200 000 души "не искат да живеят в България"

За 5 г. рязко се е е увеличило желанието за емиграция
17 май 2011 20:41,
1208
200 000 души "не искат да живеят в България"
20% от трудоспособните искат да напуснат страната. Снимка: Булфото

За 5 години рязко се увеличава желанието на българите да се преселят в чужбина. 

Нагласите на потенциалните емигранти са за по-дълъг престой зад граница, трайно установяване и спестяване на средства в държавата, в която живеят.

Това става ясно от изследване на българската диаспора в Западна Европа на Института за икономически изследвания на БАН. Последното такова е правено през 2007 година.

Данните показват, че близо 20% от трудоспособното население у нас желае да емигрира.

Докато при влизането на България в Европейския съюз емигрантите са посочвали професионалната реализация и семейните причини, за да се установят в чужбина, сега водещи са икономическите причини.

Половината от тях аргументират решението си с думите „просто не искам да живея в България”. Това са около 200 000 души, посочват експертите.

Изследването регистрира над 650 хил. сезонни или т.нар. циркулярни емигранти, които са близо 15% от трудоспособното население у нас, сочат данните от изследването.

Променени са и предпочитанията на българите към страните, в които желаят да емигрират.

Преди 5 години в челната тройка са били Испания, Гърция и Германия. Сега желаните дистанции са Англия, Германия и Испания.

Изпадането на южната ни съседка от предпочитаните дестинации, както и преместването на Испания от първа на трета позиция, се дължи основно на икономическите проблеми в тези държави, коментираха от изследователския екип.

Според тях българите избират страни, които по-бързо излизат от финансовата криза, което обяснява и защо към новите дестинации са прибавени Холандия и Швейцария за сметка на Турция и Белгия.

Без промяна остават САЩ и Италия, които и в двата периода на изследване са посочени съответно на 5-о и 7-о място.

Световната криза е увеличила броя на завърналите се емигранти. Проучването сочи, че за 5 години върналите се от чужбина са се увеличили с над 17%. Въпреки това относителният дял на текущо пребиваващите зад граница се запазва стабилен.

Сред основните причини за прибирането си в България сънародниците ни посочват: „семейни” и „здравни” причини – общо 47,6,%, а „съкратиха работното ми място” и „не си намерих никаква друга нова работа там” се изтъкват от около 40 на сто от запитаните.

Третата по важност причина е формулирана като: „върнах се временно, ще търся работа оттук за чужбина”, което показва трайна нагласа за емиграция.

Общо средствата, с които разполагат завърналите се и т.нар. настоящи емигранти днес, се оценяват на 1q280 млрд. евро.

Близо 1/5 от сънародниците ни зад граница не се интересуват какво става в България, а тези, които го правятq се информират за събитията основно от радио и телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1208
Още по темата: емиграцияизследване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
 
1
 
! Отговори
бай иван преди 12 години
БОЙко борисов: младите IT специалисти, които нямат работа да стават овчари!
3
 
0
 
! Отговори
? преди 12 години
От какво са недоволни тези 200 000 души,че искат по време на ДЕМОКРАЦИЯ да се да се преселят в чужбина бе...???Че то ло времето на КОМУНИЗМА,много по малко емигрираха...
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблемът на България винаги ще бъде, че е пълна с българи. Има една приказка - всеки народ си заслужава съдбата. Не ви е виновно правителсвтото, не ви е виновна вселената, не ви е виновен папата. Виновни сте си само вие, манталитета ви и мирогледа ви. Какъвто народа - такава държавата. И докога ще мрънкате? Информирани ли сте въобще колко хора по света живеят много по-зле от вас?
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1151 - ви, а какво ще кажеш за редовните стрелби в училищата на САЩ и Канада. Сигурно ги пиемаш, защото това са цивилизовани страни.
2
 
1
 
! Отговори
ANONIMEN преди 12 години
SAMO KRAINI MERKI MOGAT DA OPRAVQT TUKA NESTATA-BEZKRUVNA PROMQNA NQMA.TRQBVAT REPRESII SPRQMO VSI4KI BIVSHI KOMUNISTI I TQHNITE NASLEDNICI I PRO4ISTVANE NA OBSTESTVOTO I IZMETA PO VYRHOVETE NA UPRAVLENIETO
2
 
3
 
! Отговори
да бе преди 12 години
Някой от нас в БГ дали се е замислял ,колко сме нещастни ,22г.,...чака рака ,а сега и плодовете от този "преход".....?
2
 
6
 
! Отговори
ИВО преди 12 години
ВСЕКИ БЪЛГАРИН ОТ 20 ДО 40 ГОДИНИ ЖЕЛАЕ ДА НАПУСНЕ БЪЛГАРИЯ ТУК НЯМА ПОЧВА ЗА РАЗВИТИЕ ,НИСКИ ЗАПЛАТИ ОТВРАЩЕНИЕ ОТ НЕУКИ И НАГЛИ РАБОТОДАТЕЛИ ,НИЩО С КОЕТО ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ГИ ЗАДЪРЖИ ,ДОРИ И С МАГИСТРАЛИ НЯМА ПАРИ ЗА БЕНЗИН И КОЛИ ДА ГИ ПОЛЗВАМЕ
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поне 10 пъти по толкова са!!!!Хлапета убиват с 40 удара от нож заради 10 гр. злато, снахата на Христо Фотев е обрабена от бУргаския нотариус Николай Ников и Емил Гепов, *** убиха професор при масов бой, хора горят като факли във влакове, и още и още ..... Все неща непонятни за един "Нормален " човек!!! Ако искаш да си такъв - трябва да емигрираш от България - или ставаш част от СТАТИСТИКАТА !!!!!!!!!!!
2
 
0
 
! Отговори
EXTERMISTA преди 12 години
PRO4ETETE ZA SEMEISTVOTO NA HRISTO FOTEV.POVE4E KAKVO DA SE KAJE ZA BG
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ami nemi xaresa zne6li kakvo (xodi dagi xar4i6 v BG ) zakakvo zadate posre6tat i zpra6tat s usmivka ot magazinite li e niama kak da stane v BG 6tot sam jivia tam i znam kak raboti sistemata. Ako ima takava de 6toto tiasa vaob6te ne raboti. :((((
2
 
0
 
! Отговори
до1146 преди 12 години
виж 1100
3
 
12
 
! Отговори
няма значение преди 12 години
естествено че никой не иска да живее на територия, контролирана от полученгета-полумутри, *** и бездомни кучета.
2
 
10
 
! Отговори
OUT OF BG..... преди 12 години
Zna4i nikoi nikogo ne darji na sila vseki ima pravoto da xodi tam kadeto si iska. Drugoto koeto zabeliazvam po tezi foromu e 4e mnogo patrioti4no nikoi xora se izraziavat ama az sam sigoren 4e te o6te gledat na mama i tati racete kakvo 6teim dadat sutrinta.Tova dali jivee6 v BULGARIA ili ne niama nikakvo zna4enie vajnoto e ti kakav se 4ustav6.Neka nikoi popita za6to tezi xora se maxat za6toto im e xubavo li a? i nesam saglasen 4e tezi koito napuskat BG sa samo mrankalnici tova nee istina.
4
 
12
 
! Отговори
=== преди 12 години
аз пък си мисля ,че само тия дето живеят на социални помощи искат да живеят в българия...
13
 
6
 
! Отговори
Благо преди 12 години
Лошото е, че никъде другаде не ги искат. Никой не ги задържа - терминал 2, да поживеят в чужбина и после пак да си отговорят на въпроса къде искат. Лошото е, че в голямата си част това са само мрънкачи, които никъде няма да идат. Ще пият по цял ден кафета за по 60 ст. и ще се жалват колко са недооценени и как живеят хората в "белите страни". Ми те ония страни са "бели", заради "матряла", бе пичове. Ай със здраве, стягайте куфарите, чака ви прекрасен живот в чужбина!
3
 
2
 
! Отговори
до 1141 преди 12 години
съгласен 100 процента
4
 
6
 
! Отговори
... преди 12 години
До 1141Евала братко, напълни ми се душата като ти прочетох коментара. Имало и достойни българи в чужбина.
6
 
20
 
! Отговори
Mr.Truth преди 12 години
До 1139: Верно е това! Нека пътуват хората, нека излязат и поживеят навън...лошо няма! И аз съм сега в чужбина, но си ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ и един ден ще се върна!!! И в София съм живял - и хубаво и лошо съм преживял, но са останали в мен хубавите моменти! И съм сигурен, че има и други като мен.....които са по света, но ще се приберат един ден! А тези които плюят и отричат БГ......еххх, много жалко наистина, но и те - да са живи и здрави! Българи сме и трябва да се обичаме и да обичаме родината!!!
8
 
9
 
! Отговори
Марк до х преди 12 години
В щатите издържах само 6 м. И знаеш ли защо?Бях в малко градче!Там беше станала дребна катастрофа -блъснали се две коли и изкривили калници , брони, счупени мигачи и т.н.Когато посетих местната кръчма, там цяла вечер слушах за този инцидент - кой къде бил когато се джаснали, кой какво разбрал, коя служба пристигнала първа - полиция, линейка, застрахователи, кой от шофьорите бил виновен, какво го наказали ит.н.Когато си тръгнах след 6 мес. ги оставах да бистрят пак същото!Е това е!
4
 
22
 
! Отговори
y преди 12 години
Това с предателството към дедите е несериозно. Миграцията е нормално нещо и не е измислено сега, нали си чувал хан Аспарух от къде е дошъл. Няма да се затрие България, няма страшно, нека пътуват хората, ще научат езици, ще посъберат парици, че и нещо полезно може да попият от чуждите култури. Минаха времената на закрепостените селяни и невъзвращенците, предатели на родината