Реколтата ще бъде по-малка, но по-качествена, успокои Найденов

Няма да има проблем с храните въпреки обилните дъждове, смята министърът
9 юни 2012 12:08,
34
Реколтата ще бъде по-малка, но по-качествена, успокои Найденов
Няма да има поскъпване на хляба, увери Найденов. Снимка: Impact Press Group

Няма да има проблем с храните въпреки обилните дъждове и градушки, които се изляха над по-голямата част от страната през последните месеци. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред Дарик радио.

Той призна, че наистина се очаква реколтата да бъде по-малка от предходната година, но за сметка на това тя ще бъде по-качествена. 

„Ние ще компенсираме количество с качество”, успокои той. Министър Найденов отбеляза още, че за изхранването на населението са необходими около 1,5 млн. тона, а „ние ще имаме близо 4 млн. тона”. 
 
Той беше категоричен, че няма да има поскъпване на хляба. Няма тенденция за поскъпване и на фуражите, допълни министърът.
 
Още през май Националната асоциация на зърнопроизводителите съобщи, че земеделските стопани очакват с 25% по-слаба реколта от пшеница тази година спрямо миналата. Тогава от организацията коментираха, че заради лошите климатични условия и повишените разходи вероятно ще се покачи и себестойността на продукцията. Ръст в цената на хляба обаче не може да се очаква, поясни зам.-председателят на браншовата асоциация Радослав Христов.
 
Заради ниските температури производители на плодове и зеленчуци търпят сериозни загуби. Рязко ще падне реколтата от череши, родно производство, потвърди прогнозите на земеделските производители Мирослав Найденов. По всяка вероятност ще има и скок в цените, но все още никой от фермерите не се ангажира с колко ще поскъпне килограм череши тази година.
 
В същото време лошите климатични условия през последните месеци не само не провалиха реколтата от маслодайна роза, но дори се очаква по-високо количество и качество, коментира министър Найденов. Розопроизводители от Казанлъшко вече обявиха, че очакват добив средно до 400 кг розов цвят на декар. Изкупната цена на килограм розово масло тази година пък се очаква да достигне около 6000 евро.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
2
 
! Отговори
земеделец преди 11 години
Още ли ще продължава да лъже този мушеник, както и неговата роднина Дариткова, сестра на жена му, които се вмъкнаха във властта от задната врата на държавата. Сега ни ги натрапват всеки ден от екраните и вестниците. Ще проумее ли този народ най-после начинът по който ГЕРБ се оказа във властта - полицейщина и далавери. Всичко останало са празни приказки. Време да мине.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно медиите и журналистическите труженички на оралния секс в властта, смятат изказвания на това мазно човече за новина номер 1
28
2
 
4
 
! Отговори
медик преди 11 години
Тоя мазен ветер пак се прави на калинка.Бил дофтор. Егати дофтору дето си яде пациентите.повечето са елементарни хора като мършата.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя пак ни *** нещо
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българското селско стопанство през 1989 г. (считана за не много добра земеделска година)зърнени храни - 9 700 000 т.мляко - 2 500 000 т.месо - 899 000 т.яйца - 2 892 000 бр. Така че, без паника! Тази година ще бъде просто поредната, ХХ катастрофа за българското селско стопанство.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На този снимката не слиза от този сайт.Няма ден в който да не се само похвали няколко пъти.Явно добре плаща за пи-ара си с наши пари
24
2
 
5
 
! Отговори
www преди 11 години
но увеличение ще има със сигурност ..
23
2
 
10
 
! Отговори
1234 преди 11 години
Щом Мирослав Найденов почва да говори и да заявява, че няма да има поскъпване очаквайте да става точно обратното!
22
2
 
1
 
! Отговори
ру преди 11 години
Министър Найденов отбеляза още, че за изхранването на населението са необходими около 1,5 млн. тона, а ние ще имаме близо 4 млн. тонаоткога изхранването на населението става с местни продукти? всичко е внос батета. не знам как ги правят тези сметки но... да кажем, че цялата продукция отива в гушките на неколцина фермери, а "населението" се изхранва или с внос или от домашна (дребна селска) продукция.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
реколта трябва да си има самата държава,да има стопанства,някаква икономика а не всичко да е на частици и те да го изнасят
20
2
 
9
 
! Отговори
земеделец преди 11 години
Този кого заблуждава за по-качествено зърно ? Винаги , когато реколтата е повече и качеството на зърното е по-добро. Но като цяло понятието по-добро зърно е много относително. При положение , че всеки декар се пръска с инсектициди , пестициди , фунгициди , тори се с азот и фосфор , за какво качество говорим. Ако някой случайно все още живее в заблуда , че някъде си там се произвеждат био-храни , нека си го избие от главата. Такива не съществуват и всичко се пръска по 3-4 пъти докато се прибере .
19
2
 
11
 
! Отговори
един от стадото преди 11 години
"Реколтата ще бъде по-малка, но по-качествена, успокои Найденов".................Ахааааа, демек щото ще ядем по-качествен хляб и за това ще стане по-скъп. Ах, мори майката антибългарска еничарска!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
exexe
17
2
 
13
 
! Отговори
4око преди 11 години
Дано да е убава реколтата ,да може да се налупаш добре ,*** свинска и да ти порасне биволската празна кратуна с още 5-6 см.
16
2
 
8
 
! Отговори
Hitler преди 11 години
А цени ще ги компенсират с увеличение 30-60 на сто и айде всичко ще си дойде на мястото.
15
2
 
16
 
! Отговори
9 преди 11 години
е кво очакваш, човека е ветеринар все пак, разбира от внос, на меса и подобни чужди резерви
14
2
 
15
 
! Отговори
kreti преди 11 години
И този е министър ?Господи пази народа на България !
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и ще има внос... кво по-хубаво от това ? направо си е радостна новина... за някои
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на фермерите.
11
2
 
8
 
! Отговори
иво преди 11 години
И от любимият ви Министър: И по скъпа!!