Кой окървави протеста

Шефът на СДВР: Да не превръщаме полицията в основно действащо лице
Обновена: 20 фев 2013 08:38 | 20 фев 2013 08:37, Елка Василева
162
Кой окървави протеста
Снимка: БТА

За съжаление въпреки призивите от хората да не се подават на провокация, част от протестиращите снощи в София не ги послушаха. Това са лица, които виждаме при много от протестите, които подстрекават и подбуждат към неподчинение и агресивни действия спрямо полицията и спрямо всичко останало. Това каза директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов за БНР.

Девет са лицата, които са потърсили лекарска помощ, от които по-голямата част са пострадали от хвърлени предмети от тези "протестиращи". Друга част са пострадали, когато са отблъсквани нападателите, опитващи се да пробият кордона на полицейските служители, обясни той.

25 са задържаните лица след протеста. От тях четири лица са непълнолетни. Останалите са задържани в ареста за 24 часа. Директорът на СДВР обясни, че характерно за подстрекателите е да използват за прикритие големите тълпи.

Йорданов призова да не се обръща полицията в основно действащо лице в този протест. Това са хора, на които е вменено от закона да опазват обществения ред, добави директорът на СДВР.

Още по темата
 Един от пострадалите по време на протеста вчера в София 66-годишният Милан Генадиев заяви пред bTV, че полицията действа в комбина с агресивните агитки.

Той обясни, че докато минавал покрай задния вход на сградата на парламента, дочул разговор между полицаи и група от оказалите се впоследствие по-агресивни протестиращи.

„Офицер каза на агитката: „Минаваме на втори вариант”. Полицията действа заедно с провокаторите, тя ги дирижира, поне 7-8 момчета бяха. Причината е ясна - някой трябваше да даде „тон”, за да се покаже, че протестиращите са лумпени. А можеха още от началото просто да ги отделят хулиганите и да се справят с тях”, обясни 66-годишният строителен инженер, който се занимава със собствен бизнес.

Той бе един от хората, които си тръгнаха от снощния протест с окървавени глави.

„Имам ли вид на лумпен? Нямам. Нито на насилник. Бях в предните редици и затова ме нападнаха – имаше ритане, блъскане, бой с палки – всичко от страна на полицията. Тази агресия не беше само към мен, към всички”, разказа пострадалият.

В отговор шефът на СДВР определи твърденията на пострадалия протестиращ като недопустими.

„Има пострадали както от протестиращите, така и полицаи. Когато има нападение на тълпа, както се вижда и от кадрите, възможно е да има пострадал гражданин, който се е намирал там. Няма данни за бити деца и бременни. Сред задържаните има четирима непълнолетни. Част от провокаторите са спортни крайни фенове, доста агресивни", коментира Валери Йорданов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
4
 
! Отговори
до 65! преди 11 години
аз много добре съм запознат, защото имам познати полицаи. като мислиш че толкова добре там, предлагам ти да отидеш да се пробваш, да видиш за какво става въпрос. каква тотална простотия се шири там, какви безмислени изисквания, а в същото време организация никаква, и имаш по малко права от обикновен гражданин. то затова и някои не издържат и си го изкарват на протестиращите...
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А тези смешници в униформа защо протестираха преди време? За една мизерна заплата обричат бъдещето на хората,на децата си!
62
1
 
4
 
! Отговори
ЙЕС !!! преди 11 години
МУТРАТА ПОДАДЕ ОСТАВКА !!!!!!!!!!
61
0
 
5
 
! Отговори
Варна преди 11 години
Сутрината пред Общината се запали малд мъж и сега е с опасност за живота !Сигурно и той е платен от тройната коалиция ?Народът е гладен и отчаян - крайно долни са всякакви партийни и други спекулации , Държавата се нуждае от спешна реанимация - и ако има истински Родолюбци нека излязат и поемат управлението на тази държава , Президента ако е МЪЖ да обяви извънредно положение и да направи Експертен кабинет - инае сме пътници всички !
60
3
 
3
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
#58, не говори глупости! Ако обкновения полицай е като всеки от нас, не трябваше да има кордони, а полицаите да съблекат унифорнмите и да тръгнат с народа! Основната дейност на полицията е не да пази народа, а да пази престъпниците, които грабят от народа! То това не е само у нас.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Протеста беше ПЛАНИРАНО окървавен от организирани футболни ултраси (които буквално опорочиха и ще продължават да опорочават протестите) те са инфилтрирани и както се казва и в статията "ченгелите" абсолютно съзнателно участват в това гнусно и кърваво театро, това разбира се е дирижирано пряко от Цветанов. Борисов вече предприема последни и отчаяни драстични чисто престъпно-мутренски методи да сломи и поквари народното недоволство, само че вече нищо няма да спре истинските народни протести!
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като не иска полицията да е главно действащо лице да не бият с палките хората, а да се присъединят към тях.Нашата полиция пази само мутрите! Вчера еничарите бяха последния защитник на монополите!
57
9
 
4
 
! Отговори
до "бившия" преди 11 години
Ти си толкова полицай бивш или настоящ колкото аз съм пенсиониран космонавт!!!
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимна преди 11 години
Споко господа, направете път на г-жа Кунева и г-н Банев. Те ще поемат нещата в свои ръце. Не чувате ли колко много милеят за народа?Ами г-н Костов и хубавото Наде, което вече и за онази работа не става? А -н Станишев? Горкият какво блестящо бъдеще обещава, само дано не наследи празна хазна. Защо са ни 240 депупати- 240 хрантутници, които за нищо не стават?
55
0
 
4
 
! Отговори
До 55 преди 11 години
Ами спри да гледаш БТВ. Толкова ли не разбрахте,че медиите в България са контролирани от същите тези ***,които ни управляват !
54
0
 
4
 
! Отговори
Ники преди 11 години
До СПЕЦНАЗЯвно специалността ви не е обвързана с писане и култура...
53
4
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Файда от мирни протести няма!
52
18
 
6
 
! Отговори
Lud преди 11 години
Какви протестиращи ? По-скоро бушуващи хормони и аутсайдерски копнеж за изява. "Да каже нявга народът: Умря сиромах за правда..."
51
6
 
5
 
! Отговори
писна ми преди 11 години
до 61- най- послед трезвомислещ човек. Ама тъпирите си мислят, че провокаторите са хора на Борисов и не си правят сметка, че той няма да си бие такъв автогол. Всички провокатори, вкл. и възрастния човек са хора от БСП и ДПС. Аз не видях полицията да пребива хората....
50
5
 
7
 
! Отговори
с преди 11 години
Всички куки
49
3
 
8
 
! Отговори
Убеден съм ! преди 11 години
Ама абсолютно убеден съм, че полицаите са в комбина с *** !!! Просто нямам и капка съмнение ! Това си е начина на българската полиция. Подмолно, в гръб, нечестно ... самите полицаи са гнили души - не могат да си представят друг начин на действие !
48
5
 
4
 
! Отговори
do 62 преди 11 години
До 62Такива пишман висшисти с рекламиране на БСП-то от преди 3 год мерси :) Беги у лееевоо
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До дахохо, "мизерна заплата" до 40г. и после пенсия колкото една нормална заплата + 1 шапка пари накуп + един тон привилегии...завалиите, не знам как се намират достатъчно кандидати да си попълнят бройката горките милиционери. Една от най-сладките служби в България, я се пробвай да станеш полицай да видиш колко парички ще ти излезе, па тогава ела ми кажи колко им било тежко
46
2
 
6
 
! Отговори
недоволен преди 11 години
От цялата страна идват да протестират млади хора но има провокатори на които им се плаща да се саботира и да падне правителството.Нека се извадят всички договори и да се видят имената на тези които са подписвали договорите и виновниците да се стигне до тук да се източва държавата.
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази статия си личи от километър, че е платена! Естествено полицията се явява "бушон", тъй като пази властта и сигурно ще става още по-зле, докато не пусне хората в парламента. Бойчето все един ден ще трябва да спре, защото тълпата ще става по и по-голяма и може до собствения му линч да се стигне...