Сензация! Най-старият надпис за раки(н)я е у нас

"Светкавично" го пращаме в ЕК, за да го регистрираме като наше
Обновена: 10 окт 2011 14:47 | 10 окт 2011 14:27,
112
Сензация! Най-старият надпис за раки(н)я е у нас
Празник на сливата в Троян, 29.09.2011 г. Снимка: Булфото

Най-старият намиран досега ракиен надпис върху чаша бе открит у нас при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново.

Това съобщиха пред журналисти директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и археологът проф. д-р Константин Тотев.

Преди три дни археологът проф. Тотев открил при разкопки на Асеневия дворец на хълма Трапезица фрагмент от средновековен съд, на който неизвестен българин от XIV век е написал на старобългарски език „Аз пих на празника ракиня”.

Не се знае кой е човекът, нито кой е празникът, но я ясно, че думата „ракиня” всъщност е ракия, коментира той.

Все още не са направени консултации със специалисти по старобългарски език, но според археолога е напълно ясно, че думата „ракиня” е ракия, обясни проф. Тотев.

„На пръв поглед нищо особено, освен това, че досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI век. Откритият надпис доказва, че 200 години по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници. По този начин може да се смята, че ракията е българско изобретение”, каза проф. Димитров.

Още по темата

„Подобни паметници са откривани на манастира Великата Лавра – графит, на който пишеше „манастирско вино”. Подобна друга находка бях открил преди шест-седем години, на която пишеше „архимандритов съд”, уточнява Тотев.

„Светкавично” снимков материал трябва да бъде изпратен в Министерството на земеделието и храните, а оттам в Европейската комисия, пред която България се опитва да регистрира ракията като национален продукт.

„Щом се върна в София, снимките, заедно с едно експертно мнение на НИМ, ще бъдат изпратени светкавично на Мирослав Найденов, ще разговарям и с него, за да си заковем ракията, иначе албанците ще вземат да ни я вземат. Намереното неоспоримо доказва, че през XIV век в Търново ракията се е пила. Това е сензация. Аз самият бях изумен”, коментира още той.

Ако ракията бъде призната за български национален продукт, според еврорегламентите, акцизът на напитката ще бъде намален наполовина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Знаех си аз.Никъде ракията и виното не били толкова на почит,колкото у нас,оцелели през всякакви периоди на величия или упадък.Наздраве дружина,с Никифоровата кратуна!
107
2
 
7
 
! Отговори
A4kata преди 12 години
BASSI QKOTo BRATOOOOOOOOOOOO
106
2
 
9
 
! Отговори
Jitan преди 12 години
Дали ако се поразровят още малко няма да открият някоя делва с дизел и бензин ,па тогава да видим зали ще им свалят акциза на половина....
105
3
 
3
 
! Отговори
Детектифф преди 12 години
Хрониките споменават, че заедно с Аспарух са тръгнали и неговите братя, но в различни посоки. Един от тях (Угур), препускайки пред съпътствъващите го войни,когато спрял в съвременна Западна Европа, разтоварил останалото върху седлото на коня. Решил да раскваси уста и разбрал,че даденото му за подсилване прясно мляко при потеглянето се е превърнало в чудесна ободряваща смес. Така киселото мляко получило името което носи и днес в тези ширини. Йогурт.
104
1
 
6
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
кой ще ме черпи с БЪЛГАРСКА РАКИЯ - НАЗДРАВЕ ! :)
103
1
 
4
 
! Отговори
анести преди 12 години
удри бай манчо ,чи мръкна
102
1
 
5
 
! Отговори
Мартин преди 12 години
103 какъв е смисъла да му обясняваш? Остави го да си умре невеж, *** и беден.
101
2
 
14
 
! Отговори
Бай Онзи преди 12 години
Не можах да разбера какво общо има ракията с компютъра,но на 96 ще кажа,че изобретението на американеца от български произход Джон Атанасов не е просто едно механично сметало,а електронно-лампова изчислителна (сметачна) машина послужила по-късно като основа за създаването на съвременните компютри.Това е признато от целият компютърен свят и не бива в никакъв случай да става предмет на подигравки от невежи хора.
100
1
 
5
 
! Отговори
Мартин преди 12 години
96 като не разбираш не говори.
99
2
 
10
 
! Отговори
Мартин преди 12 години
В Германия уча софтуерно инженерство и когато учихме история на компютъра имаше и за Джон Атанасов. Произхода му е Български, но е завършил и живял в Сащ. Не съм чул и не сме учили за оспорване на каквото и да е. Това е един от новаторите в областта на компютърните технологии и е световно признат.
98
3
 
7
 
! Отговори
Няма анонимни преди 12 години
Богът на пияндурите не се нарича *** Раки(н)янов а Дионисиос=дио нися=два острова=мене гледа -тебе вижда=тук се цели-тамо стреля,хихихи.
97
7
 
3
 
! Отговори
айде наште преди 12 години
Със сигурност Джон Атанасов е открил ракията, сметалото и айпода. Който не вярва не е никакъв българин.
96
1
 
10
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
Незнам дали ракията ни е най стара ама ако не бяха МЕЗЕТАТА с която я пием..... нямаше да е толкова готина. Най обичам да си БОЦКАМ с ъгъла на вилицата!!!
95
3
 
7
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
Не знам за ЕС и акцизите наполовина, но този човечец на снимката изгоря....Сега ще му турят и на него акциз....Варенето на ракия е държавен монопол.
94
15
 
3
 
! Отговори
кой откри сметалото? преди 12 години
Не може да има компютър без 1. памет, 2. софтуер - иначе устройството е просто сметало. Може да бъде механично или електронно, но е само сметало. Който има дори елементарна представа от компютри, дори не може да си предствави такова нещо като компютър бе памет и софтуер - електромеханичното устройство на Дж. Атанасов е било само сметало. Българите са подведени и от непознаването на агл. език - думатаputer се използва още от 1646 г.! и означава човек, който изчислява, от 1897 - мех. сметало.
93
7
 
7
 
! Отговори
Няма анонимни преди 12 години
Моминската фамилия на прабаба ми е Атанасова и е родена в село Бояджик,ако някой се интересува може да ме издири и да ми поиска капка кръв за ДНК тест.Иначе, според мен Джон Атанасов е ирландец!
92
4
 
13
 
! Отговори
коментар 91 преди 12 години
Джон Атанасов умира през 1995 година на 91 години. Поканен в България от Българските Академия на Науките му се връчав орден " Кирил и Методи"- първа степен в знак на признателност.Това се разглежда подробно на съдебния процес 26 години по-късно, който е трябвало да изясни дали Джон Мокли и Джон Преспър Екърт са използвали непозволено откритието на Атанасов при създаването на първия (официално дотогава) електронен компютър ЕНИАК през 1942-46 г. Съдът, начело с федералния съдия Ърл Р. Ларсънсе произнася категорично в полза на Джон Атанасов, който е обявен за бащата на компютъра!
91
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, каде е тука сензацията? Да са питали мене. Аз никога не съм допускал, че не българите, а някой друг е измислил ракията. В наш`то село всяка втора къща си има казанче. Правиме ги от перални машини. Стародавна традиция.
90
3
 
8
 
! Отговори
до 89 преди 12 години
Кой е *** личи от това, което си написал - "Е""х ви *** натция !"Пише се НАЦИЯ, а не наТция.
89
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Атанасов, Джон Винсънт, (1903 - 1995) бе признат със закъснение за изобретател на първия електронен дигитален компютър" така започва статията в "Енциклопедия Британика", посветена на големия учен с български корени. Компютърът, най-великата машина на ХХ век, а може би и на изминалото хилядолетие, едно изобретение, което навярно ще разделя епохите в новата история на човечеството, както откритието на метала разделя каменната от бронзовата ера. Днес приносът на Атанасов в областта на компютърната техника се сравнява с този на братя Райт за авиацията. Дж. Атанасов има 32 патента за различни изобретения, но малко известен е фактът, че в края на живота си работи върху създаването на универсалнни език и писмо. При неговото писмо на печатен лист хартия се съдържала 4 пъти повече информация, отколкото на обикновен, да речем английски език. Била изработена дори и първата пишеща машина с букви от тая писменност, но със смъртта на учения работата прекъсва. Бащата на компютъра Джон Атанасов - българин.