Повече от половината българи не говорят чужд език

73% обаче смятат, че трябва да се владее поне един
21 юни 2012 20:47,
184
Повече от половината българи не говорят чужд език
48% от българите владеят поне един чужд език. Снимка: архив, Impact Press Group

Общо 84% от европейците и 73% от българите смятат, че всеки в ЕС трябва да владее поне по един чужд език. Това сочат данни на Евробарометър, разпространени днес от Европейската комисия.

Въпреки това обаче отделно изследване на езиковите умения показва, че съществува разминаване между амбициите и действителността.

Тестването на езиковите познания на ученици тийнейджъри в 14 европейски държави, показва, че само 42% са компетентни във владеенето на своя първи чужд език и само 25% във втория.

Значителен брой, 14% при първия чужд език и 20% при втория, не достигат дори равнището „базов ползвател“.
Над половината българи са заявили, че не могат да водят разговор на чужд език, докато средно в ЕС така се оценяват 46 процента от анкетираните.

Поне един език владеят в достатъчна степен 48 на сто от участниците в допитването от България, което е намаление с 11% от предишно проучване през 2005 г., и 54 на сто от участниците от останалата част на ЕС.

Половината от европейците и всеки пети българин използват чужд език при пътуване в чужбина. При гледането на филми чуждоезиковите си умения ползват 46 на сто от българите и 37 процента от останалите европейци. Малко над една трета от всички ползват чужд език в интернет.

Безплатни уроци биха улеснили ученето на чужд език - с това мнение са съгласни около една трета от анкетираните. При отговорите на българите 23 на сто заявяват, че не искат да учат език или не искат да подобрят езиковите си умения. В ЕС средният дял на тези отговори е 16 процента. Една трета от българите споделят, че не са достатъчно мотивирани за това, а близо половината - че това е скъпо.

Общо 67 на сто от българите и 61 процента от останалите в ЕС са на мнение, че владеенето на чужд език е важно за намирането на работа в чужбина.

Общо 57 процента от българите и 67% от останалите европейците са на мнение, че е полезно да се учи английски. На второ място е немският език, предпочитан от 20 на сто от българите и 17 процента от останалите европейците. Френски избират 16 на сто от европейците и едва пет процента от българите.

В отговор кой език би било най-добре да учат децата им, 90 процента от българите и 79 на сто от европейците посочват английския. На второ място според европейците са френският и немският с по 20 процента.

Българите дават други отговори - пет на сто от тях избират френски, а 36 процента - немски език. Пет процента от европейците и 23 на сто от българите заявяват, че говорят руски език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Masovo uchete turcki drug ezik nevi triabva !
149
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Robespier,tup si ta si vdlubnat chak!!!
148
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
еее, от "знаене" до реално "говорене" на чужд език има известна разлика.... тъжното е, че след всички алианси, уроци, курсове и т.н. повечето имат дипломи, но реално не говорят чужд език
147
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а колко не знаят български език и сега се оказва, че не разбирали изборните кампании? а пък ако съдим по пишещите тук, които масово твърдят, че са чистокръвни българи - масова неграмотност цари....
146
0
 
5
 
! Отговори
az преди 11 години
щото пък в европа много знаят чужд език , бил съм в франция германия и италия , на 10 човека максимум 2ма да знаят чужд език
145
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повече от половината българи не говорят чужд език 73% обаче смятат, че трябва да се владее поне един И ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ДА НЕ КАЖЕМ 73% ИСКАТ ДА ИЗБЯГАТ И БЯГАТ НАВЪН
144
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние ли не знаем чужди езици бе? Една американка се хвана за главата когато видя как контактувам с руснаци, сърби и гърци и то без да съм учил езиците им. Българина се оправя където и да отиде и на запад и на изток. а американците, ако попаднат някъде, където населението не ги разбира и остават с пръст в устата.
143
5
 
6
 
! Отговори
до 154 преди 11 години
О, моля те, не почвай с американците. Голяма част от тях не знаят собствената си история, не могат да пишат грамотно на собственият си език, ако има такива, които говорят чужди езици, то те със сигурност са изселници от европа, латинска америка или африка. Направо със сълзи съм се смяла на тестовете за техните зрелостни изпити. Този тест на бълг. език преведен моята дъщеря в 5 клас отговори на над половината въпроси... не ми ги давай тези за пример, че съм много възмутена...
142
3
 
5
 
! Отговори
до 156 преди 11 години
Аз живея в България и не виждам причина поради която задължително трябва да знаем всички чужди езици, така по този начин сами си смъкваме цената, това не е хубаво. Не казвам, че не е добре да се знаят езици, но те не са ни необходими на всички нива. Не може всички да правим и разбираме от всичко - така никой не може да получи адекватно възнаграждение за труда си, понеже този труд се обезценява, има хора, които са много кадърни, но не знаят езици, те не могат да се реализират, а биха били полезни
141
2
 
7
 
! Отговори
yara преди 11 години
За да научиш един език първо се иска желание и дисциплина, чак след това пари. Аз говоря 2 чужди езика, плюс още един, който уча в момента. И не съм ги научила като съм висяла по кафенета след училище или като съм се моткала из молове. Докато са още в училище децата трябва да се мотивират да учат, защото след това става трудно. Сега като ходя на работа и като имам семейство ученето е мъка:)
140
1
 
4
 
! Отговори
yara преди 11 години
Живеем в такъв свят, в който ако си ограничен до познаването само на своя собствен език и то език като нашия, който се говори от 10-11млн, особено професионалната реализация е доста трудна. И грешно го интерпретирате като поклоничество към други нации, в момента ако говориш английски, арабски, испански и китайски можеш да се разбереш сигурно с 2/3ти от населениято на планетата. За мен това са просто необятни възможности.
139
3
 
7
 
! Отговори
до 149 преди 11 години
Повече от 99% от американците не говорят чужд език - е, и?! --Не си ходил в Америка. Повечето американци владеят поне два езика, поради простата причина, че са деца на имигранти. В някои щати на Америка дори няма нужда да знаеш английски, ако говориш испански.
138
1
 
1
 
! Отговори
Името преди 11 години
Или по-добре за*бете, щото така като си гледам последното изречение на Български е толкова неграмотно, че даже аз не знам в крайна сметка кой е умрял...
137
2
 
1
 
! Отговори
Името преди 11 години
146 Искам да ми напишеш на английски как ще се каже, че някаква футболна среща започва всеки път на 9ти май... примерно. Също искам да ми напишеш и как ще се каже, че ще се състои точно тогава и само тогава. Искам да ми напишеш, че и би се състояла тогава, ако не бе се случило не знам си какво. Също искам да ми преразкажеш за нещо направено от някой в миналото. Момичето написало писмо на баба си, но тя вече от няколко дни не била из между живите...
136
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До сега не съм видял германец или французин в България да говорят друг език освен родния им.
135
2
 
8
 
! Отговори
до 146 преди 11 години
Ооо, и аз съм така англ. руски, немски... не ползвам обаче нито един от тях. Имах колежка която беше крайно неграмотна по бълг. език, то "и", "й" и др. ги ръсеше на килограм... ужас. Но през цялото време ми натякваше колко добре знаела англ. език и нямало значение българския, докато един ден не ми писна и не й обясних нещата набързо, че и на български и на английски...
134
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повече от 99% от американците не говорят чужд език - е, и?!
133
3
 
9
 
! Отговори
Хъм преди 11 години
А, защо трябва да знаят поне по 1 чужд език, я да чуем? Българите трябва да знаят перфектно български език, за нуждите на туризма, външнотърговските отношения и др. дейности е хубаво да се знаят езици. Ама хайде стига чуждопоклонничество вече, побъркахме хората вече всеки работодател иска по 1-2 езика, ама заплатата му не покрива дори и основната длъжностна характеристика, за 2 езика да ми плащат като преводач на 2 езика + длъжн. ми характеристика. Те езици не се учат без пари и време!
132
1
 
1
 
! Отговори
от 150 преди 11 години
Моля за извинение, отнася се за 146 и 147.
131
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм от тези, които говорят 3 чужди езика на различни нива, но на нито един от тях не мога да се изразявам така, както на български. Поради тази причина казвам, че не владея чужди езици. В същото време един нахакан ***, който има проблеми с българския, уверено заявява, че говори английски. Научило момчето 2-3 гл.времена, няколко модални глагола и към 1000 думи, ама е със самочувствието на англоговорящ, защото ние сме принудени да знаем чужди езици. А с 156 и 157 се съгласявам безусловно