Мераклиите за посланици – все ченгета

От новите имена също има хора с минало в ДС
Обновена: 17 мар 2011 07:06 | 17 мар 2011 07:00, Красимир Ангелов
111
Мераклиите за посланици – все ченгета
Снимка: Булфото

Списъкът с новите посланици на България, който се очакваше да бъде на бюрото на президента Георги Първанов този понеделник, се оказа, че се нуждае от спешни корекции.

Това е изводът на Министерството на външните работи, след като комисията по досиетата поднесе поредната порция дипломати с агентурно минало.

В листата от близо 75 нови имена едно от най-големите разочарования за ръководството на МВнР е шефът на дирекция “Човешки ресурси” Иван Василев, съобщава „24 часа”.

Главният кадровик на министерството бе предвиден за посланик в Унгария, където трябваше да смени сегашния шеф на мисията Димитър Икономов, чието име излезе още преди време като щатен офицер от Второ главно управление на ДС.

Оказа се обаче, че предвиденият му наследник има картон в същото ВГУ.  Според разсекретените данни той е бил съдържател на явочна квартира.

Освен това по ирония на съдбата Василев е носел гордо агентурния псевдоним... Будапеща.

С  картонче се оказа и гласената за важна европейска столица Людмила Божкова.

Друг потенциален бъдещ посланик, чието име излезе в списъка, е Николай Трифонов.

Той бе шеф на дирекцията за анализи на министерството по времето на министър Румяна Желева, а също и втори човек в мисията ни в Брюксел. От близо година той е в София и дори се яви на конкурса за генерални консули Временно управляващият посолството ни във Виена

Огнян Чампоев изненадващо излезе също в последния списък на комисията по досиетата като сътрудник на външното разузнаване.

Още по темата

Чампоев, който преди години управляваше представителството ни в Страсбург, а в началото на 90-те години посланик в Камбоджа, сега е бил проверен, защото между пролетта на 2007 г. и лятото на 2008 г. е бил началник на отдел в министерството.

Проблемът с назначението на посланици ескалира в края на 2010 година. Тогава  комисията по досиетата обяви имената на повече от 200 високопоставени български дипломати, които са работили за бившите комунистически тайни служби.

От тях 88 души се оказаха действащи служители.

Оттогава досега мандатите на проблематичните шефове на мисии не само че не бяха прекратени, но на някои от тях бяха удължени заради липсата на нови имена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
10
 
! Отговори
ПРОМЕТЕЙ преди 13 години
Омразата,която таи в душата си народа на България срещу корумпираното комунистическо управление на тройната коалиция и Първанов ще бъде върховната демонстрация на нацията ни за да каже последно сбогом и се изчисти от отровният бацил който се е пропил дълбоко в плътта на държавата и продължава да смучи жизнените и сокове .Разконспирирането на ново предложените кандидат дипломати бивши агенти на Д.С. доказва огромното желание за реванш и връщането ни на старите позиции на комунистическа управа
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде хайде, посланиците не са ядрени физици с 30 годишна теоретична подготовка. Не е и rocket science.
83
6
 
5
 
! Отговори
??? преди 13 години
Аз защо ли си мисля, че по принцип всеки дипломат трябва да е и разузнавач, т.е. да попадне с списъка като ченге? Ако не е ченге, значи е абсолютен некадърник. И това важи за дипломатите на всяка една държава.
82
2
 
5
 
! Отговори
До 8-ия ден преди 13 години
По принцип си прав.Имах пред вид това,че постът посланик е нещо много важно - не може от студентската скамейка или от позицията на млад,образован безработен,който няма и ден трудов стаж,да се стане направо посланик.(Макар че един такъв стана направо министър-председател,ние сме страна на абсурдите).Но ако млади хора с подходящо образование бъдат назначавани на работа в дипломатическите ни мисии,те биха могли за 10-ина години да натрупат нужния опит.Тогава може да има успешен 35-годишен посланик
81
2
 
6
 
! Отговори
Кадафи преди 13 години
Калинка,Калинка-Дафинка мая.....
80
2
 
5
 
! Отговори
??? преди 13 години
Хубаво де, ще ги махнат тези от списъка, въпреки че е противозаконно. По-важното е кого ще назначат на техните места - Калинка ли или някоя друга калинкоподобна? Младите, да кажем до 40 години, все още нямат опит за посланици, стават за някоя от по-низшите длъности, а и щом досега не са пробили, значи са си просто некадърни.
79
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-големите *** -винаги се тикат за най-сладките места!
78
2
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
Май в България няма спасение от издигането на некадърници по партийна линия. Сега ще уволнят "ченгетата" и ще издигнат разни Калинки и Румянки ... А народа в захлвас ще ръкопляска - браво, махнаха ченгетата.
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еййй аман вече от тия ченгета. Полицейска държава. Мъка мъка мъка.
76
4
 
9
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Това са глупости - нямало хора подходящи за посланици , толкова млади има завършили международни икономически отношения, момчета и момичета от 25 до 40 годишни, които няма как да са обвързани със структурите на ченгеджийницата, има и други млади хора, интелигентни, образовани, знаещи чужди езици - те не стават ли ?Или трябва да се уредят разни приближени верни някому полуграмотни послушковци, а и да се дават пари за да се пообразоват малко, да понаучат някой език, колкото да казват "добър ден" и довиждане, ДА или НЕ.....и колко ще получавам ?Не ни излизайте с тези номера, защото редиците на младите без работа, а с квалификация са многобройни..Искаме младите да заемат местата на некадърните и доносниците.Те могат, и то много по-добре от други, които в момента лапат пари, а нищо не правят и петнят реномето на, и без това не с добра репутация, наша страна.Не ни излизайте с тези евтини номера......
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДС ченгетата са обхващали практически цялата държавна структура, като се започне от външно, та се стигне до всички по изискани кръчми, хотели и т.н в областните градфски центрове. агентите са десетки хиляди до 89 г., част от тях продължават доносничествата и след тази дата, като характерен момент е че "пенсионираните" като правило са втурват в бизнеса, журналистиката, дори стихоле пишат ченгетата. жалка държажица е Бг.
74
0
 
7
 
! Отговори
tihatavoda преди 13 години
Квалификацията е важна . На кого служат дипломатите , е още по-важно .
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ех, мама му стара, не свършиха ли тия агенти на ДС бе? И как така все ги преназначават някъде?Ми или въведете закон, който им забранява под страх от затвор да кандидатстват и да бъдат назначавани на държавни служби, или Престанете да ни занимавате с това.А най се чудя как така цялата държава излиза, че е била пълна със сътрудници на ДС. Тия хора друго занимание нямали ли са си? Че то излиза, че са били повече от членовете на Партията...
72
1
 
12
 
! Отговори
До 74 от ДС преди 13 години
Точно това имах предвид. Трагедията на нашия народ е по-голяма, отколкото си даваме сметка. Нека оставим тези, които са работили изключително за родината си, а не за да доносничат срещу роднини и колеги, да си вършат работата. Но за всички подлеци-презрение! Не е истина, че са били принуждавани- имали са избор. Почтеност и бедност, или предателство и аванс в кариерата. А подлецът винаги си остава подлец.
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
изисквания в Бг... "млади хора с опит и трудов стаж"- това го няма никъде! а в какво са "подготвени" ченгетата е ясно и за глухонемите и слепите, тия индивиди са терористите на българския народ от десетилетия. Те не са работили за Бг., а за Партията БКП,както и господарите им от Люблянка и Кремъл. така е и до днес!
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до Много обективенГлупости. Хората се обучават и квалифицират. Освен това, кажи на роднините на избитите от ДС, че убийците им са едни много добри професионалисти и ще ги представляват в другите държави.
69
1
 
6
 
! Отговори
До 73 преди 13 години
Тези, които са били деца, когато започнаха промените, сега са на около 30-35. Още са млади, за посланик е нужен опит. А които днес са около 40-45 г., те, ако са искали да стават доносници са направили това на 18-20 год., та да им върви по-лесно кариерата. Твърде близо сме все още до "онова" време, затова още патим от него.
68
5
 
4
 
! Отговори
Много обективен преди 13 години
Отсега се вижда в какъв капан влезе ръководството на външното министерство. Ще прочисти състава от хората на ДС, но те са и най-подготвените и опитни дипломати. Кой ще дойде на тяхно място? Много време и опит трябват за да се каже, че са напълно компетентни. Или ще назначаваме Румянки и Калинки? Агентите на западните служби по-достойни ли са от тези на ДС и руските служби?
67
0
 
5
 
! Отговори
До ДС преди 13 години
Пич, чак когато навърших 18 г. ми казаха,че близък роднина е бил разстрелян след 9-и септември. Дотогава знаех,че е имало такъв човек,който бил починал.Нашите скоро след това се преместили в друг град,мама е била още съвсем малка.Още от предучилищна възраст обаче знаех,че единият ми дядо е бил комунист още отпреди 9-и септември. В повечето български семейства има подобна мешавица.Най-малкото защото едно време хората са имали по 4-5 деца и при наличието на много партии всяко е избирало свой път.
66
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе ***,няма ли МЛАДИ хора в тая държава?Тях изпращайте!Стига шуробажанащина!!