Нямало саботаж и изтрита информация в МВР

Калин Георгиев: Апаратурата е аварирала, а записите са дадени на прокуратурата
Обновена: 17 апр 2013 14:56 | 17 апр 2013 10:14,
485
Нямало саботаж и изтрита информация в МВР
Главният секретар на МВР Калин Георгиев вярва на колегите си. Снимка: БТА

Служителите на МВР, срещу които върви разследване заради незаконното подслушване, не са саботирали проверката на прокуратурата и няма изтрита информация. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Калин Георгиев пред БНТ.

Не става въпрос за умишлено увреждане на техника и унищожаване на записи, както стана популярно, категоричен беше той и допълни, че въпросната техника е аварирала.

„Трябваше бързо да бъде възстановена, нямаше как да се получи това нещо без спешна намеса. За да не бъде затрита информация, тази информация е препратена, записана на няколко други места и е на разположение на прокуратурата. Това ми казаха колегите при разговор с тях“, заяви още главният секретар на МВР. 

На въпрос щом те са съхранени, защо е необходимо прокуратурата да назначава експертиза тези записи да бъдат възстановени, Калин Георгиев заяви, че не може да дава оценка на прокуратурата.

Още по темата
„Но мисля, че е правилно, за да бъдат сравнени тези записи, с които ние разполагаме, които са на разположение на прокуратурата, и това, което те искат да извлекат като информация от преформатираните дискове на специалната апаратура, с която ние разполагаме. Нормално е да се провери дали няма нещо променено“, отсече главният секретар на МВР.

По думите му апаратурата не може да извършва секретно запис на глас - не може да подслушва.

"Тази техника, с която ние разполагаме, по данни на моите колеги, не може да подслушва секретно. И повече от това нищо не мога да кажа", подчерта Калин Георгиев.

Началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров, който беше отстранен от длъжност заради това, че е направил опит да осуети проверката на прокуратурата с отвертка, бил дипломиран инженер и един от най-кадърните специалисти в МВР, смята Георгиев.

Визираната отвертка не е единственият инструмент, с който разполагат моите колеги.  Така че отвертката е по-скоро една метафора, добави той. По думите му, ако някой от колегите му е искал да направи някакъв проблем, то би го направил много по-изтънчено и не би правил неща, които да бъдат видими.

„Фактът, че са повдигнати обвинения, не означава, че са виновни. Много ми се иска да вярваме, че накрая при завършването на проверката и след като приключат досъдебните производства, тези достойни офицери от запаса и двамата отстранени ще имат възможност да изчистят имената си“, добави главният секретар на МВР.

Той обясни движението на мобилната техника за подслушване в различни части на столицата, без това да е отразено в пътния лист, като случаен пропуск. В единия от случаите техниката действала по задача в борбата с тежката организирана престъпност.

Според Калин Георгиев в никакъв случай не може да се говори за незаконно подслушване. Той допълни, че главният прокурор и заместниците му никъде не са казали, че МВР подслушват незаконно, такива резултати от проверката нямало.
Той беше категоричен, че в министерството на вътрешните работи работят хора на закона, които уважават и изпълняват законите.

В понеделник от прокуратурата обявиха, че има предпоставки за незаконно подслушване. Според обвинението в СДОТО са допуснати нарушения при подслушването, прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


485
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
16
 
2
 
! Отговори
Atanas преди 11 години
Мислех да не гласувам на тези избори ,но след този цирк дето разигра прокуратурата ще гласувам за ГЕРБ.
352
0
 
8
 
! Отговори
коко преди 11 години
Сервиз"Отвертка" работно време -по всяко време За заявки не се грижете-те Ви слушат и винаги са готови да Ви помогнат.Нали плащате данъци..
351
0
 
6
 
! Отговори
murmashka преди 11 години
Ами то е така! ,,Гербер" ,,герберу око не вади" Тя поговорката е за гарвана ,ама тук тамн си паства
350
0
 
6
 
! Отговори
коко преди 11 години
П----у----тка ***!А пък аз те мислех,че си мъж на място!
349
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
най се нервим, оти, едно време потришиха софийския държавен цирк. а, си беше готина сграда.
348
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
канал 3, телевизият на ГРОБ, Петя, метресата на ЦВЪК.
347
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изненада-а-а-а-а за проверяващите! Като не знаят какво правят и какво говорят ще е така. Не им е за първи, нито ще им е за последен път. Много са учени и са разбирачи, и с чувство за хумор. "Най-добре се смее този , който се смее последен!"
346
2
 
7
 
! Отговори
калейчо преди 11 години
...да бе...леля Пенка чистачката с кламера оправи работата...толкова ли сме *** народ или обичаме да ни пердашат кой както ни хване ...УЧИЛИЩЕ ЗА *** НЯМАТЕ СЕ РАЖДАТ!!!...да ги Измитаме тия...!!!..НЕ СТАВАТ!!!!
345
1
 
9
 
! Отговори
брат МУ на винету преди 11 години
едва ли има толкова хора в тази държава да живеят добре ,ЧЕ ПАК ДА ГИ ИЗБЕРАТ ДА УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА ТЕЗИ КАЛИНКИ
344
0
 
1
 
! Отговори
дамн преди 11 години
мрън мрън https://youtube/watch?v=s0Gpd2ooB9w
343
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Варварите. Управлението на ГЕРБ (2009-2013)"."Българската структура на властта при управлението на ГЕРБ не е основана върху закон и принципи, а върху голата сила и зависимостта от нея.Веднъж институционализирана, голата сила има свойството да разрушава не само институциите и държавата, а самото общество. Съвременните общества не се основават върху някакви традиционни или кланови зависимости, а върху независимостта на решенията, политическото равенство и равенството пред закона. Когато това равенство изчезне и бъде заменено с вертикалното отношение "сила - зависимост", изчезват и обществен
342
1
 
9
 
! Отговори
техно преди 11 години
Ако е в гаранция - събирайте пари от закуските и да го заплатите...А такова обяснение и третокласник ще го е срам да каже...П.С. Ако паметта е флаш - това с магнита и отверката само подпийнал бг. инженер може да го направи :))))
341
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя що не вземе да се гръмне.
340
1
 
18
 
! Отговори
Коко преди 11 години
Какви са тези приказки за аварирала апаратура? Този с отвертката внезапно напуска тържеството и се втурва да ремонтира апаратура? ГЕРБ се заплетоха в оправдания, изобщо не им е чиста работата.Не гласувайте за лъжещи или оправдаващи се хора, на тях не може да се вярва.
339
2
 
18
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
АЛО--О СЛЕД КАТО СЕ ПОЧЕРПИХТЕ НА РОЖДЕННИЯ ДЕН ЛИ ВИ ДОЙДЕ ВДЪХНОВЕНИЕТО ДА РЕМОНТИРАТЕ ? ТОВА ПРАКТИКА ЛИ Е В МВР ?КАЛИНЧО ДОБРЕ СИ СИ НАУЧИЛ УРОКА НО УЧИТЕЛЯТ ТИ Е *** МИЛИЦИОНЕР !
338
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ново 20 сега били препратени и сахранени тука има само луди ченгета!
337
2
 
14
 
! Отговори
омбре преди 11 години
Джипиеса на "крайслера" ясно показвал маршрута му и то в дните когато по пътен лист е бил на топло в гаража.Така че повече от сигурно е незаконното послушване.Скоро въпреки съпротивата на замесените всичко ще стане ясно.Брюксел вече е уведомен за аферата "Цветановгейт"Калин Георгиев може да се окаже дори участник,и тогава ще запее друга песен след като се раздели с генералските си лампаси.
336
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те погребаха България !
335
2
 
21
 
! Отговори
Pep преди 11 години
и тоя герберски *** е за затвора
334
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 405, 406, 407 и 408. Много сте отворени и знаете. Това може да бъде оценено по достойнство. Що не се пазарите с проверяващите да бачкате за тях. Те дават добри заплати, а може бонус от някоя партия да ви дадат