Безделниците на България

Всеки четвърти българин под 30 години не прави абсолютно нищо
2 ное 2012 20:36, Елка Василева
729
Безделниците на България
Около 260 хиляди българи под 30 години нито учат, нито работят, нито стажуват. Снимка: архив, Reuters

Всеки четвърти българин на възраст до 30 години не прави абсолютно нищо - нито работи, нито учи, нито стажува. По този показател България "изпреварва" дори закъсалата си южна съседка, пише Дойче веле.

Това, за съжаление, не е единственият печален рекорд. Рекорден е и относителният размер на издръжката, която българското общество изплаща на младите безработни. Тази издръжка се равнява на близо 3,5 процента от БВП на страната, което пък е съпоставимо с размера на помощите, които се отпускат ежегодно на България по европейските оперативни програми - над 3 милиарда лева.

Да си тарикат в България

Около 260 хиляди българи на възраст между 15 и 29 години не правят абсолютно нищо - нито учат, нито работят, нито стажуват. Те съставляват почти една четвърт от поколенията, на които бяха възложени всички надежди за някаква промяна в България през идните 2-3 десетилетия.

„Простото обяснение е тежката икономическа ситуация. По-задълбоченият анализ обаче разкрива развихрилата се през прехода младежка субкултура на тарикатлъка“, казва в тази връзка социалният антрополог Харалан Александров. И добавя: „Да си млад тарикат в България означава да знаеш как да изкараш пари без работа. Порасналите синове на мой приятел например ми казаха, че предпочитат да „ударят келепира” с някоя далавера, вместо да „киснат” на работа за няколкостотин лева месечно“, казва Харалан Александров.

Според него у значителна част от младите се е установил бедняшкият вариант на хедонизма, при който бащиното наследство и наличието на минимални суми за алкохол, цигари и други „развлечения“ обезсмислят иначе присъщия за младежкия дух стремеж към развитие. Всичко е подчинено на принципа: “Вземи колкото можеш - сега и веднага!“.

"Гледаме си кефа"

Около 60 хиляди от нищонеправещите млади българи живеят в селски райони с пословично висока безработица. Официално тя се оценява на около 30 процента, но реално достига 80-90 на сто.

„Маргинализацията на селската младеж има още по-тревожни измерения. Моми на село няма - порасналите момичета са първите, които напускат селата. Сред селските младежи се оформят цели поколения стари ергени, които живеят ден за ден, като поработват тук-там за прехрана. Трябва да отбележим също така, че в селата се пие много, често от сутринта. А новото е, че тези млади и не толкова млади „чичковци“ започват да си взимат циганки за булки, като по този начин самите те се „циганизират“. Тоест, наблюдава се една своеобразна интеграция по полов път“, твърди Александров.

Той е потресен от срещата си с млади българи в казанлъшкото село Копринка, които се похвалили, че жените им проституират в Италия и им изпращат солидни за местния стандарт суми. С тези пари те отглеждали децата си и си „гледали кефа“. Младежите с нескрита гордост заявили, че това, което жените им изкарват за една нощ, на село не може да се спечели с месеци.

Новите лица на българското безделничество

Особено тежък е проблемът с младите българи, които са дълготрайно безработни. От влизането на страната в Европейския съюз броят на обезкуражените да търсят работа млади хора е нараснал двойно. 70 на сто от младите българи, които не правят абсолютно нищо, нямат дори минимален трудов опит. За Европейския съюз този показател е 50 на сто. Делът на неквалифицираните сред младите „безделници” е също по-висок от средните за Евросъюза стойности.

96 на сто от анкетираните трайно безработни твърдят, че биха могли веднага да започнат трудова дейност, но никога не са имали такова желание. В Германия делът на подобни „безделници по убеждение” е едва 30%.

Единственият факт, който сближава профилите на българските и германските безделници, е изключително ниският процент на висшистите сред тях. За разлика от Гърция, където делът на висшистите сред младите безработни е стигнал зашеметяващите 30 процента, в България и Германия той е под 5 на сто.

„Този факт оборва разпространения стереотип, че няма значение какво си учил - важно е за какво те бива“, казва социалният антрополог Харалан Александров.

 „Хората с високо образование имат повече шансове за житейска сполука - това навсякъде е така. Самият факт, че младежите търсят високо образование, вече ги поставя в графата на активните. Тези, които спират да се борят и да се квалифицират, попадат в ъндърграунда или в групата на лузърите. Наричаме ги „обезкуражени”, но това всъщност е нелогично. За да се обезкуражиш, би трябвало преди това да си имал кураж. Факт е обаче, че много от „обезкуражените“ никога не са го притежавали“, обобщава Харалан Александров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


729
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
15
 
! Отговори
цирк преди 11 години
То какво да правиш за 200-300лв,семейство ли,храна ли....да не се случва и кола да имаш:)))))))))))))))))))
50
2
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 11 години
и какво точно му е против правилата на сайта на коментар 70 ????
49
2
 
17
 
! Отговори
TOTO преди 11 години
Само не разбрах каква точно издръжка заплащат на младите хора.Не стига,че няма работа,а ако има е са смешни пари,ами и помощи не дават.Никакъв стимул няма за младите хора.Така,че въпросната издръжка издръжка явно за някоя друга държава се отнася или за депутатите!!!
48
0
 
12
 
! Отговори
Швейк преди 11 години
Харалане, Харалане, ... ти, онзи нарцис Антоний Гълъбов и тем подобни, сте се взели за някакви орли които кръжат над народа и казват какво да се прави и къде да се пипа. Много време мина, много акъл дадохте, до никъде не ни докарахте... айде чупката и в пенсия.
47
11
 
11
 
! Отговори
баба преди 11 години
Правилата на сайта са ,да не се пише против ДПС и Аткака.Това са партии ЛАПАЧИ.
46
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
64-ти не си националист , ти си седераска еврейска мишка на копанта на евреина сорос от отвореното общество , такива като тебе ненавиждат национализма , защото при национално отговорно правителство такива като тебе не могат да пекнат
45
2
 
35
 
! Отговори
Тревопасно преди 11 години
Стимул няма, стимул. Не може да се иска от някой да работи, като той ясно разбира, че никога няма да прокопса с труд. Модерното общество все повече ще страда от обезверяването на хората. Не може да показваш по телевизията хора, които са ***, но са свръх богати благодарение на това, че са ***. Не може работника да си скъсва гъзът от бачкане всеки ден по над 8 часа, пък някой *** футболист да изкарва за седмица, колкото бачкатора за 5 години. Или някой плямпало да е Крез щото лъже добре.
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А с какво ли се занимава "златната *** младеж"?...
43
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НАЦИОНАЛИСТИ ЗА ДА НЯМА ТАКИВА ПРОБЛЕМИ
42
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
абсолютно точно..но го казват хората от вън..защото нашите политици си мислят че всичко е ок..защото ТЕ САМИТЕ СА ОК..е..да ама не..всеки ден по улуците в БГ .се движат страшно много безработни хора..и не само МЛАДИ..ех демокрация..*** дума се оказа ти.....НЯКОЙ ДЕН ЩЕ ИМА ПАК РЕВОЛЮЦИЯ! И БЪЛГАРИНА ЩЕ СИ ИСКА ПАК КОМУНИЗМА,СИГУРНАТА РАБОТА,БЕЗПЛАТНАТА ЗДРАВНА ОСИГУРЕНОСТ,И СПОКОЕН ЖИВОТ..ОМРЪЗНА МУ "НОВАТА ДЕМОКРАЦИЯ" И УНИЖЕНИЕ ЧОВЕШКО..няма да мине още много време
41
12
 
2
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
A za bezdelnicite shte vuzvurna kazarmata stroitelni voiski i shte gi pratya na karierata da sekat kamuni na 20 ciganina dvama bulgarina ~edinia da im prodava hlyab i kebapcheta,a drugia voda.Zashtoto za tia kebapcheta si prodavaha glasovete i s komunistite bsp dps..evroroma..ndsv...sds..ni suspaha ikonomikata i zaradi tyah ni se naloji da rabotim po stroejite v chubina diplomirani vishist!!!!!!
40
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да от тези 250 000 голяма част са ***.Закво да работят като могат да изкарват повече като трафиканти на наркотици,***,сутеньори,крадци,трафиканти на *** и тн?Та те самите не го искат.Освен това със нововъведението от партията им майка *** да получават социални помощи докато са живи отпадна съвсем нуждата да работят.Както каза една *** по телевизията:'Закво да ВИ работим.Ше родим 5 деца и ще бачкам като ***..Вие ме зарибявате тука с 4-500 леа като чистачка.
39
4
 
24
 
! Отговори
Nobody преди 11 години
Като направят така, че за да вземеш помощите, трябва да положиш поне 2 седмици труд в полза на общината (ливади, улици, тротоари, градинки, ***, поддръжка и прочие) изведнъж професионалните безработни рязко ще намалеят. До тогава Харалан Александров, Александър Хараланов и прочие дървени философи ще изкарват луди пари с *** разсъждения.
38
6
 
14
 
! Отговори
BG преди 11 години
Всеки четвърти български гражданин (т.е. ***, турци и наркомани) на възраст до 30 години не прави абсолютно нищо - нито работи, нито учи, нито стажува.
37
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това е резултат от чалга -кутурата която по селата се шири безкомпромисно-без мечти без стремежи с овчедушно отношение към всичко.
36
1
 
12
 
! Отговори
@ преди 11 години
аз до 25 го възраст не знаех как се пуска пералнята и в един хубав ден ми стегнаха в нас багажа и ме направо изстреляха в западна Европа да се науча да работя. научих се и сега бачкам за 400 лв . същият труд на запад е поне 700-800 евро
35
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В цифрата влизат и младежите който са отишли да работят зад граница, и най важното голям процент от тези в изследването са "***" който основното им занимание е сводничество, което в БГ е нито професия нито се преследва от закона специално при тях.
34
2
 
11
 
! Отговори
ba4kaite vie преди 11 години
ние ли оставихме да разграбят държавата ???нормално като се събудиш на 20 години и всичко е разграбено да не ти се бачка за 450-500лв на месец ..при положението ,че другга част един ден не са бачкали и си прибират по няколко хилки
33
4
 
9
 
! Отговори
сиганин преди 11 години
сичкото ром сме тарикати и нищо не правим ама се размножаваме
32
3
 
37
 
! Отговори
доволен от всичко преди 11 години
Аз пък съм доволен от всичко в България! Приятно ми е, че сиренето и кашкавала са без мляко, че в салама няма месо, че шункатае от желирани пушени гърди, лепени с трансглутаминаза, че в гроздовата няма и следа от грозде, че на шосето ме спират фалшиви катаджии. Доволен съм и от лъжите на политиците колкото е по-нагла лъжата, толкова по-симпатичен ми е политика; от себе си съм доволен, че вярвам на тези лъжи. Че половината от дъщерите ни мечтаят да станат ***/чалгаджийки (според едно изследване); че половината от синовете ни (според същото изследване), желаят да станат охранители/мутри, като пожарникаря. Какво му трябва на българина, за да е щастлив? Евтини цигарки-менте, евтин вестник-менте, заради кръстословицата, евтина кабеларка-менте, заради порното, евтина ракийка-менте плюс салатка-менте и кебабчета-менте и бира-менте плюс чалга със силикон. Точка. А моралните ценности са, колко кебабчета си изял, колко ракии/бири си изпил и колко пъти си излъгал, че си изчукал жената/комшийката си.