Въвеждат подоходен критерий в "Българската Коледа"

358 деца са били подпомогнати от кампанията през тази година
Обновена: 11 сеп 2012 21:03 | 11 сеп 2012 21:03,
12
Въвеждат подоходен критерий в "Българската Коледа"
Анна-Мари Виламовска посети клиниката на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев”

Общо 358 деца са подпомогнати от тазгодишната кампания "Българската Коледа" за лечение и рехабилитация.

Вече събраните средства от инициативата ще бъдат разпределяни по нови правила, едно от които се предлага да бъде подоходен критерий.

Това съобщи на пресконференция секретарят на президента по здравеопазване, образование и наука Анна-Мари Виламовска.

В рамките на "Българската Коледа" в кампанията 2011-2012 г. бяха набрани 1 362 342 лева, посочи Виламовска.

Тя отбеляза, че 773 750 лева са дадени за лечение и рехабилитация на деца, а останалите ще бъдат използвани за купуване на медицинска апаратура.

По време на кампанията са постъпили 419 молби от родители на 432 болни деца и 42 молби от болнични заведения, съдържащи 113 заявки за закупуване на медицинска апаратура.

Променихме процедурата за купуване на скъпоструващи лекарствени средства и медикаменти и успяхме да спестим 167 хиляди лева, които са пренасочени за лечението на деца в нужда, каза
Виламовска.

Секретарят на президента по здравеопазване, образование и наука представи предложените нови правила за разпределение на средствата от "Българската Коаледа", които вече са публикувани на сайта на кампанията.

Искаме да въведем подоходен критерий за получаване на помощ, обясни Анна-Мари Виламовска.

Тя посочи, че предложението е да се гледа съотношението на средния доход на семейството и сумата за лечението и рехабилитацията на детето.

Според председателя на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ подоходният критерий е един от начините да се прецени към кого да се насочи помощта и даде пример с две деца с един и същи проблем, но едното семейство е с по-високи доходи.

Анна-Мари Виламовска обясни, че целта е правилата да бъдат готови до 15 октомври и от 1 ноември да бъдат активни.

Тя посочи, че в тях е описана процедурата за кандидатстване и една от целите е да се облекчат хората, които търсят помощта на "Българската Коледа".

Виламовска отбеляза, че с новата кампания искат да надградят инициативата, прецизирайки дейностите, за да може да бъде избегнато двойното финансиране, предаде БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Българската Коледа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
:-)))))))))))))))))) преди 11 години
Вече събраните средства от инициативата ще бъдат разпределяни по нови правила, едно от които се предлага да бъде подоходен критерий.КОЛЕДЕН ПОДОХОДЕН КРИТЕРИЙ!ВЕЧЕ СТЕ ТОТАЛНО И БЕЗВЪЗВРАТНО ИЗТРЕЩЯЛИ!
9
0
 
5
 
! Отговори
nikodim преди 11 години
PROGRESIVNO PODOHODEN DANUK---DA !! no zaashto pri bolni deca da se pravisegregacia ? vseko bolno dete ima nujda ot pomosht. deleneto na bedni i bogati pri tejkite detski bolesti e urodstvo na nravstvenosta.
8
0
 
13
 
! Отговори
Дано не им трябва преди 11 години
Семействата с "по-високи доходи" са тези, които са декларирали всичко или нищо не могат да скрият - гръбнака на държавата. Останалите са *** и бизнесмени.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Според председателя на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ подоходният критерий е един от начините да се прецени към кого да се насочи помощта и даде пример с две деца с един и същи проблем, но едното семейство е с по-високи доходи."Професоре, ще ми се да те прокълна да имаш болно дете - па макар и да си с високи доходи. Но не искам! Вас ***-сметкаджии бог ще ви накаже един ден! Всички деца са равни и не трябва да ги делите на богати и бедни... Нямам думи...
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дайте тогава ако детето на родител Х е болно, да напуска работа, че да може детето му да се оправи ? *** дебилщината, в бяла държава хората с ИЯ като тия дето са го измислили това, щяха да копаят в урановите мини до живот
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама какви са тези глупости!!!!! Аз да не би да дарявам за бедни или богати, аз дарявам за нуждаещи се - болни деца. Какво значи ако лечението струва 200 хил. лв. на едно дете, а родителите му получават по 2 хил. лв - от заплата по-лесно ще ги спестят за около ..... 100 месеца фотосинтеза.... Опорочихте всичко мизерници такива.
4
0
 
21
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Изобщо не ме впечатлява този критерий, след като работещи родители /и плащащи данъци на държавата/ и с доход над 350 лв. бруто на член от семейството са лишени от детски надбавки. Или може би тези родители са към графата "богати"?Може и да греша, но мисля, че ако родителите на нуждаещото се дете имат финансовата възможност да го лекуват, не биха чакали да им се отпусне помощ от благотворителната "Българска Коледа".Горките деца! И техните родители!
3
2
 
22
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
С една дума помощ няма да получи болното българче, чиито родители работят за по 400-500 лева (че и осигеровки и данъци плащат), а ще ги получи мръсното *** - *** на неосигурени, неработещи *** !!!Ей-това е идеята на българоубийците от ГРОБ - дори парите, които даваме за благотворителност, да отиват за *** !!!Сваляне от власт и съд за ГЕНОЦИД срещу българския народ за борисов и хунтата му !!!Български Патриотически Фронт
2
1
 
26
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Стига с поредните глупости! Не се заигравайте със здравето на децата ни! След като разиграваме децата си на томбола за детските ясли и градини, сега е ред и за подигравка със здравето! Докога бе хора, ще търпим тези гаври с всички!
1
3
 
1
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
баце, това е змии, а не ***:)) земи го схвани, толуп ньеден.

Спонсорирани публикации