадъци останки на Западната порта, които лежат между католическата катедрала „Св. Йосиф” и ул. „Вашингтон”.

Малка част от декуманус максимус е експонирана в подлеза на бившия Партиен дом, оригиналната настилка на улицата обаче е заменена с друг по-твърд камък, който да устои на съвременния интензивен начин на живот.  

Участъкът от „античния булевард”, попадащ в изкопа за следващата метростанция, е в пъти по-голям от вече експонирания в съвременния подлез. Разкрити са водопроводи под уличната настилка, канал за отвеждане водите от улицата, както и останките от тухлени аркади, рухнали върху декумануса.

Многобройни бронзови монети говорят за датите на строителство и живот на околните сгради – между IV-VI в., като от VI в. датира значително преусторойство на главната улица на града.

Трасето на сердикийския декуманус максимус за съжаление попада в обсега на южния изкоп за метростанция 8, както и „неизбежната” шлицова стена за укрепване на изкопа.

Начинът поне част от разкритата улица да бъде запазена е демонтирането на настилката и експонирането й в подлеза на метростанцията.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
любопит преди 13 години
Това е много интересен въпрос, особено постройки от средновековието как потъват, това не е толкова много време - 10тина човешки живота, къщата на баба ми за 1 живот не е потънала и с 1см...
22
1
 
1
 
! Отговори
Phil10 преди 13 години
do20Ти мислиш ли, че в Рим не са взимали камъни от Колизеума за да си правят къщите? Щото те са мноу по-културни от нас разираш уи, а ние сме *** варвари?! Айде чети малко повече, читателю! Не сме ние най-черните на света!
21
1
 
3
 
! Отговори
тъпан преди 13 години
Някой да ми обясни как тези постройки потъват - защо в днешно време не можеш да построиш къща върху къща - да не би да е имало някакъв катаклизъм - как например античния театър в Пловдив остава под земята ??? Това винаги ми е било много странно ....
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И доста след 7-ми век империята доминира на Балканите; специално София е превзета за пръв път от хан Крум през 809 г., и то за да я разори, а не да я задържи...
19
2
 
4
 
! Отговори
с. преди 13 години
Точно така е!В Пловдив по-голямата част от античния амфитеатър е в основите на околните къщи!Навремето много възпитаните възрожденци,арменци,търговци и така нататък си харесали камъните и е било голямо влачене!Пак добре,че поне нещо е останало!Когато идват комунистите на власт и решават да направят центъра на столицата по сталински образец и построяват Партийния дом,ЦУМ,Президентството и изобщо целия комплекс колко неща са потрошили не е истина!Археолозте косите са си скубали!
18
4
 
8
 
! Отговори
читател преди 13 години
Стремежът към разрушение, с последвалото го елементарно използване, е най-тичната черта на варварите, наричани българи. Почти всички градове и крепости в България са превърнати в огради, основи на къщи, ***, мостове и т.н.От времето на идването на българи и славяни само е рушено. И винаги има някакво примитивно оправдание, сега то е метрото.Затова в България има най-малко паметници, които могат да се експонират. И те все по-малко ще стават.
17
7
 
5
 
! Отговори
булгарбулгааар преди 13 години
Всичко само римско и тракийско... един камък български нема (освен мадарския конник, айде). Явно и преди сме били последна дупка на европейския кавал - то и няма логика да е било по-различно от днес.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ako beshe hodil na uchilishte shteshe da znaesh a i shteshe da pishesh gramotno!
15
12
 
2
 
! Отговори
gtf преди 13 години
"Подобно на други засечени улици в антична Сердика главният декуманус на римския град..." ..4-6в. ква римска империя на балканите ?
14
5
 
3
 
! Отговори
Курецкаогреда Костич преди 13 години
А парите къде са? ;)
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
няма ли начин да се запази това над станцията и под булеварда? къде са модерните технологии?
12
2
 
29
 
! Отговори
БГ преди 13 години
През кумунизма със какъв акъл са строили отгоре тези бетонни ........това ако е в Гърция ще се бутне всичко и ще се разкрие цялата крепост и ще идват туристи от цял свят
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И защо тези думи ги няма в съвременния български тогава? :)
10
3
 
8
 
! Отговори
ot UK преди 13 години
Ar ozna4ava sin na Boga. protivopolojnoto na RA koeto e Bog. Ot tam arka, ariq, aristokrat, Artwork - AR tvori - Sina na Boga sytvorqva. Ot tam e do6la i dumata za Art v angliiskiqt ezik koito e pylen s bylgarski dumi. Bylgarskiqt ezik e edin ot nai starite ezici.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ti za koi period govori6 be,kolega? Osven *** i vizantiicite (s koito iskrenno vqrvam,4e ne sme se me6ili masovo),koi drugi narodi sa idvali tuka otkakto sme se zaselili? Kato 4ete6/slu6a6,trqbva i da sravnqva6 s drugi izto4nici,za da ne zvu4i6 glupavo.Tezi zau4eni frazi za *** i t.n.,pred vhoda na peikata.
8
43
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и сега какво ще спираме строежа на метрото заради няколко камъка
7
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЛОЛ Половината човечество е минало през нашите земи, ти за къв чист ген говориш?лол!ако Хитлер беше тука щеше да ни избие барабар с *** и турците !
6
4
 
7
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Не съди за другите от твоя произход. По-добре ти почети повече история. Дано разбереш кокво значи ариец. Тази нация не е от преди 76 години.Препоръчвам ти Петър Добрев.
5
3
 
16
 
! Отговори
ХЕХЕХЕ преди 13 години
Човече Бълг- значи благороден ,Ар е нарициние за Ариец,Говориме за преди няколко хиляди години .Плюс това аз не чета тая измислена история която си чел ти. Това за Мюнхен е съвсем друго нещо.... Защо да внимавам , ти да не си нравствена полиция ? Мене не ме е срам че съм българин ! Ти може и да носиш ген на друга раса .
4
5
 
4
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Ето тогава ще дойда да живея в......София;когато разчистят този.....булеварди Бате Бойко го.....открие.