Щом толкова ме нападат, значи и те имат същите данни!

Мира Радева обясни скандалното проучване, не била социоложката на ГЕРБ
Обновена: 2 апр 2013 18:44 | 2 апр 2013 18:39,
514
Щом толкова ме нападат, значи и те имат същите данни!
Мира Радева. Снимка: БТА

От един момент нататък се почувствах силна, защото щом толкова ме нападат, значи и те имат същите данни. Това каза на пресконференция днес  Мира Радева, директор на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД, по повод скандалното социологическо изследване, появило се преди няколко дни в медиите, което даваше преднина на ГЕРБ срещу БСП от 2:1 или в проценти – 30,1% срещу 15,6%.

Данните се появиха във вестник „Преса“ на 28 март и предизвикаха огромен медиен скандал сред социолозите.

Голяма част от съсловието скочи на Радева и я обвини в непрофесионализъм и опит за манипулация. Кольо Колев от „Медиана“ дори заяви по повод изнесените данни, че това е информационна агенция „ЕЖК – Една жена ми каза“.

Мира Радева днес защити процентите и каза, че това са резултатите, които реално са получили. Тя обвини журналистите от вестник „Преса“, че са обявили предсрочно и без съгласието й данни от изследването в опита си да изпреварят всички останали медии.

Радева не отрече, че е казала на "някои хора" за изследването, но го отдаде на своята доверчивост. По думите й стана ясно, че тя е потвърдила в личен разговор пред Валерия Велева от "Преса" само две числа от изследването – процентите за ГЕРБ и БСП, но впоследствие е отказала правото на първа публикация на вестника.

Първоначалните планове на социоложката били да изнесе данните по друг начин - „тежко и авторитетно“, но се шокирала, когато на сутринта след разговора си с Велева видяла как неин колега социолог я „плюе“ в ефира на една от националните телевизии.

Всъщност изследването е включвало два въпроса относно това, за кого биха гласували хората. Единият въпрос бил зададен директно, без да се предлага списък с партии на анкетирания. В този случай процентите сочат 25,5 % за ГЕРБ и 12,3% за БСП.

Още по темата
Скандалните цифри са излезли от отговорите на същия въпрос, но зададен със списък, изброяващ основните политически субекти, които ще се явят на парламентарните избори. Тук процентите са 30,1% за ГЕРБ и 15,6% за БСП.

След двете партии се нареждат ДПС с 5%, „Атака“ с 4,4% и Движение „България на гражданите“ с 2,7%. Една обединена партия на протестиращите пък би събрала около 5%.

Процентите за ГЕРБ се различават чувствително от тези, които са отчели от института през февруари. Тогава подкрепата за партията на Бойко Борисов е била 22%, т.е. е нараснала с цели 8 пункта в рамките на месец. Обяснението на екипа на Радева е, че изследването през февруари е направено в разгара на протестите, когато огромната част от хората дори да не са били активни участници в протестите, са подкрепяли икономическите искания на протестиращите.

Много малка част от тях обаче са искали оставката на Борисов и когато той я хвърли, това се е оказало невероятен шок за тях. По този начин протестите са надхвърлили очакванията им и хората, поради липсата на реална алтернатива, са започнали да връщат подкрепата си за ГЕРБ.

Освен това част от протестиращите са издигнали лозунги за, по думите на Радева, „пещерен комунизъм“, което допълнително е върнало десния избирател към ГЕРБ.

Процентите на БСП също се различават от февруари и март. От МБМД са отчели спад от 3,1% или ако през февруари 18,7% са заявили подкрепа за левицата, то през март този процент е паднал до 15,6%. Тук обяснението е, че част от избирателите на БСП са "прелели" към евентуална единна партия на протестиращите.

От МБМД заявиха, че по никакъв начин не казват, че ГЕРБ ще спечелят изборите. Това изследване не е прогноза, а само един от елементите на евентуална такава, като с прогноза от института биха могли да се ангажират около седмица преди вота.

Според Радева в момента сме в ситуация на класически двуполюсен модел, така както и през 90-те години.

Данните показват и една изключително интересна тенденция – партията на Меглена Кунева се срива. През февруари 4,1% са посочили, че биха гласували за Кунева, докато този процент през март е 2,7%. Това означава, че в момента Движение "България на гражданите" е на кантар дали ще се домогне до парламента.

Рейтингът на самата Меглена Кунева също се срива главоломно. През юни 2012 година той е бил 32%, а през март е едва 11%.

Росен Плевнелиев е политикът с най-висок рейтинг според изследването – 48%, което се дължи на факта, че се е превърнал в основна фигура в страната след падането на правителството.

Рейтингът на Бойко Борисов е бил най-нисък през февруари – 29%, но през март е регистрирал увеличение с 4 пункта – до 33%.

При Сергей Станишев пък резултатите са точно обратните – най-висок рейтингът му е бил през февруари – 23%, докато през март е паднал до 19%.

Оценката, която са дали анкетираните на управлението на ГЕРБ, е среден 3,37 по шестобалната система.

Относно избирателната активност от МБМД очакват тя да е близка до тази от 2009 г. 56% заявяват, че твърдо са решили за кого да гласуват, а 20% се колебаят.

Изследването включва 800 пълнолетни граждани, подбрани на случаен принцип. То е извършено по домовете на хората между 16 и 19 март. Възложител, финансирал и реализирал изследването е самият МБМД.

Мира Радева заяви, че в България има огромно подозрение към социолози и журналисти. Хората от двете професии се възприемат като някакъв елит, който не е част от народа. Затова е необходима абсолютна прозрачност, заяви социоложката.

Социологическият сектор има проблем, а ние го разиграваме медийно, заявяват от МБМД и допълват, че е необходим контрол, защото иначе споровете се превръщат в „дума срещу дума“.

„Огорчена съм и обидена. 22 години работя честно и почтено, а в един момент ми се казва, че нищо не разбирам“, коментира Радева нападките на свои колеги. „Срещу теб застава колега и започва да плюе. Това са недопустими отношения между колеги“, заявява тя почти през сълзи, а след това допълва, че не била социоложка на ГЕРБ, напротив, много пъти ги била критикувала.

Проф. Александър Садовски, който сам се нарече "доайенът на статистическите данни в България", поиска резултатите от изследването на магнитен носител, за да може да ги провери, а от МБМД обещаха да му ги дадат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
408
3
 
1
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Другарко Радева, не измествайте темата на разговора. Спора между Вас и Вашите опоненти не беше за процентите, а за ЛЪЖИТЕ ИЗРЕЧЕНИ ОТ ВАС за провеждането на проучването. Вие излъгахте, че не Ви е платено от чужда фирма/посолството на САЩ/, че нямате нищо общо с иследването ... пък се оказва, че Вие сте ПОДИЗПЪЛНИТЕЛ НА ИОДИЗПЪЛНИТЕЛЯ. Нарушихте и правилата, като в допитването слагате и въпроси, за които не Ви е платено - да върнете парите на посолството на САЩ. Изгубихте доверието заради ЛЪЖИ.
407
0
 
0
 
! Отговори
Последно преди 11 години
До румен221 Ако дойде Бай *** и махне данъците, минималната заплата да стане 3000 , а минималната пенсия - 1500 /за предпочитане евро/ , за кого ще гласувате ?Резултатите на *** рисърч показват - 100% за Бай *** !
406
7
 
1
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Всички от ГЕРБ са мошеници и хайдути!
405
6
 
1
 
! Отговори
хамериканец преди 11 години
Ех жалка българска простотия , вече даже и не ми е жално за вас !! Стойте си в мизерията , простотията глада и студа ! Да ли ще ви управляват комунистите от герб , или комунистите от бсп , все тая ! Само един е показал че може да управлява . КОСТОВ ! Той или мизерия .
404
7
 
3
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Не бъди Фидосова, а хармоничен. Бъди желязната лейди, а н е жената мъж- Цецка. Работи и обичай работата си, а не се влюбвай на на работнотното си място итака да прогресираш. Не бъди неграмотен. Не подражавай на Бойко. Не бъди от ГЕРБ- бъди смислен.
403
6
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ОТ ЦРУ СА КАЗАЛИ:... А БАЦЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ГО ПРАИМЕ СОМОСА...КОИ ЗНАЕ ЗНАЕ...!...НА БУЛГАРИЯ Е НАРЕДЕНО ДА СЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИЗИРА...ТАКА ЧЕ ЗА ГЕРБ Е ТРАГЕДИЯ ИЛИ ГЕРБ ШЕ ФАШТА ЛЕВИО ТОРТОАР ИЛИ ШЕ ИМА ПТП...ПЪТНО ТРАНСПОРТНО ПРОШЕСТВИЕ...!...И РИНГО СТАР У НУ ИОРК Е КАЗАЛ ШЕ ГЛАСУВАМ ЗА БЕСЕПЕ...!
402
2
 
10
 
! Отговори
съгласен! преди 11 години
Ако тези 30% не-гласуващи излязат на 12.05 имаме уникалния шанс да изхвърлим БСП/ДПС от власта, а ДПС дори и завинаги.Това е исторически момент и аз призовавам българите да гласуват, за когото искат, на инат дори, но да не допуснем тази клика отново на власт. Не забравяйте, че и Евророма са при БСП, а това означава още по-големи прилвилегии за *** и още по-голям геноцид срещу българите. Това са анти-български партии:БСП/ДПС/Евророма..Гласувайте, млади и стари българи, да си върнем България!
401
7
 
2
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Според едни тайни, но мащабни,изследвания на агенция "РУМЕН221 РИСЪРЧ, сред протестиращите с въпрос:- Ако БСП и Атака премахнат плоския данък, въведат МРЗ от 1 000лв., Мин. пенсия от 500лв. и направят пълна ревизия на приватизацията и при неизпълнение реприватизация за кого ще гласувате?Се получили резултати, публикуването им е забранено от "където трябва", но- БСП- 55%- Атака - 35%- ДПС - 4%- ГЕРБ - 2%.
400
7
 
4
 
! Отговори
Естет преди 11 години
Гледах я в предаването Цв.Ризова/Д.Цонев. Поведение на неврастеничка, ако не хипохондричка. Успя да надприказва ДОРИ Цв.Ризова.
399
7
 
4
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
Изследването е само два недостатъка - тя самата признава:1 Изследването включва 800 граждани, подбрани на случаен принцип:- НО ИЗВАДКАТА ТРЯБВА ДА Е ПРЕДСТАВИНЛНА ЗА СТРАНАТА, С ХОРА подбрани на случаен принцип2. То е извършено по домовете на хората- СЛЕД 4г. полицейски терор и ПОЛИЦЕЙСКИТЕ АРЕСТИ И САМОРАЗПРАВИ ПО ДОМОВЕТЕ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ - ТОВА Е КРАЙНО СТРЕСИРАЩО И ХОРАТА са възприели анкетата за скрита порицейска акция - Мира, изследването е непрофесионално и негодно!
398
8
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.... ОТ ГЕРБ ПИШАТ ГРУПОВО ТУКА ПОЛУЧИЛИ КОМПУТЕР ПО ПРОГРАМА " УДАРЕН СЪМ ОТ ГРЪМ ОТНЕСЕН ОТ НАВОДНЕНИЕ ЛЕКУВАН ОТ МЪЛНИЯ И ОСИНОВЕН ОТ БИСТРИШКИТЕ ТИГРОВЕ"...!
397
10
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....МИРКА РАДЕВА СНОШТИ БИЛА У ПАНЕЛЕН АПАРТМАН 6 НА ЦЕЦКО...НОСИЛА НЕКВИ ПАПКИ...!
396
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До IQ146Язък ти за IQ-то, ако е такова, ако не е - ясно е защо не можеш да разпознаеш една пропаднала *** от социолог.
395
9
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...НА ЦАРО МУ ДОКАРАА ПАМПЕРСИ С КОРОНА ОТ МАДРИД...ЦЕЛ ТИР...НА БАЦЕ ГАЛОШКИ...НА ФИДОСЙЯ ВЕЛОЕРГОМЕТАР...!
394
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как така при същите данни биха я нападали, тая изобщо някакъв мозък има ли в главата си? Продажница, това е истината.
393
18
 
11
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
"Мира Радева, директор на Института за социални изследвания и маркетинг "....У ХАЛИТЕ СИ КОПУВАШЕ ТРЪТКИ ЗАПАДНАЛА Е...!
392
21
 
11
 
! Отговори
ДОЛЕН КУРВОЛЯК преди 11 години
"Мира Радева, директор на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД" - ПЪРВО ТЯ ОТДАВНА ВЕЧЕ НЕ Е ДИРЕКТОР НА ВЪПРОСНИЯ ИНСТИТУТ, И ВТОРО Е ЗАКЪСАЛА ФИНАНСОВО БЕЗКРАЙНО МНОГО ПОКРАЙ РАЗВО ДА СИ И СЕГА Е ПРЕДПЛАТЕНА И ГОТОВА НА ВСИЧКО!
391
14
 
30
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
Може ли някой от *** КОМУНОИДИ да посочи социолог с по-добър резултат в прогнозите за избори от Мира Радева?Да ми напише именце,за да му видим ТРАГИЧНИТЕ ПРОГНОЗИ!Имам чувството,че манипулаторите изпадат в будна кома-ЗАПОМНЕТЕ,ЕДИНСТВЕНИЯТ КРИТЕРИЙ ЗА СОЦИОЛОГА ДАЛИ Е ДОБЪР,ДАЛИ Е ПРОФЕСИОНАЛИСТ,е дали и доколко ПОЗНАВА резултатите от изборите!Нищо друго няма значение!А КОМУНОИДНИТЕ КРАДЦИ ПРЕВЪРНАХА СОЦИОЛОГИЯТА В МЕТОД ЗА ПРОПАГАНДА И АГИТАЦИЯ! Нека агитират, ще ги видим на изборите...
390
13
 
7
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....КАК НЕМА 5000 ПИЯНИ МОРЯЦИ ДА ПОДКАРАТ КРАИЦЕРА АВРОРА ...СИЧКИ ШЕ ТУРИТЕ ЧЕРВЕНИТЕ ЛЕНТИ...!...ЦАЧКА Е ГОТОВА КАРТЕЧАРКА...!...БАЦЕ Е НОВИЯ БУДЬОНИ...!...ЦЕЦО ЦЕЛ ЧАПАЙ...!...РОСКЬО Е ПЕТКА...!
389
13
 
7
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....НА 12 МАИ СИЧКИ ШЕ СЕ НАПИЕМЕ ОТ РАДУСЪ...!...ПОЛИТИЧЕСКИЯ МАЧ ШЕ ЗАВЪРШИ С ДУЗПИ...!...БАЦЕ ШЕ ИЗПОРТИ ДВЕ ДУЗПИ...!...ГЕЯ Е ВЕЛИК ВРАТАР...!