"Репортери без граници" възмутени от Бойко Борисов

Той застрашава свободата на словото, категорични са от организацията
Обновена: 7 фев 2013 19:18 | 7 фев 2013 18:57,
166
"Репортери без граници" възмутени от Бойко Борисов
Снимка: архив, БТА

Ние сме шокирани, разтревожени и възмутени от безотговорните коментари на министър-председателя. Те представляват сериозна и директна заплаха за всички, работещи в медиите. Смятахме, че разследванията на тайните служби върху печата и журналистите принадлежат на миналото и на ерата на Студената война.

Това се казва в специално съобщение на Международната организация "Репортери без граници", публикувано днес в официалния им сайт.

Повод за тяхното възмущение са думите на премиера Бойко Борисов спрямо българските журналисти. Давайки коментар на 5 февруари за скандала „Буда“, министър-председателят заяви, че е много лесно да се "спретнат" такива дела с думите: “Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всички журналисти“.

„Борисов е европейски лидер. При никакви обстоятелства той не би трябвало да одобрява използването на секретни служби за съставянето на досиета или подслушването на журналисти. Той е живял в епохата на съветския контрол и трябва да осъзнае, че подобни коментари изпращат тревожен сигнал до всички медии, които в момента се чудят какви заключения да си направят от тях“, се казва още в съобщението на "Репортери без граници".

Международната организация настоява Борисов да се извини публично за грешката си, ако става въпрос за езиков гаф. Ако ли не – тогава институциите на Европейския съюз трябва да преценят дали подобни коментари са съвместими с позицията му на един от 27-те висши  ръководители в ЕС.

Още по темата

„Когато Борисов стана министър-председател, той каза, че медийната свобода е един от неговите приоритети и обеща мащабни реформи, но твърде малко е реализирано. Неговото поведение ще има катастрофални последици не само в България, но и на Балканите. Много действащи лица ще видят в това официална подкрепа за практики с мафиотски характер. Как да искаме от балканските кандидат членки на ЕС безукорно поведение, когато техният най-близък съсед ги подтиква към противоположно повдение?", се посочва в изявлението.

„Повече от всякога се нуждаем от примерно поведение в Европейския съюз. България е на 87 място за 2013 година в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на медиите – най-ниската позиция на страна членка от Европейския съюз. За съжаление Борисов потвърди страховете ни и директно допринася за поддържането на несигурна и опасна среда за журналистите“, категорични са от „Репортери без граници“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
3
 
! Отговори
в ЕС БУДА Е мъртав преди 11 години
"Да се чуе от устата на първата политическа личност на България независимо от нейния цвят, че би могло да се правят досиета и да се използват тайните служби срещу пресата - такава декларация е невъзможна от един премиер на страна-членка на ЕС. Ние сме разтревожени, защото това е потресаващ сигнал в страна, която е много зле в класацията за свободата на словото". Това казва в интервю за "Хоризонт" директорът на брюкселския клон на "Репортери без граници" Оливие Базил.Преди два дни премиерът заяви: "Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките. Днес мога да разпоредя на слу
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЕГА искам да му чуя оправданията на КОМУНИСТЪТ,КУЧЕТО БОКО
134
1
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
I PLATENITE JYRNALIS4ETA MLAKNAXA OT KAK SATNI6KO SE IZLOJI I SEGA NEMA KOI DA IM OBE6TAE PARI4KI DA BALVAT KOMPROMATI PO ADRES NA GERB I BOIKO ..MAI PREDIZBORNATA IM KOMPANIA RUXNA MNOGO RANO I NEZNAM 6TO NE POISKAT VOT NA NEDOVERIE AAAAA.....NEZNAETE A..AMI ZA6TOTO GERB 6TE GLASUVAT ,,ZA,, I TOGAVA ..IZBORI A GI E STRAX 4E TOTALNO 6TE GI ZAGUBIAT A S TOVA ..ZBOGOM PARLAMENTARNO STOL4E .....XA XA
133
0
 
7
 
! Отговори
до 154 преди 11 години
Реакция няма от Съюза на журналистите в България, тъй като са поза "партер" пред агент Буда.
132
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно ми е дали има реакция на Съюза на журналистите в България....Да сте чули или прочели нещо подобно??
131
12
 
6
 
! Отговори
dan преди 11 години
Тия "Журналисти без граница" спомнят ли си как Станишев им спретна делото "ГАЛЕРИЯ" Спомнят ли си как пребиха журналиста ОГНЯН и досега няма виновни за това Къде сте тръгнали бе
130
10
 
8
 
! Отговори
опаа преди 11 години
абе "репортерите" !? кво се правите на ощипани моми, човека ви даде пример че не е толкова трудно да се изготви разследване за който и да е, без знанието му. и после въпросите защо има досие, не трябва да се задават на него, а на този който го е създал! а относно свободата на словото, като гледам всеки си пише каквото си иска! по голяма свобода на словото от сега не съм виждал...!
129
3
 
18
 
! Отговори
до 147 преди 11 години
Хванаха конкуренцията !!! Сега теренът е чист за будистите. Със средствата на българските данъкоплатци и цялата държавна машина да се оттървеш от конкуренцията, а герберската *** да те аплодира, за това си е нужен "гениален" мозък.
128
4
 
19
 
! Отговори
пенсия преди 11 години
Време е всички европейски институции да му "издърпат ушите". Той ене е виновен , акъла му толкоз. стигнал само за пожарната. Язък за професията. Там работят само мъжки момчета, а не като него все някои му е виновен.Като се сетя , колко разчитахме на него, но той ни изкара лош материал. Да не би той да е омесен от различен от нашия матрьал?
127
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишев е виновен ;)
126
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хванаха Брендо, братя Галеви ги няма, Баретата бере душа, Сумиста и компания ще търкат наровете в централния доживот, Трактора е в дългодишен отпуск домашен! Абе кво стана *** Миме?Май пресъхна червеното виме!А от това виме се доеха милиони. Сега ко пайме, няма да има за кебапчета, изборни плакати и изборни заплати на ромите! БСП е пред фалит! БСП си отива другари! Ще изчезне така безславно, както и се появи в една тъмна нощ от недрата на БКП!
125
2
 
16
 
! Отговори
hanko преди 11 години
Te mediite si go zasluzavat tova otno6enie tai kato te napraviha ot edna mutra medien geroi - sega im se ka4i na glavata
124
11
 
14
 
! Отговори
chdo преди 11 години
не съ ми ясни някой неща. каква свобода изкат журналистите ,няма весник в който данее опляван ББ ито всеки ден
123
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Четете хора, за да се просветитеПЛАНЪТ РАН-ЪТ - ПРОГРАМАТА ЗА РАЗОРЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯbgsviat.narod.ru/index.htm
122
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мотото на Тиквуняка е просто - От Тройната крадоха, ще крадем и ние и то повече от тях!
121
3
 
6
 
! Отговори
stoian79 преди 11 години
ZA VAZHVALA NA ''BOJESTVOTO''VSI4KI DA ZAEMAT POZA LOTOS I DA POVTARIAT OMMMMMMMM
120
4
 
3
 
! Отговори
stoian79 преди 11 години
ZA VAZHVALA NA ''BOJESTVOTO''VSI4KI DA ZAEMAT POZA LOTOS.
119
4
 
6
 
! Отговори
KupoB преди 11 години
ааааааа маи се уплашихте ааааааааа..ама с големите си усти кви ли ла.на нема да изсерете хааа сега да ви видим кви ги варшите и дали сте толкова прозра4ни като дантеленките си гашти4ки
118
1
 
16
 
! Отговори
молете се преди 11 години
молете се за Тодор Колев защото си отива огорчен и обиден
117
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно ми е ,дали са слушали агент Буда как лющи Цеца секса,ако може,че то вече знае ли се ?