ГЕРБ ще чисти езика от чуждици. Гардероб и компютър - остават

Депутатът Емил Караниколов обмисля закон за чистотата му
Обновена: 12 яну 2011 08:53 | 12 яну 2011 07:42,
368
ГЕРБ ще чисти езика от чуждици. Гардероб и компютър - остават
Снимка: Булфото

Казанлъшкият депутат от ГЕРБ Емил Караниколов замисля Закон за чистотата на българския език. Намерението му е до май проектът да влезе в пленарната зала

“Засега е само идея, но съм говорил с филолози и педагози и всички ме подкрепят. Искам да изчистим българския език от излишните чуждици, за които има хубави български думи и които го правят тромав и безсмислен, а за мнозина - и неразбираем”, обясни идеята си депутатът пред „24 часа”

Като начало обаче целта му била да изчисти от неразбираемите думи учебниците.

“Няма да стигам до крайности като Иван Богоров с неговата "драсни-пални клечица" вместо кибрит, но защо да казваме алиенация, когато имаме думата отчуждение, а вместо визия можем да кажем образ", аргументира се Караниколов.

Думи като автомобил, гардероб или компютър обаче щели да си останат.

За младите пък смята, че е по-добре да пишат на кирилица и когато са зад компютъра.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още по темата: български езикчуждици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
1
 
4
 
! Отговори
? преди 13 години
Абе пич то Обединено Кралство на английски не е ли именно United Kingdom сиреч UK ???
315
1
 
6
 
! Отговори
друг някой преди 13 години
...най-добре ЮРЪП /EUROPE/
314
1
 
5
 
! Отговори
до 317 преди 13 години
Напиши "кибрит" в гугъл - преводач и си избери език - ще видиш, ако може да му имаме доверие, как е на турски..
313
4
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: ЕвропаЕ добре де, ама това го знам. И какво искаш да ми кажеш?Международният код на Еврото пък е EUR, и в повечето страни се казва Еуро, че в Турция чак му казват Авро. Това значи ли, че и ние трябва да му казваме Еуро? А впрочем - смени си заглавието на Еуропа вместо Европа!
312
2
 
5
 
! Отговори
чудесно преди 13 години
Поздравления! И аз съм така!
311
3
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: знаещКоментарът ти е адресиран неправилно към мен. Точно там съм търсил.
310
2
 
12
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Всеки език търпи развитие, всеки който знае чужд език, но не живее в съответната страна, знае че говоримия език, а и писмения, така се променят, че изпадаме понякога в неловко положение - като архаичен е езикът, който сме учили преди дори 20 години...Но това с нашия език не е осъвременяване, а просто отпадане на българска дума заради "чуждица" - това е бедата, не приемам думи като шърт, суитчър, топ,фешън, куул, шопинг, джогинг и много други......За всяка една от тях си има българска дума.
309
1
 
5
 
! Отговори
Европа преди 13 години
Международният код на валутата по ISO 4217 е GBP (англ. Great Britain Pound). Най-често използваният символ за валутата е £.
308
2
 
4
 
! Отговори
чудесно преди 13 години
Да именно, БАН предупреждават постоянно и най - после някой ги чу!
307
6
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: номер 315P.S.: Сведенията ми са от Уикипедия на турски, от българо-турски онлайн речник и от български етимологичен речник - вече на хартия.Турски не разбирам, но за щастие в Уикипедията като написах кибрит и веднага ми се появи и картинка с кибритена кутийка и запалена клечка - така го разбрах.
306
3
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: номер 315Къде си търсил? Изглежда че не си търсил правилно защото аз от няколко проверени източника разбрах, че кибрит на турски си е кибрит. Мач на турски си означава мач - като на български, а мачлар е в множествено число - мачове.
305
2
 
5
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
до 312 - Не е от турки - кибрит на турски е maclar със сидий под с, открих кибрит само в македонски
304
2
 
10
 
! Отговори
чудесно преди 13 години
Всички съвременни езици са доста далеч от първоначалната си форма, но тук не става въпрос за възраждането на праезиците, а предпазването на езика от думи като килър ... Въобще наистина ли толкова много хора са "за" осакатяването на родния ни език?!
303
6
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: 8-ия ден - добавка (номер 303)Кибрит е турска дума, вероятно навлязла от арабски.
302
1
 
7
 
! Отговори
Европа преди 13 години
Не само че съм бил, но и живея все още от 21 години тук в Англия. До сега не съм чул някой да употребява думата Бритънска лира. Дори и на всяка световна борса е British Pound.
301
2
 
7
 
! Отговори
кой ? преди 13 години
Колко пъти вече чета за прочистване на езика ето, статия от 03.03.2010 в Скандално, Българският език изчезва до 50 години!, алармират учени от БАНДо 50 години днешният български език ще се стопи напълно, а в ежедневната си реч ще използваме само англо-саксонски думи. Това твърди член-кореспондентът в Института за български език към БАН Емилия Пернишка.Сега ГЕРБ ще го чисти ...Кой следва ???
300
4
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: От проф. Балан...Ха ха ха! Браво! Това искрено ме разсмя. Знаех за въпросния текст естествено, но браво на теб че го намери да го цитираш!Открих обаче две грешки на професора: Първо, думата "министър" - няма български произход и втората дума е "професор" - съкратено в проф. Влахов.
299
1
 
6
 
! Отговори
8-ия ден - молба преди 13 години
Може ли да "преведете" тези думи "кукуляшка и оточка" на книжовен български, защото вероятно са диалектни , а не всеки познава диалектите - те са безкрайно много ..
298
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Професори, фамилията КАРАНИКОЛОВ ше бъде ли променена или тя както и "Тиква" не подлежат на промяна.
297
6
 
6
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: Европа (номер 300)Извинявай много, ама официалната валута на Обединеното Кралство (а не UK) е британска лира, а не "бритиш паунд". Изглежда си бил в Англия, но не е зле да понаучиш някои думички на български. Също както столицата на Северна Корея не се казва "Пьонгян" а "Пхенян". Също така не казваме "Тюркие Джумхуриетъ" а Република Турция. И обратното - турските лири не са "турски паунди", преди въвеждане на еврото имахме италианска лира!!!