Чалгата - или я танцуваш, или я мразиш

Европарите за "Пайнер" разделиха на две българското общество, пише "Икономист"
Обновена: 24 яну 2013 14:41 | 24 яну 2013 10:45,
175
Чалгата - или я танцуваш, или я мразиш
Фолкпевицата Анелия Снимка: архив, Булфото

„Европейските фондове няма да бъдат използвани за силиконови импланти за гърди“. Такова доста озадачаващо обещание едва ли сте очаквали да чуете от компания, която ще получи 1 милион евро европейско финансиране. И все пак именно по този начин президентът на "Пайнер" Митко Димитров трябваше да защити парите за фирмата си. 

Разкритието, че „Пайнер“ - българска музикална компания, собственик на три телевизионни канала, ще получи значителна сума европари по оперативна програма „Конкурентоспособност“, която трябва да подпомага малки и средни фирми в творческата сфера, предизвика широк отзвук в балканската страна, пише „Икономист“. 

Основната причина е чалгата – вид музика, която компанията продуцира. Чалгата е еклектичен микс от ориенталски, поп и денс стил, който се изпълнява от оскъдно облечени жени. Тя е една от най-спорните теми в България и разделя обществото по линията „Или я танцуваш, или я мразиш“. 

След новината миналата седмица частта с омразата беше по-гласовитата. Литературният критик Митко Новков попита „в чий чудовищен мозък се е родило това“, а театралният режисьор Теди Москов предложи държавата да въведе данък върху чалгата. 

Още по темата
След като към спора се присъединиха журналисти, политици и потребители на социални медии, които основно осъдиха факта, че европари се харчат за изпълнителки, които приличат на порнозвезди и пеят за гангстери и пари, Европейската комисия помоли България да разследва доколко са следвани правилата за отпускането на средствата. 

Българските власти побързаха да уверят, че „от формална гледна точка всичко е точно“, но когато става дума за правила и европейско финансиране, ЕК има основания за подозрения, особено във времена на криза на целия континент.  През 2008 г. ЕК замрази повече от половин милиард евро заради корупцията в България и лошото управление на еврофондовете. 

Все пак някои наблюдатели защитиха решението за „Пайнер“, като обясниха, че европейското финансиране се отпуска на базата на финансови и икономически критерии, а не на морални и културни заслуги.  Според президента на „Пайнер“ парите ще бъдат използвани за ново техническо оборудване, за да бъде засилена конкурентоспособността и така ще бъдат създадени 30 нови работни места. 

Все пак, казва Георги Иванов, филмов и телевизионен продуцент, става дума за успешен бизнес. „Ако предложат добър бизнес план, защо да не вземат парите“, казва той. 

Известният икономист Георги Ангелов пък вижда две причини защо „Пайнер“ не трябва да получи средствата.  Първо, българското правителство оценява усвояването на еврофондовете само по процента усвоени фондове, а не по тяхното качество. Въпреки това само добре инвестирани средства, които повишават конкурентоспособността на България, имат устойчив позитивен ефект върху икономическия ръст. Според Ангелов „Пайнер“ не е такъв проект.

Още повече, че еврофинансирането поставя компанията (която според публикации в медиите държи монопола върху музикалния пазар в страната) в по-благоприятна позиция в сравнение с други, които не са получили финансов стимул отвън.

Много по-добра инвестиция би била парите от ЕС да се използват за инфраструктура и за подобряване на условията за бизнеса в страната, смята Ангелов. 

Спорното морално послание на еврофинансирането и притесненията на Ангелов не са единствените причини, поради които мнозина се запитаха дали е логично одобряването на европарите (това е в прерогативите на българските власти и ЕК побърза да го уточни). 

Противоречието се премести на политическата сцена, защото президентът на компанията Митко Димитров е член на управляващата партия ГЕРБ и е бил канен да участва в депутатските листи.  Това повдигна въпроса дали парите ще бъдат ползвани за политически чалга концерти преди тазгодишните избори в България.  Това твърдение на опозиционния лидер Сергей Станишев, бивш премиер на страната, бързо беше отречено от Димитров. 

Напоследък обаче „Пайнер“ продуцира няколко чалга песни, които като че ли подкрепят ГЕРБ и настоящия премиер Бойко Борисов. Една от тях се казва „Гербер“, което хем е цвете, хем съвпада с названието за последовател на партията на Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
2
 
3
 
! Отговори
до 145 преди 11 години
Това е мода. Ако пътуваш извън града през нощта, ще видиш много тираджии, които слагат подобни светещи кръстове отпред на камионите си.
130
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАКВА КРЪВ ТЕЧЕ ВЪВ ВЕНИТЕ НА НАД 90 ПРОЦЕНТА ОТ НАРОДА НА МУТРЕСТАНИЯ? АМИ НАПРАВЕТЕ СИ СМЕТКА. 300 ГОДИНИ ВИЗАНТИЙСКО РОБСТВО. 500 ГОДИНИ ОСМАНСКО. ОБЩО 800 ГОДИНИ. ДЪРЖАВА НА 1300 ГОДИНИ ОТ КОИТО 800 ГОДИНИ НЕ Е БИЛА НИКАКВА ДЪРЖАВА. НЯКОЙ МОЖЕЛИ ДА МИКАЖЕ КАКВИ ЖИВУРКАТ В ТИКВОЛАНДИЯ ТУРЦИ ИЛИ ВИЗАНТИЙЦИ? ЗАЩОТО БЪЛГАРИ НЕ ВИЖДАМ.
129
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво днес.бг вече се гласува!!!!!!!!!!
128
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чалга певиците и певците стават единствено за ресторант пълен с потни *** и мутри!!
127
0
 
9
 
! Отговори
Федор преди 11 години
Османското настъпление на Балканите не е станало за един ден. Имало е множество свидетелства. Тогавашното пра-разузнаване е донесло досатъчна информация и нашите добре са знаели какво става, но са подценили опасността. Отделно са се надявали, че османците ще ударят по византийците (наши отколешни "приятели") и когато византийците са правили постъпки към нашите да се обединят срещу османската агресия, нашите са се направили на глухи. И османците наистина удариха, но също и нас. Политика?!
126
6
 
4
 
! Отговори
Бай Хасан преди 11 години
малък но,много *** народ
125
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Простотията в тая проста балканска държава няма край. Народът до такава степен вече изпростя, че дори бебетата се захранват с чалга и въртят маанета в пелените. А за учениците да не говорим. Те по никакъв начин не могат да усвоят българския език и да запомнят елементарно правило, но знаят чалгарските парчета наизуст и подражават на облеклото на пайнеркити. Извратен *** народ ,без капка морал!
124
2
 
1
 
! Отговори
СимеонС преди 11 години
до 136: Герой си.
123
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Федор...РУСНАЦИТЕ МОЖЕ ДА СА НАСИЛВАЛИ ГЕРМАНКИ НО ПОНЕ СА ХВЪРЛИЛИ ХУБАВО СЕМЕ ТА НЕМЦИТЕ ЗАПРИЛИЧАХА НА ХОРА. А В МУТРО-ТИКВОЛАНДИЯ ТУРЦИТЕ КАКВО СЕМЕ СА ХВЪРЛЯЛИ 500 ГОДИНИ?
122
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пуснал сум си на Йордан Йончев(гъмзата) песента Сефте.Много се кефим и си пйваме. А вие си спорет тук за глупости.Наздраве!!!Изкарах колоните на терасата.Поздравявам и комшиите.
121
3
 
3
 
! Отговори
Федор преди 11 години
Сигурно е имало изнасилени рускини от германски войници, но далеч не с мащабите, с които са го правили РККА. Първо германските войници са били далеч по-дисциплинирани, второ успешното им настъпление в Русия не е продължило дълго и на-важното - имали са си много сериозни проблеми за решаване (например в Сталинград и други градове-герои), за да им остане време за секс (пък и желание).Но зверсва са правили, да несъмнено, например при Бабин Яр в Украйна.Война... Безумие...
120
2
 
11
 
! Отговори
EVERLAST преди 11 години
Вън чалгата от БЪЛГАРИЯ !!!
119
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз мразя чалгата но пък я танцувам.А сега,тва е феномен!
118
3
 
4
 
! Отговори
СимеонС преди 11 години
до 130:А чул ли си за изнасилени рускини от немски войници?
117
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4algata..ili si julto ili ne pi6e6 za neja
116
2
 
1
 
! Отговори
Федор преди 11 години
Точно така - когато една войска е извоюва някаква победа, по-късно се празнува - това че си оцелял, че си победил. Винаги така се прави.В онези времена османците са победили, а ние сме паднали - това е истината. Башибозукът е изнасилвал девойки - уви, да, така е било.А какво мислите че е правила Червената армия в Германия през 1945 г.? Ами същото. Изнасилвала е девойки. Четох, че са описани официално повече от 40 000 случая на изнасилени германки от красноармейци само през 1945 г.
115
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕЗИ МОМИЧЕТА ОТ КОИТО ЕДНА ЧАСТ ИМАТ БОЖАТА ДАРБА ДА ПЕЯТ МУТРИТЕ ГИ НАПРАВИХА ***. А НАШИТЕ СЕЛСКИ ТАРИКАТИ У ПАРЛАМАТА ГЛЕДАТ И СИ ДРАПАТ ТАШ.ЦИТЕ. ТЕЗИ МОМИЧЕТА НЕ СА УЧИЛИ В ШИРОКА ЛЪКА ДА ПЕЯТ ЧАЛГА МУТРИТЕ ГИ НАПРАВИХА ЧАЛГАЖИЙКИ И НАЙ ВЕЧЕ ОНЯ ДЪРТ ПЕДЕЛВАЙС ПАНЕРКАТА. ЗАЩОТО ПО ДРУГ НАЧИН В МУТРО-ТИКВОЛАНДИЯ НЕМОЖЕ ДА ПРОГРЕСИРАТ И ДА СИ ВАДЯТ ХЛЯБА. АКО НЕ ПЕЯТ ЧАЛГА ТРЯБВА ДА ОТИДАТ НА МАГИСТРАЛАТА ЗАЩОТО МУТРИТЕ УНИЩОЖИХА ВСИЧКИ ЗАВОДИ И ПРЕДПРИЯТИЯ В КОИТО МОЖЕХА ДА РАБОТЯТ.
114
1
 
17
 
! Отговори
Съвет преди 11 години
Ако друсате гюбеци и се радвате на турско-*** подобие на музика, трябва спешно да се разровите в историята на рода си. Най-вероятно ще стигнете до някой *** прадядо или прабаба :) Българин няма как да подскача в ритъма на тази *** наречена чалга.
113
1
 
8
 
! Отговори
:) преди 11 години
Узаконете проституцията, пък после чалгата и модните агенции сами ще изчезнат :)
112
0
 
7
 
! Отговори
До Федор преди 11 години
След победа следва веселба...*** тези *** а башибозука весело изнасилва девойките, весело хвърчат глави и кръв навсякъде, весело пъшкат побитите на кол....абе веселба голяма