Евроромите - гладни, нямат ток и тоалетни

Едва 30% от тях имат платена работа
23 май 2012 22:36,
431
Евроромите - гладни, нямат ток и тоалетни
Снимка: Reuters

Средно около 40 на сто от ромите в Европа живеят в домакинства, в които някой си е легнал гладен поне един път през последния месец, защото не е могъл да си позволи да си купи храна. Това сочи доклад на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) и Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Той се основава на две проучвания на социално-икономическото положение сред ромите и лица от неромски произход, живеещи в непосредствена близост, в 11 държави членки на ЕС, сред които и България, и в съседни европейски страни.

Около 45% от проучените роми живеят в домакинства, в които липсва едно от следните неща: вътрешна кухня, тоалетна, душ или вана или електричество.

Средно по-малко от 30% от анкетираните роми имат платена работа. Само 15% от участвалите в проучването млади роми са завършили общо или професионално средно образование. За сравнение такова образование имат над 70% от хората от мнозинството, живеещо в съседство.

Много роми продължават да бъдат изправени пред дискриминация и социално изключване в ЕС, сочат още изводите от доклада. Според резултатите положението на ромите е средностатистически по-лошо, отколкото на лица от неромски произход, живеещи в непосредствена близост.

Освен сред роми у нас изследването е проведено и в Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия и Испания.

„Резултатите от тези проучвания представят мрачна картина на настоящото положение на ромите в 11-те проучени държави-членки на ЕС“, заяви директорът на FRA Мортен Керум.

„Все още има дискриминация и антициганизъм. Резултатите показват, че са нужни бързи и ефективни действия, по-специално във връзка с по-добро образование на ромите. Това е ключов фактор за осигуряване на бъдещия им потенциал и ще даде на младите роми уменията, които са им необходими, за да излязат от порочния кръг на дискриминация, изолация и бедност“, допълни той. 

Междувременно днес Европейската комисия призова държавите-членки да приложат своите национални стратегии за подобряване на икономическата и социална интеграция на ромите в Европа, които са между 10 и 12 милиона души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


431
Още по темата: докладромиЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
369
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В учебниците по история или философия да се въведе задължителен раздел свързан с устройството и функционирането на държавата, както и минимална грамотност по основните закони.И като цяло да имат право да гласуват само хора, които са работили поне 60% от времето от навършване на пълнолетие.
368
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защото на матурата оценяването е еднакво за всички.Самите стипендии да са целогодишни за срока до следващата матура. Така реално родителите, чиито деца се учат добре, ще получават сериозни добавки към заплатата си, а тези, които не се учат няма да получават нищо.Документите, издавани на хора над 18 години без завършено основно образование, да не важат извън България и да не дават право на гласуване.
367
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се въведат стипендии за успех от 5ти клас натам, които да са по-високи, но да се взема успеха от матурата след 4ти клас. За стипендия след 7 клас се взема оценката от матурата след 7ми клас. Какъв ще е резултатът от всичко това?Ще се увеличи мотивацията на ромското население не просто да ходи на училище, но и да научи нещо там. Критериите за оценяване ще се уеднаквят за всички училища - няма да има вариант училището в село горно нанадолнище да надуе оценките на учениците, защото
366
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изходът-Да се спрат всякакви социални помощи, помощи за безработица и майчински (тези които са за деца над 2 години). Майчински да се отпускат на база плащаните осигуровки 1 година на зад, но да се изисква минимум 70% от последните 5 години заетост. На майки до 18 години да не се отпускат майчински. Книжка и лична карта да се издават на завършили поне 8и клас и успешно положили матура. На навършили 18 години но незавършили осми клас да се издава друг документ, който не е валиден извън България
365
3
 
2
 
! Отговори
oniq преди 11 години
Na men toaletnata mi be6e zatisnata koi 6te mi otpusne pari
364
3
 
3
 
! Отговори
учителка преди 11 години
Къде са европейските пари, отпуснати за тях? Колко организации и партии се възползваха от парите отпуснати по програми за интегриране на ромите? Направо златна мина...
363
3
 
0
 
! Отговори
tyno преди 11 години
ами лаи силно като мен
362
2
 
1
 
! Отговори
tyno преди 11 години
еи и ас си лягам някои път гладен ама никои не ме пита работя плаштам си всичко здравни социални идруги осигоровки кои ги пише ези работи за *** ако ште да измрът до един хич не ми пука за тези *** *** лукс
361
2
 
9
 
! Отговори
син сиганин преди 11 години
по времето на бай тошо ромите се представяха за доктори и инженери като "облагородяваха" нации като германската и полската по плажовете ни.Проблемът е че сега никой не успява да ги облагороди и интегрира.Италиансктото правителство действа най добре *** в Италия нямат право на адресна регистрация.Предлагам Европа да си ги вземе и да си ги интегрира.
360
2
 
0
 
! Отговори
n преди 11 години
359
2
 
4
 
! Отговори
(( преди 11 години
Хитлер започва да липсва.
358
2
 
20
 
! Отговори
До 410 преди 11 години
България е ПРИНУДЕНА да ги храни - това е едната страна на драмата. Другата е, че си дояждат допълнително, като крадат. Освен това се забавляват да вандалстват. Та и бая от усилията на полицията отиват да се занимават с тях. А това също не е безплатно.
357
3
 
15
 
! Отговори
Българин преди 11 години
409 - това доказва само едно - че *** е *** навсякъде, че проблемът не е в нас и не ние сме лошите - а просто самите *** са една гнусна, изродена, НИСША раса !!!405 - издръжката на мръсната раса ни струва 3 000 000 000 годишно !!! И това са само помощите им. А като сложим заплатите на обслужващите ги "социални", загубите от това че не плащат нищо, щетите които нанасят и разбираме грозната истина - ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е БЕДНА СТРАНА, ЗАЩОТО Е ПРИНУДЕНА ДА ХРАНИ ТИЯ ИЗВЕРГИ !!
356
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Освен сред роми у нас изследването е проведено и в Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия и Испания."И какъв е извода? Що за ген е това?Докато не почнат да си плащат здраво за поразиите и циганиите, няма да се социализират. Кой бяга от гювеча, дето им го дават сега?
355
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, ама Кобилкина не каза как се казва ефекта. ТЕЛЕГОНИЯМили дами, питайте Гъгъла за тая думичка и ще разберете защо не трябва да се доближавате до генно дефектни индивиди. Но четете внимателно и от няколко източника.Малко посказка: Пъро този ефект е ОПИСАН в Англия преди много години. Практически го знаят всички кучкари и гълъбари. ПРОЯВЯВА СЕ И ПРИ ЧОВЕКА (5 г. след олимпиадата в Москва се раждат деца с негроидни черти). Каките са направили сефтето си с негроци..
354
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Помня времето (Тошовото), когато ги социализираха, като им даваха възможност да записват във ВУЗ с 3-ка в специалности, където на нас ни трябваше 5.75 минимум.Нещо да се промени? Те са си с такъв ген. Едва ли могат да се променят.Но са запознати с някои неща - някои от *** гледат да се *** (когато им е за пръв път) с някой българин, та после да има поне един в катуна, дето да може да смята.. :)))))И Кобилкина (в шоуто на Слави) каза за тоя ефект, ама май никой не я чу...
353
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ХАЙДЕ В ОСВИЕНЦИМ
352
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А някой замислял ли се е колко от българите си лягат гладни? Мисля, че не. Занимаваме се с неща, които се разглеждат едностранно.В България всички сме при едни и същи условия (по конституция). Като извадим баш-паралиите, оставаме доста хора, които едва свързваме двата края.НО! Ние не ходим да грабим по къщите, не крадем жици, не се редим за помощи (на нас не ни ги и дават)*** просто са си извоювали хранителна среда, в която се размножават мързелувайки.
351
3
 
28
 
! Отговори
коко преди 11 години
Преди 60 години Германия отбеляза големи успехи в интегрирането на ромите посредством пещи и комини.Ето защо германците не знаят,че в поведението на *** и белите хора има голяма разлика...но скоро май и те,подобно но французите ще разберат това...
350
11
 
3
 
! Отговори
Антрополога преди 11 години
от научна и фактическа гледна точка, аз вече не откривам съществена разлика между *** и българи, но не мога да не отбележа, че генът на *** е по -устойчив, което ги прави желан партньор за осакатените и изчезващи нации, търсещи алтернатива за възпроизводство и оцеляване.проф. Gipsy King