Мюфтийството подкрепи и с декларация обвинените в радикален ислям

Уронва се авторитетът на религиозната институция на мюсюлманите, пише в позицията
25 сеп 2012 21:49,
206
Мюфтийството подкрепи и с декларация обвинените в радикален ислям
Снимка: Reuters

С обвиненията в проповядване на радикален ислям се уронва авторитетът на религиозната институция на мюсюлманите, посочват в декларация от Главното мюфтийство.

Оттам определиха като безпочвени обвиненията срещу 13-те души, които бяха изправени пред Пазарджишкия окръжен съд, за това, че застрашават националната сигурност, обществения ред и подкопават устоите на конституционно установения  ред в  България, като насаждат етническа и религиозна омраза.

„Отправените обвинения са преекспонирани и не кореспондират с истината. Твърденията в тях са силно манипулативни. Българските мюсюлмани, чийто религиозни представители са и част от обвиняемите, са били, са и ще бъдат миролюбиви и толерантни към всеки един представител на обществото“, категорични са от Главното мюфтийство.

Още по темата

Според мюсюлманското изповедание у нас така се подлага и на съмнение авторитетът на тези обществено ангажирани личности, на които мюсюлманската общност и администрацията на изповеданието разчитат особено много и имат нужда от тях за ефективното упражняване на гарантираното право на вероизповедание - колективно, публично и чрез обучение.

Главното мюфтийство се надява на компетентно, независимо и справедливо решение от страна на българската правораздавателна система, както и на мъдър и обществено отговорен подход от страна на държавните институции в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
0
 
! Отговори
Заговорът преди 11 години
Така започват нещата, протести, след това провокацийки, тук там гръмне, след това шайки ислямизираните *** почват погроми, идва хвърковтата чета на талибаните, "прогресивната" международна общественост сипе резолюции, турската армия идва по новите магистрали да защити едноверците си и... султан Ердоган обявява в нродното събрание списъка на новото правителство начело с Доган.Шефът на БАН Л. Местан диктува на феодалните старци новата история.
141
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Турците мъже май ги няма на снимката - да не са по задачи с "убеждаване" на свидетелите да се откажат от показанията си ? А министър Цветанов ?
140
1
 
1
 
! Отговори
Бат Боклукойко преди 11 години
Айнщайн - науката без религия куца, религията без наука е сляпа! "Wissenschaft ohne Religion ist lahm, Religion ohne Wissenschaft ist blind." Вярващите и образованите са корена на всяко здраво общество.Превърнахме се в мутренска държава, защото сме глупави и необразовани. Няма вече демокрация, има само мутрата ББ и старата държавна сигурност! До няколко години тая държава вече няма да съществува - отново засилваща се имиграция на образованите хора, обедняване и тотално оглупяване на населението
139
1
 
1
 
! Отговори
Kamenova преди 11 години
BG e demokratichna EU darjava i bg narod kato iska i s kamani i darve moje da progoni narushitelite na reda i zakona ot darjavata ni! nie sme svetstva darjava i ne iskame majete i jenite ni da sa s burki i feredjeta! glavite da sa otkriti na vsichki i suratite da vijdame na publichni mesta!kategorichno ne u nas v BG tasi arabska moda!
138
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и бе изкореняван и последният угнетител,слава на Аллах Господа на световете!
137
0
 
0
 
! Отговори
............ преди 11 години
***.bg/view_article.php?article_id=601624
136
0
 
0
 
! Отговори
до коран преди 11 години
в коя сура точно прочете това?
135
2
 
9
 
! Отговори
бт преди 11 години
Какви са тези имами и простотии. Щом подкрепя радикален ислям в затвора като най-долен престъпник. И кой му дава право в България изобщо да говори и да дава мнение против България. Кой изобщо го е направил имим и какво изобщо е това нещо имим какво е учил и какво знае че да управлява хора.
134
3
 
9
 
! Отговори
?? преди 11 години
Трябва просто да се разбере че това не е религия, отдавна вече не е. Това си е фашистка идеология и лошото е че най-тъпите от тях управляват много по-умни и свестни хора като просто ги зомбират уж с корана, който са го изкривили до такава степен че прилича на комикс на психопад. Както фашизма е забранен защото е против човечеството, така трябва и с тази супер болест да се постъпи и то докато е време.
133
1
 
12
 
! Отговори
???? преди 11 години
Просто трябва да се забрани за българия щом не искат нашите закони и ценностни системи.В България хора, които работят потив България и българите и не искат нищо нормално човешко, намат място те са тотално против нас а ние играем някаква извратена пиеса и им даваме повече права отколкото на нас и просто все едно че собственоръчно избиваме собственото си бъдещо поколение. Трябва просто референдум и да се забранят. Мюфтийството показа че няма обинковен ислям а само радикален.
132
1
 
16
 
! Отговори
Дудук преди 11 години
Лошото е , че в случая тея талибани и пингвини не са турци, а чиста наша българска кръв - ПОМАЦИ. Етническите турци имат стабилен и традиционен ислям. Радикалните течения там не пробиват. Тея с бурките и брадите са 100% генетични българи, но с объркани представи за народ и религия. И това е така при тях от столетия - само са лашкат напред и назад към силния на деня.
131
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой ***, ви финансира и ви казва кво да правите, Главно мюфтийство ?Саудитите ли? Приятелчетата на САЩ? Мрънкате , щото *** 4 имами от ваште на подс. скамейка, нали? Явно ни изтъргуваха за жълти стинки наште САЩ партньори... Да избираме - или салафити в БГ, или мирен ислям - тип турски? Друг избор -йок! После ще питаме "Къде е бай Тошо и къде е Брежнев". Кво праи Путин ли - залага с Медведев кога сами ще му се молим да станем "16-та ерпублика"...
130
1
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Какъв ислям в Пазарджик-*** да вярва в нещо аз не знам,пари и политика но ние спим.
129
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Във декларацията си мюфтийството казва , че делото във Пазарджик било заплаха за националната сигурност.Значи , самите те заплашват и Прокуратурата би следвало да вземе мерки и срещу тях.Стига сме ги дундуркали.
128
1
 
18
 
! Отговори
До Без забрадки преди 11 години
Кемал Ататюрк вече ислямисткото правителство на Турция го пренебрегва, защото той проповядва светска държава, а управляващата ислямистка партия на Ердоган и Гюл правят Турция ислямска.
127
0
 
14
 
! Отговори
без забрадки преди 11 години
какви забрадки, шалвари, бради и т.н...Кемал Ататюрг им ги забрани в началото на 20век, ние тук си бъркаме в носа и се правим, че нищо не се случва. Като искат да си изповядват този"ислям" да ходят там от където им го "внасят"...Те са като нова секта за българите / и християни и мюсюлмани - не ги деля/
126
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коментар 162 във пълна сила важи и за България.България е християнска страна и след като мюсюлманите не могат да възприемат този начин на живот и да се приобщят към обществото,са свободни да отидат при многобройните си единоверци по света и там да живеят във средата си.Омръзна ми все те да се обиждат и постоянно да се съобразяваме със претенциите им.Тук има утвърден начин на живот, който не му харесва - чао
125
2
 
22
 
! Отговори
Ислямистите искат: преди 11 години
Искат всички да приемат исляма, който не го приеме - смърт, искат целият свят да стане ислямски и да е по законите на Шериата, а Турция официално като външна политика, си е поставила цел да възстанови Османската империя в старите и граници. Първо промиват мозъците с турски сериали, които нямат нищо общо с действителността- всеки ден, СЕГА, в Турция биват пребивани, осакатявани, с *** носове, хвърлени от етажа или направо убивани жени, които нещо не са направили, според разбиранията на мъжете
124
1
 
16
 
! Отговори
:( преди 11 години
Лошо е, ако от глад и безизходица наше турско население се обърне към някакви радикални форми на исляма,каквито нямат традиции по нашите земи. В подобен случай, за виновни следва да бъдат обявени онези, които разориха България - те трябва да бъдат съдени.Ако пък онези, които вървят по пътя на радикалния ислям са ***, с тях да се постъпи така,както заслужават - те разбират само от един начин на "съветване" и "убеждаване". Такива като тях са като ветропоказателите,при тях истинска вяра няма.
123
2
 
6
 
! Отговори
Mezarkabul преди 11 години
Ракията и парите стоят над исляма ! Ракия и пари е имало преди исляма, ще ги има и след исляма ! Живейте си живота !