Над 9 млн. лева оборот от бизнеса с кръв в България

Едва 25% от кръводаряването у нас е доброволно и безплатно, сочат данни за СЗО
Обновена: 17 фев 2012 08:41 | 17 фев 2012 07:00, Красимир Ангелов
51
Над 9 млн. лева оборот от бизнеса с кръв в България
Снимка: Булфото

Повече от 9 милиона лева е годишният оборот на пазара на кръвта в България, сочи проучване на вестник “Труд”.

Кръводарителите у нас за отминалата 2011 година са били близо 160 000 души, което е с повече от 20 000 в сравнение с 2000 година, сочи статистиката.

В числото на “доброволците” обаче редовно попадат и даващите кръв срещу пари. По думите на професор Петкан Проданов, който е председател на асоциация “Доброволно безвъзмездно кръводаряване и кръвопреливане”, процентът на платените донори у нас достига 75 на сто.

Бързи сметки показват, че платените “дарители” на кръв са към 130 000, а при минимална цена на банка кръв от 70 лв., сумата минава 9 млн. лв. Често обаче "сделки" в София и Пловдив се сключват и на цени от 250 лв.

Според закона за кръвта, търговията с живата червена течност е забранена, но че тя определено процъфтява.

Платените кръводарители обикновено са роми. Дори в студените зимни дни, щом наближиш района на националния кръвен център, търговците приближат и питат тихичко: “Кръв?” След тежки пазарлъци цената може да падне под 100 лв., на “дарител”, сочи проучването на вестника.

Логично най-скъпата е рядката кръвна група АВ с отрицателен резус фактор, чиято цена може да достигне до 600 лв. за банка.

Според запознати разпределителите пред кръвните центрове се отчитат на няколко ромски босове. Война за клиенти между тях обаче няма, защото “работата” стига за всички.

А и няма как иначе – според данни на Световната здравна организация България е сред последните страни в света по брой на неплатени. Процентът на кръвта у нас, която не е платена и се дава наистина доброволно, е под 25 на сто.

За пример в Гърция безвъзмездните дарители гонят 50 на 100, а в Македония са над 90% .

По друг показател - брой дарители на хиляда души население, България се намира по средата на таблиците на СЗО. У нас дарителите са под 20 на 1000. В Европа по този показател от нас са по-зле само в Украйна, Македония и Албания. Там дарителите са под 10 на 1000 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
до 41 преди 12 години
Относно коментара дето пращат момичето обратно в чужбина!И аз работа в чужбина 10 часа на ден 6 дни в седмицата ,та да кажа само такива като нас пчелички за последните 3 години официялно са внесли в БГ близо 700 мил ,да не говорим за недекларирани пари. Та кой крепи бюджетите ние работещите в чужбина или такива дето само седят на по ракия цял ден на компютъра и плюят и се оплакват .Вярно ,че труда не се заплаща много в БГ ,но пък ако може и хич да не се работи пък пари!
47
0
 
0
 
! Отговори
misho преди 12 години
До 50 ха ха ...сополивке, що стана безименна, а ?Стой си в странство да е шиб*т там! Аман от родоотстъпници!Дори не можеш да псуваш, като хората... да не говорим, че не може и да мислиш с промитото си мозъче :)))
46
1
 
0
 
! Отговори
до 41 преди 12 години
фак ю!!!!
45
1
 
1
 
! Отговори
#1234 преди 12 години
Защо никой от пишештите братя не провери какви заплати вземат всички работещи в кръвните центрове,какви разходи имат за канцеларски консумативи и горива, не може все да се оплакват, че парите не стигат за здраве а разни службички да се изживяват като валутен фонд, дали и при тях някога влезе секират на икономии и тогава може би ще се окаже ,че най-скъпо платени са някакви мишки, скрити по канцеларии,изпълвайки си работното време в чоплене на носове!
44
1
 
2
 
! Отговори
misho преди 12 години
До 41Добре, че си се махнала от тук. Не се и връщай никога - не те искаме и такива, като теб българомразци...Отишла в странство да си живее хубавичко, да дава акъл отдалеч, и когато там, където си в момента стане напечено...набързичко да доприкаш тук, за да се спасиш!Неее.....стой си там, и върни българското си гражданството!
43
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
ще изкарат закон,които ни задължава да станем дарители,за да има за бонуси....
42
0
 
7
 
! Отговори
chavo преди 12 години
Няма държавност, не са виновни ***. Много работодатели не признават 2 дневния отпуск.Отделно количествата са по големи и не може да работиш след като си дал кръв.
41
1
 
7
 
! Отговори
mirmiga преди 12 години
Дали всички които се заричат че не биха дали да им се прелее *** кръв да подпишат такава декларация за отказ по етнически причини !И да се молят никога да не им се налага по спешност кръвопреливане.На банките с кръвта няма определение за етнос а само за годност.Бих искала да видя мига в които биха отказали такава кръв да им се прелее секунди преди да загубят живота си!Но има и малък шанс да се събудят вече с такава прелята кръв.Биха ли я източили?????
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако искат повече хора да даряват кръв, като за начало да дадат възможност на дарителите сами да определят количеството кръв.Аз например бих могла да дам до 300 мл безпроблемно. Повече ми изважда от строя.Два пъти съм давала до сега и двата пъти не можах да стана от леглото с дни. Първия път не бях подготвена и отодох с градския транспорт. Стигнах до спирката и повече не можах да мръдна. Една жена се обади от мое име на брат ми да дойде да ме прибере.
39
1
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
41, не знам коя е новата ти държава, но силно подозирам че е от тия дето пукваш на улицата докато в спешното спорят имаш ли застраховка или не.
38
4
 
12
 
! Отговори
do 41 преди 12 години
духай го тогава и тук не пиши - не ни трябва мнението ти - овца
37
20
 
10
 
! Отговори
чужд кръводарител преди 12 години
от 7г. живея в чужбина и всяка год.дарявам 2-3 пъти кръв(това е моята благодарност към тази страна,която ни прие като майчица,заразлика от мащехата българия),тук няма шоколади,нито 2 дни отпуск,само ти дават нещо да хапнеш и пийнеш след кръводаряването и като ви слушам колко сте алчни,нагли все изгодата гледате се радвам,че съм се махнала от гнусната ви държава,в Бг не съм давала кръв и не бих дала за *** като вас,не искали *** кръв,ами ако някой чужденец каже-не искам бълг.кръв,расисти
36
1
 
4
 
! Отговори
до оппс преди 12 години
Типо тази логика въобще недей да даваш. Много хора могат да оглупеят от кръвта ти.
35
10
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
мисля че ние, милиардите презкуристи, бихме водили много по-*** и спокоен живот ако не беше неспирното възмутено квичене на идеалистите. не можело да се търгува с живот, не можело да се отнема живот, не можело да избием кучетата, не можело да пляснеш колежката по *** ако се е надупила сутрин на бюрото. да ви *** майката ***, а може ли накрая всички да ви набием у концлагери да копате уран?
34
4
 
5
 
! Отговори
Адам Смит преди 12 години
Трябва да се легализира продажбата на кръв. Историята е показала, че единствено свободният пазар може да задоволи търсенето на даден продукт, в този случай - човешка кръв.
33
5
 
3
 
! Отговори
оппс преди 12 години
До 36..да, ще си жив ***!
32
2
 
8
 
! Отговори
до 30 Инес преди 12 години
Все едно ми е каква е. Нито ще започна да крада кабел, нито ще помургавея. Но вероятно ще съм жив.
31
1
 
8
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
Явно си мъж, а не знаеш, че мъжете ги е страх от кръв, повечето.Просто сте си такива.
30
3
 
10
 
! Отговори
men преди 12 години
Вижда се какво е нивото на държавата щом хората са упрели да продават собствената си кръв... то вече не им остана какво да продават за да оцелеят някак си ... много жалко но факт
29
1
 
1
 
! Отговори
@ 28 преди 12 години
Мъжки страх от кръв ? От тебе чувам.