Скъп живот. За година храната скочила с 8%

Най-драстично е покачването на тютюна с 36,2%
Обновена: 26 яну 2011 13:40 | 26 яну 2011 13:26,
72
Скъп живот. За година храната скочила с 8%
Снимка: Булфото

Хранителните стоки са поскъпнали за една година средно с 8,1%, съобщи директорът на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ Любен Томев.

Той представи резултати от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот на института през декември 2010 година.

Повишението на цените на хранителните стоки е една от причините за нарастване на издръжката на живот със 6,4 на сто за една година.

Издръжката на човек от четиричленно домакинство е 511,25 лв., а за да живее нормално семейство от двама възрастни с две деца, са му необходими 2045 лева.

В групата "Хляб и зърнени храни" повишението за тримесечието е 1,6 на сто, а за година 6,4%. Брашното е поскъпнало за година драстично с 25,2%, отбеляза Томев.

Млякото и млечните продукти са поскъпнали с 11,8% на годишна база. Нарастването на цената на кравето сирене е 19 процента, а на пресните и киселите млека средно с 11%.

Групата "Зеленчуци и зеленчукови консерви" е поскъпнала с над 12,1% за година.

Още по темата

При нехранитените стоки увеличението на годишна база е 4,8 на сто. Най-драстично е покачването на тютюневите изделия с 36,2%.

Трайно е покачването на разходите, свързани с поддържането на жилища, осветление и отопление. В групата "Жилищни наеми" поскъпването е 7,7%, а разходите за осветление, отопление и енергия са нараснали с 10, 5% за година.

Съществено покачване на цените има и в групата "Автомобилни бензини, дизелово гориво и моторни масла" - с 21 на сто за годишна база.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
2
 
! Отговори
митко преди 13 години
бедните стават още по бедни а богатите още по богати за жалост това е истината с тази политика където се води по целият свят .
67
0
 
7
 
! Отговори
Свети Арахангел преди 13 години
-НСИ-"статистика" или "стъкмистика"-туй е въпросът...
66
2
 
4
 
! Отговори
да му простим преди 13 години
"Не са страшни високите разходи, а ниските приходи." Е, как ще си повишим приходите като излезем на улицата?
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не 8 а с 28 % ... БТВ го показаха. НСИ пак лъже
64
0
 
13
 
! Отговори
edna преди 13 години
ЩОМ никой не излиза на улицата д апокаже че е недоволен,значи всички са супер доволни от това положение....Ето затова няма да се оправят никога нещата.Народ с преклонена глава за замъждял фитил....какво да го правиш,дигай му цените,и данъците и го.....
63
0
 
5
 
! Отговори
Нов преди 13 години
И личен лекар има.Но лекарите са едни - допускат грешки,а обвиняват пациентите за това./смърта на Гери, грешна операция в Пирогов и т.н./А всички вие,които плюете на ляво и дясно - по добре спрете.Да си свалим розовките очила и да последваме търците.Уви.Само си говорим тук или на маса,но нищо не се прави.
62
0
 
12
 
! Отговори
Не преди 13 години
Не!Сега ББ,СД,ЦЦ се интересуват от това дали ще спечелят президенските и кметскете избори.И цялата власт да е на Бат ви Бойко.Тогава ще видите.Цени - до тавана, заплати -равни със земята.*** - благословени.ПЛАЩАЙТЕ ДАНЪЦИ БЪЛГАРИ;УГАЖДАЙТЕ НА КРАСИВИТЕ ГЕРБАЖИИ,КОИТО ЖИВИ ЩЕ ВИ ЗАКОПАЯТ.
61
0
 
10
 
! Отговори
стъкмистика преди 13 години
пример- рибната консерва от риба тон беше 1,45 лв за 160 гр сега точно за три месеца се продава на 2,10 -----всяка седмица идваха нови цени до НОВА ГОДИНА сега вече падна потреблението и се чудат как да си докарат ОГРОМНИТЕ ПЕЧАЛБИ и дойдоха до извода ДИГАЙ НЯМА КЪДЕ ДА ХОДЯТ!! олиото 5ЛВ ?може ама може и с зехтин и с *** дето работят с една две капки мазнина..УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ДАНЪКА ВОДИ ДО НЕСЪБИРАЕМОСТА -тва се учи по ИКОНОМИКА
60
4
 
4
 
! Отговори
до "Новия" преди 13 години
...Свекърва ми е на 96 г.,трудноподвижна и с пенсия от 165 лв.Никаква помощ от никъде.Дори л.лекар от 6-7 години не е я виждал...И кой ти е виновен за това? ***?Щом е пенсионет тя е автоматично осигурена. Да няма личен лекар и да не я е виждал лекар от толкова години сте виновни единствено ти и жена ти! Тука не се отличавате по нищо от така мразените от теб *** от които гордо се разграничаваш. Същите сте!
59
4
 
7
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
Лао Дцъ По-добри бяха комунистите,от мутрите,който ни управляват в момента.
58
10
 
4
 
! Отговори
Лао Дцъ преди 13 години
По времето на комуниста Станишев поскъпването бе над 50%!Мазни *** са комунистите - само това мога да кажа за тази тенденциозна статия
57
0
 
6
 
! Отговори
Нов1 преди 13 години
Когато стане въпрос за енергийни помощи - НЕ МОЖЕ.Тя живее при вас.Когато искаме да я включим в дохода за стипендиа - НЕ МОЖЕ.ТЯ Е САМОСТОЯТЕЛЕН ЧЛЕН НА СЕМЕЙСТВОТО.Тогава какво да правим.*** са все с ИНВАЛИДНИ пенсии.Мързелуват.И ние,БЪРГАРИТЕ им плащаме за всичко.Но както сме тръгнали един атентат на всички българи и толкоз.Да си живеят ПРАВИТЕЛСТВАТА ОТ *** вноски към бюджета.
56
0
 
13
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
Да благодарим на ГЕРБ за това.
55
2
 
6
 
! Отговори
Нов преди 13 години
Естествено!"Цените ни са най ниски в ЕС"Може би мерят по своите доходи,а и стакмистиката им е максималистическа.Хората/БЪЛГАРИТЕ/ живеят с по 150 лв на месец.Особено пенсионерите.В къщи сме реално 5 човека.Свекърва ми е на 96 г.,трудноподвижна и с пенсия от 165 лв.Никаква помощ от никъде.Дори л.лекар от 6-7 години не е я виждал.Но тя е БЪЛГАРКА.Ако бяхме *** щяхме да сме си добре-нищо да не плащаме и да живеем на гърба на другите.СКАПАНА ДЪРЖАВА.Майка за мангалаумащеха за Българина.
54
0
 
1
 
! Отговори
toni преди 13 години
nai me kefi групата "Автомобилни бензини, дизелово гориво и моторни масла" ...
53
2
 
12
 
! Отговори
с. преди 13 години
И последно да добавя!Ние с приятелката ми някак си ще се оправим!Баба ми обаче е с 200 кинта пенсия!Замразена!Нищо,че е с над 40 години стаж!Как да се оправи тя!???И на нея трябва да помагаме!А при нас нещата хич не са розови!Ама Станишев,ама Доган!Те са за затвора и са крадци и мошеници!Обаче да ги вкарват в панделата и да се приключва!А не само оправдания с тях!Да,има значение какво наследство оставиха,но в момента затъваме жестоко и не се прави нищо!ФАКТ!
52
0
 
11
 
! Отговори
Бай Григор преди 13 години
Я, внимавай! Миирррно! Равнение на дясно! За среща на ГЕРБ , гнилите домати зареди!
51
0
 
7
 
! Отговори
с. преди 13 години
И да продължа!Слушам новините шефа на асоцияцията на хлебопроизводителите обяснява за скачане на цената с 60 %!Олио 5 кинта!В същото време в фирмата не вървят добре нещата и заплати се бавят!Идват преди известно време от инспекция по труда да проверяват за трудови договори и осигуровки!Питам това добре,но какво се случва с заплатите!?Не било техен проблем!Демек зора е само и единствено за данъците и осигуровките за да има да папкат ***!Абе я....
50
1
 
13
 
! Отговори
с. преди 13 години
Който е мераклия да защитава ГЕРБ е ***!Я у лево!Мачкат ни отвсякъде!Бензина стана 2,50!Ток,храни и изобщо жизненоважни неща растат постоянно!Оня ден половин София без вода!Мрежата била стара и се оказа,че основните харчове били за заплати на висшия мениджмънт!Което не пречи на ДКЕВР да им одобрява постоянните поскъпвания!С приятелката ми само двамата живеем в гарсониера!Парно и топла вода 75-85 кинта!Оня ден ми идва сметка 130!!!Айде викайте,че съм комунист сега!Нищо не става от тия!ФАКТ!
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
плодовете и зеленчуците са поскъпнали с поне 30% спрямо миналата година,те също са храна,защо мерите инфлация само с хляба и олиото ?рибните продукти също са поскъпнали с около 20%,за млечните да не говорим..захарта също е качена и то доста