Евробарометър: 1/3 от българите не планират лятна почивка

Кога можем да получаваме помощ от посолство на страна от ЕС
27 юли 2011 19:02, Елка Василева
37
Евробарометър: 1/3 от българите не планират лятна почивка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Една трета от българите (33 на сто) няма да почиват това лято, показва изследване на Евробарометър, публикувано днес от Европейската комисия.

Страната ни е на четвърто място в ЕС по брой на хората (82 процента), които планират ваканция, без да напускат държавата.

Девет процента от българите, които ще почиват, ще пътуват до страни от ЕС, а 10 на сто - извън общността.

През тази година един от всеки шестима европейци (17 процента) планира да прекара основната си почивка извън ЕС.

Обикновено европейците всяка година предприемат около 90 милиона пътувания извън общността по работа или за удоволствие.

От комисията напомнят, че всички граждани на ЕС имат право да поискат помощ от посолството или консулството на друга държава от ЕС, ако родината им няма дипломатическо или консулско представителство там, където пътуват.

Това право се прилага при ситуации като кражба на паспорт, сериозна злополука или заболяване, както и при кризи като скорошните събития в Либия, отбелязва ЕК.

За да се повиши осведомеността за това право, всички нови паспорти в ЕС ще съдържат информация за консулската защита, която ще бъде отпечатана заедно с адреса на страница на ЕС в интернет, съдържаща подробности къде може да бъде получена помощ по време на почивка извън ЕС. Адресът е www.consularprotection.eu.

Общо 20 държави от ЕС, сред които и България, вече отпечатват тези данни на паспортите или са потвърдили, че ще започнат да правят това за всички новоиздадени документи.

Само в САЩ, Китай и Русия всички 27 държави от ЕС имат дипломатически представителства, отбелязва ЕК.

Кризите в Либия, Египет и Йемен откроиха важността на консулската подкрепа за чужди граждани, останали в районите на криза, се посочва в съобщение на комисията. За пример е посочен моментът на започването на кризата в Либия, когато в страната се намираха около 6000 граждани на ЕС, а само осем държави от общността имаха представителства там.

Въпреки че 62 на сто от европейците очакват същата помощ от посолство на друга държава от ЕС, каквато биха получили от собственото си посолство, не всички европейци и служители в консулства са осведомени за европейското измерение на консулската защита, се посочва в съобщението.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Веднага се разбират посерковците кои са 23 , 26.Те сами се обаждат.
36
1
 
6
 
! Отговори
men преди 12 години
Гледам и снимката на плажа е пълна с почиващи :)
35
1
 
3
 
! Отговори
ПИТАЩ преди 12 години
Хубаво ще отида за три макс четири дена и ще остана без пари и без спане а имам да ремонтирам колата-вместо да мириша на *** от некви мазни маукащи *** по черноморието по добре на балкан ем е по близо ем по добре .
34
1
 
6
 
! Отговори
666 преди 12 години
Евробарометър: 2/3 от българите са комунисти...
33
2
 
9
 
! Отговори
До 26 преди 12 години
Че 1500 лв. заплата ли е? Какви скъпи коли и жени те гонят с тия стотинки :)
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глупости, не повече от 1/3 ще почиват и така е било винаги от 20 години!
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам 25 годишни познати от Благоевград, които никога не са ходили на море поради липса на средства. Няма БСП, няма СДС, няма ГЕРБ...20 години криза!
30
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 12 години
29-ти,Аз пък не съм излизал никога в чужбина. И на мен ли ще кажеш, че лъжа?
29
10
 
3
 
! Отговори
гири преди 12 години
NE SUM PO4IVAL SUS SEMEISTVOTO SI OT 1995G.RABOTIM SUS SUPRUGATA SI NO ZA MIJAVI PARI.IMAME EDNO DETE I NEMOJEM DA OTDELIM PARI ZA NOVI DREHI KAMOLI ZA PO4IVKA.NEKA NQKOI DA PRO4ETE KOMENTARA I AKO IMA VUZMOJNOST DA SPODELI S UPRAVLQVA6TITE. -----------------Лъжеш.Няма начин да не си си водил детето никога на море. ---------------------Като гледам имаш пари за компютър и интернет
28
6
 
2
 
! Отговори
EU-citizen преди 12 години
И какво като не планират? Никъде не е казано, че не планират по липса на пари? Затова пък 66% от българите явно имат пари за лятна почивка.
27
9
 
5
 
! Отговори
гох преди 12 години
ми заслужете си го бе, мързели тровещи нерви във форумите... Приличате на мой колега, само реве и се оплаква че нищо не става около него, но нищо не прави да подобри това
26
6
 
3
 
! Отговори
Гох преди 12 години
1/3 е нормално да не ходят на море 2/3 е вече странно 3/3 е вече на зле :)Така че 2.5 милиона българи да не искат да ходят на море е нормално !А относно едно време как е било... ами било е, и Т.Ж. е бил на власт и полицията е биела като те види след 20 на вън и в чужбина не можело да се ходи и тнт ама нали се развиваме, кво искате да пиете яко ракия у вас да псувате държавата и политиците и накрая да искате по 1500 лв. заплата 3 месеца отпуск на морето и в чужбина и скъпи коли и жени...../1
25
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
NE SUM PO4IVAL SUS SEMEISTVOTO SI OT 1995G.RABOTIM SUS SUPRUGATA SI NO ZA MIJAVI PARI.IMAME EDNO DETE I NEMOJEM DA OTDELIM PARI ZA NOVI DREHI KAMOLI ZA PO4IVKA.NEKA NQKOI DA PRO4ETE KOMENTARA I AKO IMA VUZMOJNOST DA SPODELI S UPRAVLQVA6TITE. ----------------- Лъжеш. Няма начин да не си си водил детето никога на море.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Освен това картите никога не са били безплатни, нито храната.
23
7
 
6
 
! Отговори
до 1/3 преди 12 години
1/3, ти и сега можеш да отидеш на такава почивка два пъти. Тогавашните почивни станции се равняваха на сегашните хотели 1-2 звезди, ядеше се на стол с купони, редиш се на опашка, манджата свършила, дават ти каквото е останало. Ако си *** и имаш свински изисквания, няма проблем да седиш при тия условия и цял месец на морето.
22
0
 
10
 
! Отговори
пълни глупости преди 12 години
всяка година отпуската почивам на селските острови,климъта е добър ,храната е без гмо и има и малко спа процедури,копане ,косене ,балиране и тем подобни,радваме се от управлението на родните политици те са най добрите и най честните :)0)))))0
21
1
 
8
 
! Отговори
колето преди 12 години
като сме овце жа мреме и туй то. да ходят на почивка богатите,нии не щем!!!!!
20
1
 
22
 
! Отговори
пепи преди 12 години
Бьлгарите са фрашкани с кинти...ама фрашкани.... Става вьпрос за дьржавни чиновник,бизнесмени и там сьщо лакеи около тях А работниците дето бачкат за по 300- 400 лв са си чисти роби...Да им е честита демокрацията и нека да ходят да гласуват....
19
1
 
20
 
! Отговори
chasat idva преди 12 години
Mnogo qsno,dane ste maloumni,Xorata se chudqt kak da si plashtat smetkite vav taz skapana darjava,.A ima i edna 6, 7 % grupichka sas LASKAVITE jipove i nadmenno darjanie,vseki gi znae koi sa,..Tova sa ''KARLEJITE'' ,te pochivat za SMETKA NA Vsichki ostanali 89 %...***...
18
2
 
26
 
! Отговори
1/3 преди 12 години
Интересно как са го изчислили и какъв е този евробарометър. От дста години Българина дори и не мечта е за почивка. На почивка се ходише и то по два пъти на година, но знаете ли кога е било, през Тошово време. Тогава всички се трудиха и с нетърпение очакваха лятото, също и децата бяха добре защото имаше много лагери. Получаваха карти от претприятието и работниците почиваха безплатно, а сега само ще си мечтаят за онова време.