ГЕРБ ще чисти езика от чуждици. Гардероб и компютър - остават

Депутатът Емил Караниколов обмисля закон за чистотата му
Обновена: 12 яну 2011 08:53 | 12 яну 2011 07:42,
368
ГЕРБ ще чисти езика от чуждици. Гардероб и компютър - остават
Снимка: Булфото

Казанлъшкият депутат от ГЕРБ Емил Караниколов замисля Закон за чистотата на българския език. Намерението му е до май проектът да влезе в пленарната зала

“Засега е само идея, но съм говорил с филолози и педагози и всички ме подкрепят. Искам да изчистим българския език от излишните чуждици, за които има хубави български думи и които го правят тромав и безсмислен, а за мнозина - и неразбираем”, обясни идеята си депутатът пред „24 часа”

Като начало обаче целта му била да изчисти от неразбираемите думи учебниците.

“Няма да стигам до крайности като Иван Богоров с неговата "драсни-пални клечица" вместо кибрит, но защо да казваме алиенация, когато имаме думата отчуждение, а вместо визия можем да кажем образ", аргументира се Караниколов.

Думи като автомобил, гардероб или компютър обаче щели да си останат.

За младите пък смята, че е по-добре да пишат на кирилица и когато са зад компютъра.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още по темата: български езикчуждици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
4
 
7
 
! Отговори
Георгиев преди 13 години
Тук подкрепям другарите от Герб! Ако всичките им хрумвания бяха толкова добри цена немаше да имат.
335
1
 
6
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Да попитам- лира-стърлинг не се ли използва вече?
334
3
 
5
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: ЕвропаНяма значение колко години си бил тук-там. Знаеш ли колко руснаци познавам в България дето са прекарали половината си живот тук и пак им избива акцента от километри? Пък уж - славянски език, близък до нашия. Това, че не съм живял някъде не означава че софтуера ми в главата не е зареден - аз съм полиглот.
333
2
 
8
 
! Отговори
смях преди 13 години
голям смях, герб щял да чисти или по точно ще очисти езикът ни, абе първо спрете да говорите на ,шъ,
332
3
 
6
 
! Отговори
някой преди 13 години
Няма значение колко години си бил тук-там. Знаеш ли колко руснаци познавам в България дето са прекарали половината си живот тук и пак им избива акцента от километри? Пък уж - славянски език, близък до нашия.
331
1
 
5
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Обаче на друга култова дума:'бойкомат' и търся още смисъла
330
2
 
4
 
! Отговори
Европа преди 13 години
Едва ли говориш английски по добре,след като съм бил тук 21 години. Просто ти дадох съвет че думата лира не се употребява в Англия.
329
3
 
6
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: АзъФруктомат ми звучи добре, само че не съм сигурен какво означава.Също така много ме изкефи друга подобна дума - млекомат. Това вече е ясно - машина за продажба на мляко. Тези думи се наричат неологизми.
328
3
 
6
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: finchyНе е издребняване. Точно там е въпросът - предполага се, че не всички българи висят (и спят) 24 часа пред компютрите и някой може да не знае че "паунд" и "лира" е едно и също. Говорим за книжовния български език - най-вече журналистите, политиците, официалните лица, не могат да си позволяват да говорят "английски паунд" "чат", "копи-пейст" и пр.Иначе - всеки е свободен да говори както си иска, ако искаш - говори на иврит, никой няма да ти се скара. Стига да има кой да те разбере!
327
1
 
3
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Фруктомата си е култово!!!Все си мисля,че начина на изразяване е въпрос на личен стил,а не на нечий диктат как би трябвало да бъде.
326
3
 
6
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: ЕвропаАз говоря английски сигурно много по-добре от теб, така че като отида в Англия (бил съм вече там между другото), ще се оправя чудесно.Точно заради това, и понеже говорим за българския език и чуждиците в него пояснявам, че казваме английска (или британска) лира, а не "паунд"!
325
5
 
7
 
! Отговори
finchy преди 13 години
Всеки е свободен сам да си преценява кое как да нарича. Много хора ползваме езици постоянно (и интернет) и просто понякога първата дума, която ти идва е английската. Ако събеседникът ти може да те разбере, какъв е проблема? Това е ненужно издребняване и не виждам никакъв проблем в ползването на чуждици освен някакъв криворазбран патриотизъм. Нека се пише грамотно и да има елементарно ниво на правоговор, пък какви думи ще се ползват...
324
3
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: номер 325Там ти е грешката!Аз Гугъл не го използвам като достоверен източник. Пробвай да изкопираш някакъв текст в преводачката да ти го преведе на български да видиш какво ще ти излезе!Всъщност, мога да ти кажа и още нещо на турски в подкрепа на мнението ми:Произведението на Ханс Кристиан Андерсен на турски е: "Кибритчи къз" или "Kibritci kiz" - без специфичните турски букви за "ч" и "ъ" които не мога да сложа тук.
323
1
 
5
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Под "фреш" се разбира прясно изцеден плодов сок...поне за такъв ти го предлагат в заведение на "добра" цена....А в къщи е просто "прясно изцеден сок"....
322
3
 
5
 
! Отговори
Европа преди 13 години
Ти си наричай паунда както искаш. Но ако дойдеш тук в Англия никoй няма да те разбере какво значи лира.
321
1
 
6
 
! Отговори
Европа преди 13 години
Какво точно имат на предвид с фреш?Fresh означава-пресен,нов.
320
3
 
3
 
! Отговори
Basova преди 13 години
GErb DA VZEME DA NAKARA DAN4ETO FANDUKOVA DA PO4ISTI SOFIQ.KAKVA GADOST E OT 4ERNA KAL I MRUSOTIQ..NIKOGA NE E BILO TAKA MRUSNOA KAZVA, 4E SOFIIQ STAVALA PPO-ZELENE!?!?!? MOJE BI SI GLEDA GRADINKATA LI KATO S E NA SELO GORKATA.
319
3
 
7
 
! Отговори
някой преди 13 години
Абе хора разберете - "British pound" е просто названието на валутата на английски език. На български е "ЛИРА". Лири има по цял свят - вземете пример от най-близката ни държава Турция. Турците казват "Тюрк лирасъ", англичаните казват "Turkish pound", ливанците казват лира или "livre" на френски, англичаните казват "Lebanese pound". Pound е стойността на един фунт (а не паунд) сребро, което е преведено от латинската дума libra. Защо трябва да поангличанчваме нещо което вече го имаме в езика?
318
1
 
10
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Ето ви пресен пример от днес , пак в този сайт - Фреш вместо вафла за децата в ПловдивФруктомати заместват машините за вафли в училищата..."Е, отдавна казваме фреш , ама фруктомат ???Та къде е ролята на журналистите ???А и колко от тях май са израстнали с "чуждици".....
317
3
 
4
 
! Отговори
Европа преди 13 години
Говорихме за паунд,но както и да е. Ти можеш да си наричаш както си искаш. За мене е Юро и Европа е Юръп.