Отказваме се от ракията със закон?

Забраняват синтетичния спирт в алкохолните напитки
Обновена: 20 окт 2011 07:13 | 20 окт 2011 07:00,
126
Отказваме се от ракията със закон?
Снимка: Архив Булфото

България се отказва със закон от ракията. Грозданката и мастиката вече няма да са запазени марки на страната ни, пише „Стандарт“.

Под това име у нас ще могат да се продават гроздови и плодови алкохолни напитки от цял свят. Това е записано в проектозакона за виното и спиртните напитки.

В момента по закон ракията и мастиката на пазара трябва да са произведени в България, а след промените ще можем да си купим направени в Сърбия, Македония или произволна страна от ЕС.

Коментарът на бранша: промяната е наложителна, защото не може с национален закон да ограничаваме другите държави да произвеждат ракия или мастика.

Това обаче не означавало, че се отказваме да защитим гроздовата ракия като традиционно българска напитка в Брюксел, уточнява Бранимир Ботев от браншовата организация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки пред изданието.

Още по темата

Според промените, водката, ромът и текилата вече няма да съдържат синтетичен спирт, а ще могат да се правят само от ферментирала ръж, картофи или други земеделски продукти. 

Друга промяна в проектозакона е нова санкция за питиетата менте. Глоба от 3000 лв. до 30 000 бона ще отнасят търговците на ракии и вина на черно, пише в. "Монитор".

Законът забранява изрично продажбата на наливни алкохолни напитки, които не са бутилирани и етикетирани от вписани в регистъра производители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
16
 
! Отговори
ВЪЗДЪРЖАТЕЛ преди 12 години
ТОВА НАРОДНО СЪБРАНИЕ - ДРУГА РАБОТА НЯМА ЛИ - ИЗТРОВИХТЕ НАРОДА С ОБЕЗЦВЕТЕН ДЕНАТУРИРАТ СПИРТ - ПРЕСНИ СЛУЧАИ ВЪВ ВАРНА - ОТ ПЕТДЕСЕТИНА ГРАМА ПО УЛИЦИТЕ ПАДАТ КАТО КРУШИ - СЕГА ОТВАРЯТЕ ВРАТИ ЗА ВНОС НА МЕНТЕ-НАЦИОНАЛНИ НАПИТКИ?
42
0
 
27
 
! Отговори
Българин все още преди 12 години
Очаквам тия, които отдавна пият само уиски и ни продават за жълти стотинки да направят всичко възможно да ни забранят като българи със закон.Така ще се усеща по -добре налагането на нов вид диктатура. И тя е диктатура на псевдоевропейски изсквания, които на държавите в ШЕНГЕН просто не са известни.Така сменихме шофьорските си документи, след това, номерата на автомобилите, след това отново лични и шофьорски документи. и се очаква отново смяна на номерата.С псевдоизисквания някои станаха милиард,
41
0
 
10
 
! Отговори
до 41 преди 12 години
Ти какво очакваш - кадърно написана статия от днес.бг. Забрави ги тези филми :)
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
30 000 бона глоба?
39
14
 
11
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Също съм голям почитател на блек лейбъла си прав за насирането. Така и е с виното - нормалния европеец изпива по 1-2 чаши, нашенеца докато не пресуши дамаджаната не спира. Всичко е въпрос на възпитание и интелект в крайна сметка
38
14
 
11
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 12 години
До 35Johnnie Walker - Black Label се пие за удоволствие, а вие ракията е пиете до насиране.А после защо черния дроб се бил скапал.
37
0
 
32
 
! Отговори
Призоваващ преди 12 години
Никога, абсолютно никога не купувайте български твърд алкохол - ракия, водка и пр. НИКОГА!!! Варете си ракията сами или купувайте домашна от проверени източници. Не пълнете джобовете на гнусните бизнесмени, смесващи спирт с есенции за сметка на здравето ви
36
2
 
15
 
! Отговори
c0ldblooded преди 12 години
айде пак лобистко законче..ама от герберастите кво може да очакваш...на следващите избори ще гласувам за този който обещае да преразгледа всичките *** дето са сътворили гробавите в парламента...
35
1
 
7
 
! Отговори
4o4ko преди 12 години
"Това обаче не означавало, че се отказваме да защитим гроздовата ракия като традиционно българска напитка в Брюксел, уточнява Бранимир Ботев от браншовата организация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки пред изданието." Това означава, че ВЕЧЕ управляващите са продали и тази национална кауза - да кауза си е, но за тях е по-важно какво им дават, за да се откажат от нея. Влезе ли в закона, всичко е свършено.
34
5
 
25
 
! Отговори
до STARBUCKS-USA преди 12 години
*** , колко от Българите могат да си купят подобни уискита? Аз ще ти кажа - под 10% , останалите 90% живеят в бедност и никога няма да могат да помиришат нещо подобно.И аз искам кожен салон , климатроник , навигация ама няма.Живеем бедно и за това ще продължаваме да си пием ракията.
33
0
 
20
 
! Отговори
ОК преди 12 години
Ами добре, тогава и ние да започнем да продаваме нашето шумящо вино "Искра" с марката "Шампанско" и да не се съобразяваме със забраната от Франция.
32
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия май не знаят, че народът търпи като вдигат тока, газта, водата, парното и т.н., но ракията е неприкосновена - глави хвърчат, революции се вдигат, власти се сменят ако някой й посегне!
31
1
 
8
 
! Отговори
osata преди 12 години
Става въпрос за търговците на ракии и вина на черно и продажбата на наливни алкохолни напитки. Така че ... спокойно. Но си мисля, че колкото държавата успя да се справи с нелегалните цигари, толкова ще успее и с алкохола. Е, ще го отнесат някои дядовци и бабички, дето клечат по пазарите и продават по няколко бутилки алкохол собствено производство.
30
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е удар под кръста за България, след като археолози откриха най-стария в света надпис, свързан с ракията и снимки от него бяха изпратени в министерството на земеделието за да може България да патентова ракията като традиционна и национална българска напитка. Наистина политиката за обезбългаряване, чрез убийство на традиции и култура са цел на всички управляащи.
29
15
 
7
 
! Отговори
За Сидеров преди 12 години
Бюлетина номер 9Българите знаят защо!
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе тия от ЕС ,ПЕС, фес и всякакви мършляци ще не го духат целокупно не всеки българин ,аз ще си пия домошарката и винцето и съм им е**л майката ,ай сектир и продажници и на ракията ли посегнахте бе партийни нещастници
27
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ усилено събира % за надолу.
26
1
 
43
 
! Отговори
дедо Пецко преди 12 години
не барайте ракията ей,голем въргал ще стане
25
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе еи дето ми се бараш американец,що не вземеш да си шибнеш главата у стената на полскотръмбешката си землянка,аз ще си праскам пърцуца и ми дреме на жилетката и за тебе и за Миро Мършата дето усра всичко само две години.
24
1
 
31
 
! Отговори
Луцифер преди 12 години
Тия ще ни принудят да си посрещаме гостите на бяло сладко.Георги Мишев ги предупреждаваше . ,,Не посягайте на ракията на хората,,.