В новата и старата столица – най-много самотници

Най-голям брой лица в едно домакинство живеят в община Горна Оряховица
Обновена: 22 фев 2012 20:13 | 22 фев 2012 20:13, Красимир Ангелов
57
В новата и старата столица – най-много самотници
Снимка: Булфото

В новата и старата столици на България – София и Велико Търново, има най-много самотно живеещи хора, сочи статистика от последното преброяване.

По данни от "Преброяването на населението и жилищния фонд-2011" област Велико Търново и столичния град са с най-голям относителен дял на едночленните домакинства, съответно - 38.6 на сто и 36.5 на сто, съобщават от териториалното статистическо бюро.

Статистиците уточняват, че домакинство е и едно лице, което живее в самостоятелно жилище или част от него и е на самостоятелен бюджет.

През последните 10 години средният размер на едно домакинство намалява от 2.6 лица на 2.2 лица. Средно най-голям брой лица в едно домакинство - 2.5, живеят в община Горна Оряховица.

Най-малък - 1.9 лица, пък е средният размер на едно домакинство в община Свищов.

Според анализа на резултатите от преброяването област Велико Търново е сред седемте области в страната, в които се наблюдава ръст на броя на домакинствата.

Застаряването на населението, миграционните процеси и негативните икономически фактори се отразяват неблагоприятно и върху броят на децата в домакинствата.

За периода между двете преброявания се задълбочава тенденцията за увеличаване на семействата без деца до 16-годишна възраст.

През 2011 г. техният брой съставлява 81 на сто от домакинствата в област Велико Търново, отчитат статистиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Егоистични скотове....
4
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв е този масонски паметник ?
3
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това говори на първо място, че масово хората живеят на семейни начала без сключен брак, а не че са самотници
2
5
 
21
 
! Отговори
Somebody преди 12 години
Ами нормално е - бума в строителството и манията да накупим по жилище за всяко дете сред "Болярите"... Така се получават едночленните домакинства поне в Търново... Полузаконната реституция през последните 20 години, "вътрешната" емиграция и имотните далавери до това доведоха... Лошото е, че някой имат по 10 апартамента де тодори под наем не дават, а други жиеят под наем или хрантунят банките с нечовешки ипотеки...
1
2
 
12
 
! Отговори
Ани преди 12 години
Да не забравяме , че много студенти са се преброили по настоящ адрес и не само, хора които нямат брак и всеки се регистрира сам :)