Отказваме се от ракията със закон?

Забраняват синтетичния спирт в алкохолните напитки
Обновена: 20 окт 2011 07:13 | 20 окт 2011 07:00,
126
Отказваме се от ракията със закон?
Снимка: Архив Булфото

България се отказва със закон от ракията. Грозданката и мастиката вече няма да са запазени марки на страната ни, пише „Стандарт“.

Под това име у нас ще могат да се продават гроздови и плодови алкохолни напитки от цял свят. Това е записано в проектозакона за виното и спиртните напитки.

В момента по закон ракията и мастиката на пазара трябва да са произведени в България, а след промените ще можем да си купим направени в Сърбия, Македония или произволна страна от ЕС.

Коментарът на бранша: промяната е наложителна, защото не може с национален закон да ограничаваме другите държави да произвеждат ракия или мастика.

Това обаче не означавало, че се отказваме да защитим гроздовата ракия като традиционно българска напитка в Брюксел, уточнява Бранимир Ботев от браншовата организация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки пред изданието.

Още по темата

Според промените, водката, ромът и текилата вече няма да съдържат синтетичен спирт, а ще могат да се правят само от ферментирала ръж, картофи или други земеделски продукти. 

Друга промяна в проектозакона е нова санкция за питиетата менте. Глоба от 3000 лв. до 30 000 бона ще отнасят търговците на ракии и вина на черно, пише в. "Монитор".

Законът забранява изрично продажбата на наливни алкохолни напитки, които не са бутилирани и етикетирани от вписани в регистъра производители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Без политици можем,без ракия НЕ!
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РАКИЯТА НЕ ДАВААААААААМММММ
61
0
 
2
 
! Отговори
До Ристуу преди 12 години
Лекувай се момко с тия комплекси в по-напреднала възваст ще създаваш проблеми на близките си
60
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Stiga ste namesvali GERB, v vsiaka edna normalna dyrjava tova neshto e zabraneno sys zakon. Ne e nishto novo. Samo v selska bylgaria e oshte taka.
59
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kak go piete toia bylvoch niamam idea...
58
5
 
0
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
....аз не твърдя че съм гъзар, просто не пия ракия, това ми е по джоба и защото ми харесва, ти си пии ако щеш и Кардю, ще се радвам за теб, ама голям вой нададохте без да разберете за кво иде реч, идеята е ББ и Дянков са лоши
57
1
 
11
 
! Отговори
Държава Кенеф преди 12 години
Ся ко ще пием вносни ментата ? И като се натровя да ходя по Сърбия да търся местния им вимпром да се саморазправям ли ?
56
1
 
8
 
! Отговори
До 49 Ристуу преди 12 години
Ристо , Ристо ГОЛЕМИ комплекси те гонят момко селски. Добре е че си опитал две марки на средно ниво за да знаеш , че има и друго освен качака и шльокавицата с които си отрасъл
55
4
 
7
 
! Отговори
До 54 преди 12 години
как на кой, народа трябва да недоволства срущу ББ, а познай на кой е нужно
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а бе сигурно не е точно така както го описват сайтовете, а и така като гледам са копирали статията точка по точка едни от други. Най-вероятно става въпрос за това, че питиета, които в момента се наричат ракия, а съдържат синтентичен спирт, просто вече няма да се казват ракия, а алкохолна гроздова напитка. Като внасяха стандартите за сиренето и кашкавала пак имаше подобна истерия :) Но нали трябва да създаваме паника ....
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак подвеждащо заглавие, кому е нужно?
52
3
 
2
 
! Отговори
До 49 преди 12 години
...убеден съм, а ти си пий шльокавицата и псувай по ББ....аре лек ден.....
51
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОтказваМЕ се от ракията? Че отказвАЙТЕ се, нас какво ни засяга?:)
50
2
 
18
 
! Отговори
Кумчо Вълчо преди 12 години
Ще падне монополът на големите български винпроми. Това е целта на занятието. Жалкото е, че правителството не може да събори монополите и на ЕРП- тата, на горивата и на мобилните оператори.
49
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако поне 30% от въодушевлението, с което защитавате ракията, го използвате да защитите вашето бъдеще и на децата ви, цена нямаше да има българина и всичко щеше да ни е наред. Но е прав Бойко за материала...
48
1
 
11
 
! Отговори
до Ристо Мотоглисто преди 12 години
Па тиииии, си мислиш, че пиеш и пушиш нещо оргинално ве балък? Знаеш ли кви хубави ментета правят по корабите и ги внасят в Б-я кат ргиналки, така и с цигарите. Кай сега е балъка, а?
47
2
 
35
 
! Отговори
Неочаквана ваканция преди 12 години
Ракията стои над политиката. Ракия е имало преди нас, ще има и след нас!
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да живеят Корпорациите, които бавно но сигурно бутат света към пропастта от където няма да се измъкнем!!! !!!
45
34
 
8
 
! Отговори
Ристо Мотористо преди 12 години
... аз пия FINLANDIA и пуша червено Marlboro, въобще не пи пука за тъпата ракия, и разни шльокавици, пийте си ракията и пушете горна Горна Джумая, стойте в Хоремага от сутрин до вечер, и псувайте по управлямащите и живота черен....
44
6
 
6
 
! Отговори
до 43 преди 12 години
Документите си ги сменяме, щото са с изтекъл срок, никой не те задължава да ги сменяш иначе. И те тези, дето ви продават за жълти стотинки вие сте си ги избрали