Задължително монтират защити на трафопостовете

EVN започва да изплаща обезщетенията на пострадалите от взрива в Бургас
Обновена: 7 дек 2012 20:07 | 7 дек 2012 19:45, Миглена Иванова
17
Задължително монтират защити на трафопостовете
Част от пострадалия от взрива блок в Бургас все още е необитаема. Снимка: архив, Булфото

Държавата ще задължи електроразпределителните дружества да монтират допълнителни защити на трафопостовете до края на годината.

Това договориха в Бургас енергийният министър Делян Добрев, депутати и експерти, съобщи bTV.
Мерките трябва да влязат в сила до края на годината, след като бъдат променени част от наредбите към Закона за енергетиката.

Електроразпределителните дружества ще трябва да монтират допълнителни датчици, които автоматично да изключват съоръженията при проблем в нивото на маслото и налягането, ако температурата се повиши или има отделяне на газове.

Още по темата

Трябва да бъде осигурена и по-добра вентилация на помещенията, тъй като сега има трафопостове в мазета.
Освен това всички трафопостове трябва да имат осигурен СОТ.

Предвижда се също така да бъде променен Закона за устройство на територията, за да не може трафопостове да се изграждат в жилищни сгради.

Що се отнася до сега съществуващите трафопостове в жилищни сгради, тяхното изваждане навън остава пожелателно. За сега само от EVN са се ангажирали да извадят 18 трафопоста, и то само в Бургас.

Същевременно EVN обяви, че от понеделник започва да изплаща обезщетенията на пострадалите обитатели на бургаския блок, където се взриви трафопост. Целият процес по разплащането на средствата ще приключи до началото на следващата година.

Близо два месеца след експлозията част от блока още е необитаема, а в другата хората живеят при полеви условия.
В 12 апартамента има поражения след взрива. В повечето живеят възрастни хора, които с подръчни средства са закрепили изкъртените врати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: взривтрафопостове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до разбирачите По точка 3 - Мълчи се защото истината е неудобна - причината не е в трафа. Не е имало маслени пари защото ако се запали масло и маслени пари помещението щеше да е черно от сажди. Ако взрива беше станал под апартамента които беше с изтърбушена стая - пръчките арматура на плочата щяха да изкривени нагоре. А вратата на трансформаторното нямаше да е отворена навътре, а щеше да е избита навън.
12
5
 
5
 
! Отговори
до разбирачите преди 11 години
1. Вградените ТП са строени не от ЕВН, ЕОН или ЧЕЗ, а от комуистическото държавно енерго2. ЕВН събира парите от *** в Столипиново почти 100%, Комунистическото енерго не можеше и беше въвело режим на тока там3. За да се получи такъв обемен взрив е необходимо огромно количество газ, някой да е видял официална версия за взрива в Бургас. Ясно е, че искрата е от електрическа повреда, а газа?!?!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До сложете им и охрана На доста "особени" места в трафопостовете има СОТ, иначе ще изчезне трафопоста! Защити - транспформаторите си имат защити, номера е кой пипа по тях! Изваждане на трафопоста от жилищна сграда - ОК - ама кой ще плаща. Не за чисто електротехническата страна, а за... парчето земя - къде ще се намери свободно място за трафопост в старите части на градовете? Цената на тока... цената не е висока, доходите ни ги няма никакви!
10
5
 
5
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
По-голям *** скоро не беше драскал по форумите!Някой се мъчи да въведе нещо,но другарите все недоволни!ми като ти писна хващай пътя зя С.Корея!Аман от простаци!тока му щели да вдигнат!Като не можеш да плащаш,хващай гората и ни остави на мира!Пууу!
9
7
 
7
 
! Отговори
ЯСЕН преди 11 години
ТУК СЪС ЩЕТИ ЗА ОКОЛО 500 000Х. ЛВ. ,ЕДНА ОТ НАЙ -БОГАТИТЕ КОМПАНИИ , РАЗПОЛАГАЩА С МИЛИАРДИ ЕВРО ПРАВИ НОМЕРА , ЗАЩОТО ,ТОЧНО ПРАВОСЪДИЕТО Е НА НИВО ПОД -0 , А ТЕЗИ АМЕРИКАНЦИ ОТ УРАГАНА КАТРИН СЕ ОПРАВИХА ЗА 2 МЕСЕЦА!!
8
2
 
13
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
НАЙ ДОБРЕ ЩЕ СЕ ЗАЩИТИМ....АКО НАПАДНЕМ....
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 9.Ние сме Балканци,а само за парлама Европейци!
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
EVN да започнат да си субират парата от *** и да спрат да слагат надценки на редовните потребители !Иначе, точно както искат и АТАКА със Чез и ЕОН трябва да бъдат изхвърлени от България, това чужди монополи които са взелии нашите ЕРП-та чрез рушвет на предателите от МС и сега ни лапат и изнасят парите, ама ние спим ли спим мааааалееееееееее
5
5
 
4
 
! Отговори
коко преди 11 години
Бойлерите имат няколко защити и все пак има случаи на гръмнали...Тези от кастата на Вождовете върху трансформатори ли спят,или само раята има това удоволствие?
4
5
 
6
 
! Отговори
коко преди 11 години
Поредната родна идиотщина.Няма ли кой да просвети недоучилите ни управляващи за вредите от електромагнитното поле на работещ трансформатор?И след това реват за големия брой раково болни и безплодни.За съжаление в България от 1944 година насам управляват тези,които не трябва да правят това.Делянчо,имаш вид на отворено момче,прочети поне за информация за какво става въпрос.
3
1
 
4
 
! Отговори
До Бай Иван преди 11 години
Недей се излага.Кой са тези 6-7 защити, а ? Има си наредба в, която се казва броя и нужните защити.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АБЕ ВИЕ ГИ ОСТАВЕТЕ БЕЗ МАСЛО ЗА ОХЛАЖДАНЕ ТРАНСФОРМАТОРИТЕ КАКЪВТО Е СЛУЧАЯТ СЪС ГРЪМНАЛИЯТ ТРАНСФОРМАТОР ПЪК ИМ ПРАВЕТЕ И 5 ЗАЩИТИ. ИКОНОМИСВАТЕ МАНГИЗИ ОТ МАСЛО И РИСКУВАТЕ ЖИВОТА НА ХОРАТА. МАМ-АВИ ДЕ.А У АЙДУЦИТЕ ШИ.АНИ. ВСИЧКИ ЛИ СТЕ АМАТЬОРИ В ТОВА ЕНЕРГО БЕ?
1
3
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
трансформаторите които се използват в България имат 6-7 защити, от тях обаче работят само 3, за другите трябва допълнителни средства за връзването им, а нашите монополи не обичат да дават "ненужни" пари за безопасност