ЮНЕСКО: Няма да вадим Стария Несебър

Незаконното строителство обаче щяло да бъде премахнато
Обновена: 2 дек 2010 11:46 | 2 дек 2010 11:40,
35
ЮНЕСКО: Няма да вадим Стария Несебър
Снимка: БГНЕС

„Изваждането на Стария Несебър от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО не е на дневен ред, по-скоро може да се обсъжда включването му в Списъка на застрашените обекти“.

Това заяви Анна Сидоренко от експертната мисия на ЮНЕСКО, която направи оглед на състоянието на църквите и къщите паметници на културата в Стария Несебър.

Древният град бе заплашен от изваждане от списъка на ЮНЕСКО заради нерегламентирано застрояване и промяна на архитектурния облик.

„Изваждането на Несебър от списъка никога не е обсъждано, посочи от своя страна заместник-министърът на културата Тодор Чобанов.

По думите му най-важното заключение на експертите след мониторинга е, че няма необратими щети в Стария Несебър като световен паметник на културата.

Още по темата

Комисията на ЮНЕСКО за световното културно наследство ще вземе решение за Несебър през май, съобщи още Чобанов.

„Важното е, че българското общество има воля за справяне с проблема, която преди не е демонстрирана”, коментира той. Чобанов беше категоричен, че незаконно строителство в Несебър ще бъде премахнато.

Справка от ДНСК показва, че в момента има 50 заповеди за събаряне. Седем вече бяха изпълнени и беше премахнато незаконното строителство.

„По наши данни още около 8 съвсем скоро ще преминат на фазата премахване, за останалите е въпрос как съдебната власт си върши работата и колко бързо ще приключат обжалванията”, обясни зам.-министърът.

Експертите смятат, че проблемите могат да се решат само в тясно сътрудничество и единодействие на държавата, местните власти и гражданите на Несебър.

По думите на кмета на Несебър Николай Димитров за първи път има  диалог между институциите и местните граждани.

"Отделни хора, поддали се на емоциите,  говореха за изваждане на  Несебър от списъка на ЮНЕСКО. Иначе несебърци като цяло са разумни  хора и осъзнават значението на присъствието на града в списъка, емоциите вече отминаха", смята кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
ицо преди 13 години
Много си прав колега това не е Несебър това е битак.Да го изваждат и да сринат всичката *** дето се е навъдила там.
32
1
 
2
 
! Отговори
Несебър? преди 13 години
Какъв Несебър? От години е превърнат в Капълъ чарши, както и останалото Черноморие. Кой иска да гледа сергии с анцузи, разпръснати из древните руини? Да му надуват главата с чалга до зори? Да му засипват колата с *** и повръщат върху нея? Да го скубят с безбожни цени за нискокачествени стоки? Кой изобщо иска да почива в Чалгария, превзета от простаци и мафиоти? Баста!
31
0
 
1
 
! Отговори
От София преди 13 години
Подкрепям обикновените хора от Несебър -имат право да се стремят към по-добър живот!Друг е въпросът,че общината трябва да намери начин да подпомогне своите -хем да могат да спечелят от това,че им се е случило да живеят в този вълшебен град,хем да се запази обликът му.С пари това може да се постигне,има кадърни архитекти.Финанси пък да потърсят чрез международни институции. Знам,че във форумите участва младо ромче - цъка минуси,ако някой засегне неговата общност,но катунът до ИСУЛ е факт.Срамота!
30
3
 
0
 
! Отговори
brigante преди 13 години
отдавна старият несебър е съсипан и няма нищо старинно там, освен някакви си камъни...
29
1
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
стар несебър трънки .. та дрънка.. какво реставрират та консервират .. правят някви шменти капели.. популация .. да е щастлива .. сеири.. панаири!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво вдигате врява за Несебър,не виждате ли как застроиха брега чак върху пясъка!Днес обаче се разбра--тях няма да ги бутат.Защо юнеско-то не ни помогне и за това-по-важното,да си запазим природата,ама не,това не ги засяга...
27
0
 
4
 
! Отговори
Ясни сте ми преди 13 години
Първо повечето тук пишете от завист и дори незнаете каква е действителноста , никой местен не продава ***, второ всеки е искал да му озаконят етажа но никой не го прави защото очевидно са чакали за този момент който е подготвян одавна чисто игра на рейтинг и двоен стандарт .. 5 млн. евро които се превеждат на държавата от Юнеску къде са нито една къща не е пипната а чакат на хората е ето ти ги хората оправят се сами когато няма власт а сега има власт и какво прави тя .. смешна история позор
26
3
 
3
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Защо ЮНЕСКО ще ни казва на нас къде и как да строим! Иначе съм за премахване на незаконното строителство, но не и разни външни организации да ни се месят във ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ!
25
0
 
0
 
! Отговори
345 преди 13 години
Най-вероятно от Турция...
24
1
 
3
 
! Отговори
345 преди 13 години
Аман от алчни!
23
3
 
5
 
! Отговори
sofeto преди 13 години
Откровенно казано писна ми от тази локва Несебър и от алчните византийци. Каkто е казал товарищ Сталин нема Несебър нема и проблем!!!
22
5
 
3
 
! Отговори
несебарския преди 13 години
Да ни вадят от където искат ич ми дреме на лаврака.Само да ми върви кръчмата на кея и ме били фара за УНЕСКО.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В чужбина, хората смятат за привилегия да живеят в страи сгради, които ремонтират и поддържат със собствени средства. И повярвайте ми, не е въпрос само на пари, възможности и законодателство, става въпрос за съзнание, градено и възпитавано от поколения. А ние сме си диви и това си е. Е да се надяваме, че е въпрос на време, да се цивилизоваме! Иначе разбирам, че е трудно да се лишиш от дохода си, но трябва да се правят жертви
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Един Българин ме подсети! Асфалтираните улици в Стария Несебър пак хората ли ги асфалтираха? Сега глоба за общината и връщане на старите павета пак за сметка на виновните! Чобанката що не разрови и този случай?
19
1
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Не е въпроса да може за някои. За НИКОЙ НЕ ТРЯБВА да може!!! Трябва да се почне от някъде и имай в предвид че заповедта за узаконяване може да бъде обявена за нищожна. Само трябва да се сезира някъде вероятно. И техните ще ги бутнат, надявам се. Ако аз имах къща в стар стил щях да я ремонтирам отново в стар стил. Целта не е да имаш 50 студента, а 8 заможни госта на същата цена. Реклама, културен туризъм . . . , а не опи*ани църкви и мизерия. Разбира се трябва и общината да се грижи за това.
18
0
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Скъпо е да се ремонтира в стар стил, но поне вие имате достатъчно пари. работите 4-5 месеца, но няма и нужда да работите повече. С реклама на паметниците на ЮНЕСКО ще работите и 10 месеца. Само че не ви се работи повече. Супер ме е яд че асфалтирахте главната улица. Кой разреши уникалното малоумие???
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе наистина добре, че къщите имат 3 и 4 етаж, защото иначе нищо нямаше да се вижда от сергиите! :)))
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не само къщите, и всички сергии да изринат, че и в турция пазарите не изглеждат така. Срамотау тия хора нямат грам чуство за красивото
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еми тогава дигайте вой за хотелчето на арха, всичко незаконно да се махне, а не да бланите само вашето.
14
1
 
18
 
! Отговори
ПОЧИВАЩ преди 13 години
И СЕГА ОТ КЪДЕ ЛЯТОТО ЩЕ СИ КУПУВАМ ТУРСКИ ПРАШКИ???