Скандално: 11 стотинки за пациент през нощта

Толкова ще дава МЗ на джипитата за дежурство
Обновена: 18 дек 2010 01:11 | 17 дек 2010 21:20,
376
Скандално: 11 стотинки за пациент през нощта
Снимка: БГНЕС

11 стотинки на пациент ще дава здравното министерство на всяко джипи за нощно дежурство, обяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов на извънреден събор на Българския лекарски съюз, който се проведе в Пловдив.

Общо 9 милиона лева е заделило министерството за денонощните дежурства на общопрактикуващите лекари, които ще се въведат от първи януари 2011 година.

Според министъра на здравеопазването парите са достатъчни.

“Не бива страхът да променяме нещата да ни кара 10 години да тъпчем на едно място“, заяви Константинов.

На извънредния си конгрес Българският лекарски съюз се обяви категорично против въвеждането на 24-часови дежурства за джипитата.

Според личните лекари, след като наредбата се приеме, медиците ще бъдат санкционирани, ако не приемат пациенти и през нощта.

“Тук става въпрос за дежурство в един кабинет без персонал, без охрана, без медикаменти и апаратура, която може да поддържа живота, просто ние взимаме едни слушалки и апарата за кръвно, заставаме в кабинета и целият град може да се извърви за тези 11 стотинки“, заяви пред Dnes.bg д-р Виктория Чобанова, която е общопрактикуващ лекар от София.

Здравният министър обаче не вижда драма в това, че всеки лекар ще взима по 11 стотинки на прегледан пациент през нощта.

“Всеки общопрактикуващ получава по 11 стотинки на записан пациент – 1000 пациенти – това са 110 лева“, пресметна министърът. По думите му, ако искат, джипитата могат да се групират, а ако не искат, могат да дават парите на някой спешен център, когато не работят.

“Тази наредба няма да улесни спешната помощ, а ще обърка категорично нещата. Болката на моя зъб е по-важна от инфаркта на съседа и това е човешко и нормално“, обясни професор Милан Миланов от БЛС.

Наредбата, която регламентира денонощните дежурства на джипитата, ще бъде публикувана на 28 или 29 декември в Държавен вестник.

Здравното министерство днес е превело 25 милиона лева по сметките на болниците. По този начин се погасяват 90% от задълженията към лечебните заведения.

Здравният министър съобщи още, че следващата седмица ще представи концепцията си за реформа в здравеопазването на БСП, ДПС и “Синята коалиция“.

“В здравеопазването не може да се търсят партийни дивиденти, защото една реформа не се прави за 2-3 години, а е необходима приемственост“, заяви пред лекарите министър Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
328
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 13 години
Ох, ама как си я мислите тази работа беее! Може ли да накарате един лекар да стои за 11 стотинки и то дежурства да кара.Никакъв срам ли нямате?! Не спирате да се гаврите с народа и професията им.
327
5
 
4
 
! Отговори
харко преди 13 години
за ДЖИПИТАТА тяхната работа може да я върши и мед.сестра и без това мед сестрите им разпе4атват и направленията,и рецептите им пишат и инжекциите им бият,така 4е джипитата варшат нещо за което им се плаща ама то е неефективно
326
1
 
5
 
! Отговори
харко преди 13 години
И на вси4ки вав форума задавам следния вапрос.Какво става сас парите за здравни осигуровки на пациент който не е ползвал здравна помощ 5 години?Мисля 4е няма нужда да сам д-р да го задам този вапрос,и луд не сам
325
1
 
1
 
! Отговори
харко преди 13 години
дале4е сам от ендокринолог,тва си е доста смешна специалност+това ендокринолог е дале4е от проблемите в здравеопазването и няма как да разбират каде да се пипне за да се оправи здравеопазването,така 4е имахме доста голям аматиор в лицето на д-р Борисова.Говорех за 4овек който да варши работа не да дава акал.
324
1
 
1
 
! Отговори
харко преди 13 години
аз в лудница не изкам да ходя ама ти си толкова смазан от системата 4е дори не ти и прави впе4етление как се лекуват хора,когато стигнеш до мен да се занимаваш с оздравителния процес на един болен,бих ти отделил време за да ти обясна за някои неща по вапроса сас здравеопазването
323
2
 
0
 
! Отговори
харко преди 13 години
А никой не се интересува какво работят ,но накрая на месеца им бровт процентите от пациентите ,нали
322
3
 
0
 
! Отговори
търси се преди 13 години
Харко сигурно го укротиха в лудницата.Много точно изказване на Европа-дано интелигенцията успее.
321
2
 
0
 
! Отговори
търси се преди 13 години
Харко сигурно го укротиха в лудницата.Много точно изказване на Европа-дано интелигенцията .
320
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този ми прилича на Анна-Мария Борисова 2, само се усмихва, докато народът се озъбва
319
4
 
4
 
! Отговори
ще шибна вече някой преди 13 години
Ами нали това е идеята,бе тикви! Да не ви буди никой посред нощ, а да отиде в дежурния кабинет. Нали това искате,да са ви законно спокойни нощите и празниците. Какво ми смятате стотинки и монтьори. За 1000 пациента ще вземеш 110 лв плюс още толкова потребителска за максимум 2 нощни и една неделя ,но ще знаеш, че в другите дни си спокоен. **ати мързеливите Джипки, и без това за 5 ст.работа не вършите.
318
1
 
3
 
! Отговори
ръръ преди 13 години
До 334.Може би коментарите за ДЖИПКИ са за МОБИЛЕ БГ,тук се коментира за лекари добри или лоши но лекари
317
1
 
4
 
! Отговори
лили преди 13 години
Ами *** се оплачи в здравната каса, ще го ощракат веднага.
316
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За фена на доплащането само шут по задните части ... пфу ...
315
2
 
3
 
! Отговори
костов преди 13 години
Не им харесва, че ще трябва да се работи повече.
314
1
 
2
 
! Отговори
крум преди 13 години
Чудех се защо пишеш глупости, а то високата температура ти е сварила мозъка.Така, че всичко ти е простено!
313
4
 
5
 
! Отговори
до 354 преди 13 години
защото и докторите станаха *****аликой с каквито се събере,такъв става,затова е така.аз не съм виждал нормален българин да седне на една маса с м***али на лаф моабет
312
8
 
8
 
! Отговори
пациент от Стралджа преди 13 години
Аз едно не мога да разбера-всеки месец ми се внасят осигуровки и то немалки! Като отида за нещо на лекар-оня не си спазва работното време! Докато дойде на работа, мед. сестрата вкарала вече в кабинета му 2-3 *** на лаф моабет, при положение, че има които са дошли 1 час преди тях да си пазят ред. На всичкото отгоре *** не плащат нищо за цялата работа, понеже са "социално слаби", а аз си плащам и таксата и манипулациите и....накрая ме пререждат 3-4 *** соц. слаби гратисчии! Е ?!
311
5
 
17
 
! Отговори
ЕВРОПА преди 13 години
Със странно мълчание е оградена безпрецедентната защита на БАН и българската наука от страна на учени от цял свят .Сред подписалите различни писма в подкрепа има 5 нобелови лауреати и разни носители на престижни научни награди.Професори от цял свят пишат и лични писма на премиера Борисов и на шефката на парламента Цецка. Това е забранена новина за българските медии. Те съобщават само неща, които казват политиците и министрите. Или ако катастрофира влак.Не е имало случай в съвременната история толкова учени от цял свят да пишат на един премиер и да му обясняват какво е наука. Отделно 500 български учени от цял свят пишат и се застъпват .Направо обидно за нацията тя е излъчила за премиер човек, на който това трябва да му се обяснява.Но Борисов се ползва с подкрепа в атаките си към БАН. За *** БАН е центърът на злото, там са съсредоточени всички крадци в държавата. Мизерните учени са тунеядци и разбойници, които искат да живеят на гърба на народа. Това е внушил досега премиерът Борисов с помощта на верните си медии.Ситуацията напомня Културната революция в Китай. Тогава хунвейбините, верни на председателя Мао, се разправят, включително физически, с професорите и преподавателите. Настъпва пълна победа на културата и науката. Дори изтребват врабците, да не им ядат зърното и след това насекомите унищожават овощните дървета и реколтите. Това е само малък детайл от победата на здравите сили.Тук медиите и хунвейбините на Бойко някак по-трудно ще се справят с учени и преподаватели. Времето е друго, няма как да изкараш професорите от университета и академиците от БАН на булеварда и да ги биеш. Пък и за орязаните им заплати се застъпват някакви от ЕвропаВластта на Борисов изглежда силна, но вече е очевидно, че той се плъзга по нанадолнището и няма как да се закрепи. Глупостта и арогантността никога не е побеждавала в дългосрочен план. Може да постигне само временни успехи, под възторжените подвиквания на фенове, които искат зрелища и се радват, когато някой някого мачка и унижава.Всъщност това са мутациите на сталинизма голяма част от народа си иска силната ръка, която да уволнява, да вкарва в затвора, ако може със съд по бързата процедура. Борисов и Цветанов именно на този електорат разчитат и провокират най-ретроградните му чувства. Временно ще имат успех, наистина. Но само временно.
310
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Ямбол специално са най- некадърните лекари в цяла България, що народ са уморили тия *** не е истина просто! Никой нормален човек не се лекува в Ямбол.
309
13
 
8
 
! Отговори
Едно ЖИПИ преди 13 години
Бе да ви кажа, не ми е зле, едно 10-15 хилядарки си докарвам на месец, щото жената върти аптека, пък аз пращам болния при нея да си купят илачи- що да се харчат от другаде да купуват. На работа идвам когато ми скимне, не съм балък да си спазвам работното време, пуфкам си цигарките и трябва да ви кажа, че съм много голям пич! *** няма смисъл човек да лекува качествено, щото се губи клиентела и си подритваме комачето сами! Бе кинта да пада, пък другото-майната му, пациента да го духа под вода...