Кой окървави протеста

Шефът на СДВР: Да не превръщаме полицията в основно действащо лице
Обновена: 20 фев 2013 08:38 | 20 фев 2013 08:37, Елка Василева
162
Кой окървави протеста
Снимка: БТА

За съжаление въпреки призивите от хората да не се подават на провокация, част от протестиращите снощи в София не ги послушаха. Това са лица, които виждаме при много от протестите, които подстрекават и подбуждат към неподчинение и агресивни действия спрямо полицията и спрямо всичко останало. Това каза директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов за БНР.

Девет са лицата, които са потърсили лекарска помощ, от които по-голямата част са пострадали от хвърлени предмети от тези "протестиращи". Друга част са пострадали, когато са отблъсквани нападателите, опитващи се да пробият кордона на полицейските служители, обясни той.

25 са задържаните лица след протеста. От тях четири лица са непълнолетни. Останалите са задържани в ареста за 24 часа. Директорът на СДВР обясни, че характерно за подстрекателите е да използват за прикритие големите тълпи.

Йорданов призова да не се обръща полицията в основно действащо лице в този протест. Това са хора, на които е вменено от закона да опазват обществения ред, добави директорът на СДВР.

Още по темата
 Един от пострадалите по време на протеста вчера в София 66-годишният Милан Генадиев заяви пред bTV, че полицията действа в комбина с агресивните агитки.

Той обясни, че докато минавал покрай задния вход на сградата на парламента, дочул разговор между полицаи и група от оказалите се впоследствие по-агресивни протестиращи.

„Офицер каза на агитката: „Минаваме на втори вариант”. Полицията действа заедно с провокаторите, тя ги дирижира, поне 7-8 момчета бяха. Причината е ясна - някой трябваше да даде „тон”, за да се покаже, че протестиращите са лумпени. А можеха още от началото просто да ги отделят хулиганите и да се справят с тях”, обясни 66-годишният строителен инженер, който се занимава със собствен бизнес.

Той бе един от хората, които си тръгнаха от снощния протест с окървавени глави.

„Имам ли вид на лумпен? Нямам. Нито на насилник. Бях в предните редици и затова ме нападнаха – имаше ритане, блъскане, бой с палки – всичко от страна на полицията. Тази агресия не беше само към мен, към всички”, разказа пострадалият.

В отговор шефът на СДВР определи твърденията на пострадалия протестиращ като недопустими.

„Има пострадали както от протестиращите, така и полицаи. Когато има нападение на тълпа, както се вижда и от кадрите, възможно е да има пострадал гражданин, който се е намирал там. Няма данни за бити деца и бременни. Сред задържаните има четирима непълнолетни. Част от провокаторите са спортни крайни фенове, доста агресивни", коментира Валери Йорданов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Референдума БСП направиха преброяване на гласовете си. Червените активисти изкарваха хората от домовете им. Разбраха от резултатите че са м/у 8% и 10%. Видя им се малко за мераците им... И затова предприеха масови бунтове, за да привлекат случайни, блудни овчици. Сега БСП са говорителите на народа... И техни са провокаторите!
43
5
 
10
 
! Отговори
Фенът преди 11 години
Абе хора за каква Полиция ми говорите?!?! Когато започнете да обвинявате футболните фенове.... само за миг се замислете.... едни от най големите МУТРАФОНИ на България продукт на чия школовка са?!?! Само това! Повече нищо не ви казвам! Алексей Петров- какъв е бил?!? Май висш милиционер а? Бойко Борисов-какъв е бил?!? Баретата-какъв е бил?!?! Ония двамата "братя" от Станке Димитров,дето "съвсем случайно" изчезнаха в чужбина-какви са били а?!? И после феновете били виновни! Я си вижте "Полицията"!!
42
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дали не е имало наистина уговорка м/у лидерите на провокаторите и част от полицаите за умишлено предизвикване на безредици и насилие? Как така наистина битите се оказаха само мирни граждани? Май агитките е трябвало само да дадат повода, а от полицията- насилието, и ето ти "*** недейте да ходите на протестите, то само *** има там"
41
3
 
13
 
! Отговори
да преди 11 години
обикновения полицай е като всеки от нас, върши си работата за мизерната заплата. и за тяхното положение са виновни управляващите, които вече 20 години правят опити да разтурят и малкото останала организация в полицията. положението там е отчайващо! както и във всички сектори в държавата! управляващи, внимавайте защото българина е много търпелив, ама събуди ли се, става лошо...!
40
4
 
18
 
! Отговори
м..да преди 11 години
Най гадното бе че полицаите биеха паднали на улицата хора.Да биеш паднал човек е това е престъпление.А основно битите бяха паднали на земята.
39
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какви са точно исканията на протестиращите не разбрах точно? Не искали партии? Те знаят ли че има конституция? АКо сикат промяна да свикат рефендурам за смяна на Конституцуята или Велико народно събрание, за да може да бъде променено. Гледма по TV няккаъв протестиращ се изцепва "ДА има някакви си избори там" - Той въобще знае ли ккаво говори - О свещена простота. Гледам по BTV ръководителите на протества. Те горките толкова правно неграмотни и си мислят че всичко което лети се яде.
38
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БГ- мвр:Европейска полиция,колкото ГЕРБ европейска партия!
37
8
 
10
 
! Отговори
Lud преди 11 години
Какъв протест е това ? - ултраси, непълнолетни, пенсионери и среднисти, които си мислят че следващото правителство ще оправи неудачията, които те самите си причиняват
36
6
 
4
 
! Отговори
боже преди 11 години
Снощи имаше агитация по домовете, че ако излезем на протести ще ни опростят сметките за ток, парно и банковите кредити. 1997 - сценарият е същия. И тогава ни агитираха тихичко и даже на работа.
35
3
 
14
 
! Отговори
с преди 11 години
Филмираните футболни хулиганчета използват протестите като сцена да си покажат маймунските номера. Повече от ясно е кой хвърля пиратки и започва бой с полицаите. *** кежуалчета и разни други безмозъчни ***, дето нямат къде другаде да се "доказват". Да си уговарят боища помежду си, и да се изпонаръгват, и без това за друго не стават. Такива кретенчета нямат с какво да помогнат на България. Протестите не са форум за бавно-развити *** с нинджи и пиратки! А полицаите само това чакат!
34
4
 
3
 
! Отговори
До Фен преди 11 години
До Фен:пострадалия не се прави на мъж.той си е такъв ,НО ТИ СЕ ПРАВИШ НА МЪЖ ЗАД МОНИТОРА.
33
1
 
1
 
! Отговори
До Уууу преди 11 години
До Уууу Гледай да не си преработиш с това пействане.
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** от полицията биха децата ни защото са по умни от тях и имат гражданска позиция и не искат да са лош материал в България .този *** комисар йорданов да озапти еничарите си защото и той има деца .тези *** да не се чудят защо народа ги мрази.лесно се бият деца
31
4
 
8
 
! Отговори
Валери преди 11 години
Господа коментиращи, стига обвинявахте за всичко футболните фенове. Провокатори е имало на всички протести и полицията ги знае много добре кои са, но никога не ги арестува и бие, обикновенно пребиват по слабите. А повечето от жандармеристите са животни и на всеки протест налитат на невинни. Очевидно в техните среди да пребиеш дете или старец се смята за голямо геройство.
30
4
 
11
 
! Отговори
мвр преди 11 години
а уж родната полиция ни пази... пази само мафията, обаче. а и тях не може да опази -- Баретата напр? за какво изобщо я имаме?
29
1
 
10
 
! Отговори
идея! преди 11 години
за да няма проблеми, предлагам мирно протестиращите като видят че сред тях има маскирани провокатори да ги избутват към полицията да си ги прибира! нали народа и полицията са заедно, трябва да си помагат...
28
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко рапоня окървави протеста.
27
6
 
17
 
! Отговори
Уууу преди 11 години
Кунева-Пръмова, Костов, Михайлова-Нейнски, Доган, Местан, Станишев, Първанов - съучастници на Борисов в разсипването на България в 23 годишния криминален преход! Вън политиците и партиите от България! Съд за крадците и разрушителите на народа и държавата!
26
1
 
17
 
! Отговори
Обективната Истина 3 преди 11 години
Да! Така е... То си се видя... Имаше футболни хулигани,които изпълниха това за което бяха там! И разбира се Народната Милиция няма как да ги трае! Но след "действията на Милицията" веднага следва въпроса.... ЗАЩО ПОВЕЧЕТО ОКЪРВАВЕНИ БЯХА ТОЧНО МИРНО ПРОТЕСТИРАЩИ ГРАЖДАНИ,ЗА КОИТО БЕ ВИДНО,ЧЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО СЪС АГИТКИТЕ?!? КОЛКО АРЕСТУВАНИ ФУТБОЛНИ ВАНДАЛИ ИМАШЕ? Защото на камерите се видя точно един! И едно момиче! ЗАЩО НИКОЙ НЕ ИЗЛЕЗЕ ПРЕД МВР,КОГАТО СИДЕРОВ ОТИДЕ ДА ПИТА?!? СТРАХЛИВЦИ ЛИ СА?!
25
7
 
13
 
! Отговори
турчин преди 11 години
ПОДКРЕПЯМ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ.БСП И ДПС ДА НОСЯТ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ПОДПИСАНИТЕ ОТ ТЯХ ДОГОВОРИ ПО ВРЕМЕТО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ.