Мераклиите за посланици – все ченгета

От новите имена също има хора с минало в ДС
Обновена: 17 мар 2011 07:06 | 17 мар 2011 07:00, Красимир Ангелов
111
Мераклиите за посланици – все ченгета
Снимка: Булфото

Списъкът с новите посланици на България, който се очакваше да бъде на бюрото на президента Георги Първанов този понеделник, се оказа, че се нуждае от спешни корекции.

Това е изводът на Министерството на външните работи, след като комисията по досиетата поднесе поредната порция дипломати с агентурно минало.

В листата от близо 75 нови имена едно от най-големите разочарования за ръководството на МВнР е шефът на дирекция “Човешки ресурси” Иван Василев, съобщава „24 часа”.

Главният кадровик на министерството бе предвиден за посланик в Унгария, където трябваше да смени сегашния шеф на мисията Димитър Икономов, чието име излезе още преди време като щатен офицер от Второ главно управление на ДС.

Оказа се обаче, че предвиденият му наследник има картон в същото ВГУ.  Според разсекретените данни той е бил съдържател на явочна квартира.

Освен това по ирония на съдбата Василев е носел гордо агентурния псевдоним... Будапеща.

С  картонче се оказа и гласената за важна европейска столица Людмила Божкова.

Друг потенциален бъдещ посланик, чието име излезе в списъка, е Николай Трифонов.

Той бе шеф на дирекцията за анализи на министерството по времето на министър Румяна Желева, а също и втори човек в мисията ни в Брюксел. От близо година той е в София и дори се яви на конкурса за генерални консули Временно управляващият посолството ни във Виена

Огнян Чампоев изненадващо излезе също в последния списък на комисията по досиетата като сътрудник на външното разузнаване.

Още по темата

Чампоев, който преди години управляваше представителството ни в Страсбург, а в началото на 90-те години посланик в Камбоджа, сега е бил проверен, защото между пролетта на 2007 г. и лятото на 2008 г. е бил началник на отдел в министерството.

Проблемът с назначението на посланици ескалира в края на 2010 година. Тогава  комисията по досиетата обяви имената на повече от 200 високопоставени български дипломати, които са работили за бившите комунистически тайни служби.

От тях 88 души се оказаха действащи служители.

Оттогава досега мандатите на проблематичните шефове на мисии не само че не бяха прекратени, но на някои от тях бяха удължени заради липсата на нови имена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пълна лустрация ! Държавата, която се издържа с нашите данъци, не трябва да плаща на тези, които 45 години ни държаха като роби в собствената си държава. Това е най малкото което може да се направи. Това, че ДС агентите и доносниците се разминаха с съвременния вариант на Народния съд е достатъчно.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Смешни сте! Навсякъде по света в тези служби са специално подготвени хора. Я попитайте в западните посолства у нас какъв е процентът им? Те пък като ви отговорят.
63
2
 
4
 
! Отговори
ДС преди 13 години
"И с кем мы тогда воевали? Все наши! "Не ровете, ще се размирише! Ако знаехте всичко за майка си и баща си....За дядо ви да не говорим!
62
1
 
2
 
! Отговори
ДАНИ преди 13 години
Пфууууууууу
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДС са били службите които са преследвали вашите бащи, майки, баби, дядовци или вас самите за 'неправилно' мислене, за вицове срещу властта, за слушане на неправилната радиостанция, за ..... наказанията са варирали от изселване до конц.лагер. След 45 години терор, все още има хора, които смятат, че ДС са безобидни хорица и много добри професионалисти ?! Историята с в.Труд и Кеворк е още по абсурдна. По онова време нямаше свобода на словото но сега журналистите дават трибуна на ДС доносник ?!
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Просто това е матрЯла на ГЕРБ - комунисти и милиционери, които традиционно са свързани с ДС.
59
1
 
1
 
! Отговори
до 57 преди 13 години
Да бе да само където е взимал парички за това
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
въпроса с ченгетата е основополагащ за бг. политиката, но поради всеобхватната ченгеджийница у нас няма да бъде решен в обозримо бъдеще. това пък води страната в отбора на губещите..и изчезващите (руските сателити)
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кеворк Кеворкян - един агент на ДС в момента е морален коректив, списващ всяка седмица нравоучителни статии всяка седмица в в.Труд - дотам е изпаднала България и българите, че да се почитат и уважават един доносник.
56
5
 
2
 
! Отговори
ченге преди 13 години
ТА НИЕ СМЕ 88% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО
55
2
 
1
 
! Отговори
до 60 от СССР! преди 13 години
Гойно, то остава и да не се продава и там, нямаше да е истина. Ама защо виждам, че си яко кухо парче? И това не е истина, *** с батуна му крив и ***! Бегай в Столипиново!
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хабер си нямате, какво е ГМО, само си дрънкате глупости.. и така да мине времето.
53
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО СССР, абе ***, в любимата ти Русия, ГМО се продава на поразия, включително и в бебешки храни.
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не само, че народа си заслужава мутро- ченгетата от 44- та насам, но и те ще са тези дето ще поставят табелката рест ин пийс над Бг.- то.
51
5
 
4
 
! Отговори
СССР! преди 13 години
Не разбирате ли, че с тези *** ДС и други подобни новинки, гледат да се отклони общественото мнение от настоящите общжизнени проблеми(за определен група такива няма)! И затова сега пишете тука за някакви некъдърници,9тата глуха на ДС преди '89, а сега видяли слободията и давай да лапаме от народа, а тогава са били най-обикновенни слухачи на директори на заводи!Говорете за ББ, за цените, говняната храна като в ЕС и США, изкуствена,ГМОи др. Ама какво ти ви поднасят такова си ядете!Прав ли съм?
50
6
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
Не е страшно ако някой е в списъка, страшно е ако е некадърник, каквито са практически всички демократи, които ни управляваха през последните 21 години на демокрацията. Колкото до списъка, там има смешни истории - "съдържател на явочна квартира" е човек, който практически няма нищо общо с ДС, но и те са в списъка.
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има нещо много сбъркано в хора, които смятат, че да ни управляват ДС агенти и доносници е нормално. Това е все едно педофил да бъде директор на детска градина, убиец да лекува хора, крадец да ви пази имота ... ДС беше стоманеният юмрук на БКП и единствената функция на тази служба беше да пази една тоталитарна власт, чийто врагове бяха обикновените българи!
48
0
 
9
 
! Отговори
а преди 13 години
Тия са като ***. Плъзнали са на всички висши нива.
47
1
 
3
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
koi stava poslanik izvan bg. tozi koito ne deli banicata s mestnite velichia depytati .koi stava diplomat ,zadaljitelno e agent provokator donosnik v redki sluchai razuznavach no v bg veche niama takiva vs.sa bivshi moshenici ili mytri .
46
1
 
5
 
! Отговори
Не така ! преди 13 години
До пост 46.Ако стане това което искаш ние оставаме без правителство и само с 30-40 депутати. Също и без президент. Най добре е да започнеш да свикваш, че до като си жив ще те управляват хора от ДС ( в това няма лошо), и не само тебе, а и няколко колена след тебе. Искам да си спокоен. Не се пресилвай, ще стигнеш до диспансера "Св. Наум" на 4-ти километър в София. Там те чака Георги Жеков.