Царската фамилия остава без двореца в Кричим

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на окръжния съд
11 мар 2011 17:00,
137
Царската фамилия остава без двореца в Кричим
Снимка: Булфото

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Окръжния съд, с което беше отхвърлен искът на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок срещу държавата.

Dnes.bg припомня, че фамилията претендираше да им бъде възстановена собствеността и да влязат във владение на бившия дворец "Кричим" и на ниви от 371,5 декара.

Съдът е приел, че решение № 12/1998 г. на Конституционния съд, с което е обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници през 1947 година, няма реституционно действие.

По този начин решението на Конституционния съд не може да възстанови пряко права на собственост на ищците, обясни говорителят на съда Марияна Кирезиева.

Прието е също, че Интендантството на Н. В. Царя е държавно юридическо лице  от типа на учрежденията, създадено по разпоредителната система от държавния глава.

Още по темата

Интендантството има права да придобива имущество, което по своя характер е държавно и е създадено с цел нормалното осигуряване на монархическата институция.

Така ясно е разграничена възможността да се придобиват права лично за Царя и да се придобиват права за самото Интендантство като държавна институция, призвана да обслужва монарха, постановиха магистратите.

Според съда дворецът „Кричим" не е имот, придобиван от името на Царя, лично за него, в качеството му на частен субект.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
1
 
! Отговори
ха преди 13 години
До 132 как така богати министри на Симо мошенника,че те половината бяха по но 30години ,откакво са забогатяли.Родители комунисти и които са крали.Симо ,шмекера си върна имотите когато беше първи министър,в игри с ***.Той винаги е бил гол фудул и с много лоша рейтинг в света.Сега вече блести с лъжите си и слабоумието си.
130
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е единствения некомунист управлявал България - доказано !Костов - кандидат член на БКП ! Бойко - член на БКП ! и т.н - доказано !
129
2
 
1
 
! Отговори
Долу ръцете от Н.В преди 13 години
Царя и министрите му дойдоха богати на власт.Никой преди или след тях не е имал толкова доходи,доказани с данъчни декларации.Няма толкова правилно работило правителство до сега в България!
128
1
 
1
 
! Отговори
7 преди 13 години
Умопомраченото състояние на грамотния царист.Няма защо да даваш акъли ,има закони в тази страна има Конституция и Пловдивския съд го показа,браво но съдията.Там явно работят свестни хора,поздравление.Ние сме младо поколение и няма защо да ни натрапвате един фашист от фамилия дефектирала.Ние искаме да дишаме чист въздух без разни монарси, ниско образовани.Той извърши тук корупция с тройната коалиция и е отговорен пред българския народ.Сега ясно ли ви стана,ще има съд.
127
2
 
1
 
! Отговори
грамотен преди 13 години
слушай неграмотнико.най напред се научи да пишеш грамотно и учи повече защото царското семейство и Царя не са тема за болното ти умопромочено съзнание.
126
1
 
3
 
! Отговори
републиканец преди 13 години
Опитват се да ни претоплят манджата Симо.Никакъв шанс да стане президент!И смешното е ,че пак пробутват изтърканите приказки,че той нашичкия се познавал с много благородници,със шейхове,ще доведе инвестиции,ще потекат пари към България...Видяхме го този филм.В европа има репутация на играч и шмекер,както и други членове на неговата фамилия.И да го попита човек защо е алчен за толкова земя,в гроба ли ще си я носи?
125
1
 
4
 
! Отговори
7 преди 13 години
Точно казано ,че Сим -комаа няма какво да търси тук,Конституцията на България е тази която казва,тук има закони и това е.Неяма да въщаме нещо което никога не е на тази отвратителна фашистка фамилия.Да живее Борисов и България.
124
1
 
5
 
! Отговори
това е преди 13 години
Да 123,този *** Симо какво връща държавни имоти на държавата.Когато една фамилия е причина за три Национални катастрофи ,тя няма какво да търси тук в България,Симо няма какво да има придложение че тези имоти са негови,те са държавни на България и той няма нищо тук.Всичко е построено от държавата с парите на българина.Симо в затвора за корупция и игри.
123
3
 
3
 
! Отговори
Браво ! преди 13 години
Българите не искат Цар, а пожарникар ! Не искат работеща икономика, а мизерия ! Не искат Европа и НАТО, искат Тато ! Не искат спокойствие, искат истерия ! ....... всеизвестно е, че когато много искаш едно нещо - накрая го получаваш . Да ви е Честито !
122
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е дъвка, която вече не върви. Напротив - хората се интерсуват от това как те живеят в момента, а не кой какви наследствени имоти има . Факт, обаче е , че при Царя се живееше най - добре . Добре беше и бизнесът, по-добре живееха и хората , нямаше такава безработица, никой не натискаше медиите, корупцията беше в пъти по - малко. Всичко друго е политика, а тя не храни хората !
121
2
 
4
 
! Отговори
В.Бозаджи преди 13 години
много е хитър козелът му с козел , а не иска ли пръч
120
4
 
1
 
! Отговори
Да бъдем справедливи преди 13 години
Имотите на Царя са най-малкият проблем на тая държава . Те нито са откраднати, нито присвоени - всичко е на лице . Върна му ги държавата , както имотите на още милиони българи. Царя дари 95% от Врана на община София. Кой друг българин в днешно време е дарил 95% от имота си на държавата ? Кой? Напротив - всички грабят и присвояват , дори това , което не е тяхно . Докато при Симеон поне има някакво предположение, че тези имоти са негови.
119
2
 
5
 
! Отговори
7 преди 13 години
Доказано е че гнусния Ферденанд е имал една къща в София и я прадава ,след което бяга като плъх.Борис е оаставил само в село Баня имот.Но когато има три националникатастрофи и хилязи българи заггинали във войни играем в съюз сфашистите ,тази урозска фамилия няма нищо тук в България.Да му се потърси отговорност на него и тези които играят с него и за корупцията на тройната коалиция.Стига сме търпяли корумпирани типове в БГ.
118
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каквото и да си говорим управлението на НДСВ 2001 - 2005г. беше най - успешното в 20 годишния преход . А в икономически план просто няма аналог за последните 60 години - невиждани инвестиции, намаляване на външния дълг, развитие на бизнеса, огромни приходи за бюджета.
117
7
 
6
 
! Отговори
гледач преди 13 години
Кесаровото-Кесарю! Божието Богу! Каквото принадлежи Царю- ще му бъде дадено. С Добавка!Само не разбирам как не се намери Съд за апартаментите на ДРУГАРИТЕ, настанили се или в чужди къщи, като избили или изселили СОБСТВЕНИЦИТЕ, или са НАЛАПХА с държавни жилища без пари на чужд груб.
116
2
 
9
 
! Отговори
найси преди 13 години
Браво на Пловдивския съд,ето това се казва прекрасна работа.Този алчен крадец Симо -Паразите ще си отиде още по-гол.Фамилия дефектирала и гнусна,занимава се той само с измами,сега той и тези които си играха с държавата да защитават интересите на един фашист на съд и затвор.Симо ще стане цар в затвора на всички кримки.
115
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 13 години
До nqkoi si:То да беше само той - да дойде и да граби - както и да е. Другата *** - Ники Василев и най-вече Милен Велчев са директно за бесилото. Приготвил съм и въжетата и сапуна.
114
1
 
1
 
! Отговори
tarbuh преди 13 години
Smenurane, duma "vpredvid" nqma v bulgarskiq
113
2
 
1
 
! Отговори
nqkoi si преди 13 години
toq za tova doide v bg da si vzeme vsi4ko vreme e ve4e da go izgonim i da ne go dopuskat da vliza b bg
112
1
 
2
 
! Отговори
до Смехуран преди 13 години
смехуране, мерси за краткия курс по българска граматика. най-вече за това че е безплатен. и сигурно защото все така всеотдайно обучавах безплатно затова те дразнят хора с имоти като царя... и не само царя.