Чалгата - или я танцуваш, или я мразиш

Европарите за "Пайнер" разделиха на две българското общество, пише "Икономист"
Обновена: 24 яну 2013 14:41 | 24 яну 2013 10:45,
175
Чалгата - или я танцуваш, или я мразиш
Фолкпевицата Анелия Снимка: архив, Булфото

„Европейските фондове няма да бъдат използвани за силиконови импланти за гърди“. Такова доста озадачаващо обещание едва ли сте очаквали да чуете от компания, която ще получи 1 милион евро европейско финансиране. И все пак именно по този начин президентът на "Пайнер" Митко Димитров трябваше да защити парите за фирмата си. 

Разкритието, че „Пайнер“ - българска музикална компания, собственик на три телевизионни канала, ще получи значителна сума европари по оперативна програма „Конкурентоспособност“, която трябва да подпомага малки и средни фирми в творческата сфера, предизвика широк отзвук в балканската страна, пише „Икономист“. 

Основната причина е чалгата – вид музика, която компанията продуцира. Чалгата е еклектичен микс от ориенталски, поп и денс стил, който се изпълнява от оскъдно облечени жени. Тя е една от най-спорните теми в България и разделя обществото по линията „Или я танцуваш, или я мразиш“. 

След новината миналата седмица частта с омразата беше по-гласовитата. Литературният критик Митко Новков попита „в чий чудовищен мозък се е родило това“, а театралният режисьор Теди Москов предложи държавата да въведе данък върху чалгата. 

Още по темата
След като към спора се присъединиха журналисти, политици и потребители на социални медии, които основно осъдиха факта, че европари се харчат за изпълнителки, които приличат на порнозвезди и пеят за гангстери и пари, Европейската комисия помоли България да разследва доколко са следвани правилата за отпускането на средствата. 

Българските власти побързаха да уверят, че „от формална гледна точка всичко е точно“, но когато става дума за правила и европейско финансиране, ЕК има основания за подозрения, особено във времена на криза на целия континент.  През 2008 г. ЕК замрази повече от половин милиард евро заради корупцията в България и лошото управление на еврофондовете. 

Все пак някои наблюдатели защитиха решението за „Пайнер“, като обясниха, че европейското финансиране се отпуска на базата на финансови и икономически критерии, а не на морални и културни заслуги.  Според президента на „Пайнер“ парите ще бъдат използвани за ново техническо оборудване, за да бъде засилена конкурентоспособността и така ще бъдат създадени 30 нови работни места. 

Все пак, казва Георги Иванов, филмов и телевизионен продуцент, става дума за успешен бизнес. „Ако предложат добър бизнес план, защо да не вземат парите“, казва той. 

Известният икономист Георги Ангелов пък вижда две причини защо „Пайнер“ не трябва да получи средствата.  Първо, българското правителство оценява усвояването на еврофондовете само по процента усвоени фондове, а не по тяхното качество. Въпреки това само добре инвестирани средства, които повишават конкурентоспособността на България, имат устойчив позитивен ефект върху икономическия ръст. Според Ангелов „Пайнер“ не е такъв проект.

Още повече, че еврофинансирането поставя компанията (която според публикации в медиите държи монопола върху музикалния пазар в страната) в по-благоприятна позиция в сравнение с други, които не са получили финансов стимул отвън.

Много по-добра инвестиция би била парите от ЕС да се използват за инфраструктура и за подобряване на условията за бизнеса в страната, смята Ангелов. 

Спорното морално послание на еврофинансирането и притесненията на Ангелов не са единствените причини, поради които мнозина се запитаха дали е логично одобряването на европарите (това е в прерогативите на българските власти и ЕК побърза да го уточни). 

Противоречието се премести на политическата сцена, защото президентът на компанията Митко Димитров е член на управляващата партия ГЕРБ и е бил канен да участва в депутатските листи.  Това повдигна въпроса дали парите ще бъдат ползвани за политически чалга концерти преди тазгодишните избори в България.  Това твърдение на опозиционния лидер Сергей Станишев, бивш премиер на страната, бързо беше отречено от Димитров. 

Напоследък обаче „Пайнер“ продуцира няколко чалга песни, които като че ли подкрепят ГЕРБ и настоящия премиер Бойко Борисов. Една от тях се казва „Гербер“, което хем е цвете, хем съвпада с названието за последовател на партията на Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
4
 
! Отговори
Dermatologichno преди 11 години
Или направо се изприщваш от нея/хваща те Алергия/
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Julian Имаш предвид "кърнето",както му казват любителите на чалга.
109
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубави са си певачките, никой не може да отрече. Привличат погледите и на мъжете и на жените.
108
1
 
5
 
! Отговори
До 117 преди 11 години
Еми така е. Праят си купон с жена, ти дъщеря, ти с приятелката ти, и така нататъка по женска линия... Еми щом се радваш и ти харесва си е твоя работа. Не знам защо ти са непременно необходими чужденците ама щом казваш....
107
2
 
3
 
! Отговори
Федор преди 11 години
до 112: за зурлата си прав - действително това е турски дървен духов инструмент. Заедно с османските войски са се движили и един куп антураж - музиканти, готвачи, най-различни занаятчии и какви ли не. След победа следва веселба, а тя е на фона на музика. Така че - да, именно това е бил един от основните инструменти, който е звучал в онези времена по нашите земи.Но... 500 години са много време. Днес масово младите български момичита друсат кючеци. Защо е така? Мисля, че отговорът е ясен.
106
2
 
7
 
! Отговори
Заинтересован преди 11 години
Днес.бг благодаря за снимковия каталог. Само сте забравили да напишете телефона и тарифата на час на брюнетката с високо вдигнати ръце
105
0
 
8
 
! Отговори
СимеонС преди 11 години
до 113:Не са 99% чалгарите, но така си натрапват простотията, че изглеждат сякаш са толкова.
104
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
114,аз съм наблюдавал друго по курортите със чужденците.Те тези купони в техните снобски държави не са виждали.Евтин алкохол,евтини жени и евтина музика.Откачат и не излизат от заведенията.А как се научават да играят кючеци.И на следващата година пак са в България,само че без жените.Тук е раят на купона.
103
1
 
4
 
! Отговори
До Петков преди 11 години
Сигурно някой щеше да знае за чалгата, ако не я бяха наложили медиино преди години. Още щяха да си врещят само по долнопробни селски кръчми.
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересни наблюдения могат да се направят по курортите. Чужденците друг път не видели такова безумие въртят глави в почуда поради какви причини по улиците се леят всякакви взаимно смесващи се музики. Втрещяват се, особенно под чалга звуци.Те такова изродско нещо не са виждали друг път.
101
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи 99% са чалгари и 1% интелектуалците.Нека я решим тогава тази задача.
100
0
 
9
 
! Отговори
Julian преди 11 години
Най-мразя дзурните (или както там им казват) в чалгата.Това би трябвало да е най противния музикален инструмент за българите.Ако дедите ни го знаеха на какво се радват толкова българи щяха да се въртят като пумпали по гробовете.Точно тези дзурни са слушали българите в Батак и Стара Загора минути преди да ги изколи Башибозука, сигурно същите мелодии са пригласяли падането на Търново.
99
5
 
0
 
! Отговори
Петков преди 11 години
До 107- Точно така-нека всеки слуша това ,което му харесва и такива като нас дето не обичат чалгата не бива да се опитват да налагат мнението на тия, които я обичат. Не съм съгласен, че медиите налагат чалгата.На пръсти се броят радиостанциите и телевизионните програми,където можеш да чуеш такава музика.
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е това със силното слушане на музика, така че да покажеш на останалите какво точно ти харесва и насила и те да слушат е абсолютна простащина. Не че всеки не го е правил обаче повечето като деца. Но простаци нароил Годпод по нашите земи. На всеки 100 души 99 са пълни простаци, а единия е леко опростачен.
97
1
 
11
 
! Отговори
СССРейчо преди 11 години
ЧАЛГАТА Е МУЗИКАТА НА МУТРИТЕ, МАФИОТИТЕ И ПРОСТАЦИТЕ !!!!ИЛИ ГИ МРАЗИШ, ИЛИ СТАВАШ КАТО ТЯХ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
96
1
 
2
 
! Отговори
СимеонС преди 11 години
до 106:на 113 ще се обадя. Да не би да е един *** дето си дъни чалгията?
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки да си слуша каквато музика иска разбира се.Но когато контролирано по медиите налагат именно този жанр (дали по финансови или политически съобръжения) ние, които не го харесваме имаме правото и задължението да недоволстваме.Апостоля на чалгата : Славка Трифонова е един от баш виновниците.
94
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обади се на 112,като ти пречи някой.Ако не си купи АК и си реши проблема със съседа.
93
0
 
4
 
! Отговори
СимеонС преди 11 години
до 104:Защото *** като си извади тонколоните на балкона и му слушаме простотията аз и половината квартал.
92
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки да си слуша каквато музика иска,защо е този спор тука?