"Евронюз": Кои са българските протестиращи

Те чувстват, че младостта и надеждите им са излъгани
Обновена: 9 юли 2013 06:28 | 8 юли 2013 20:00, Елка Василева
265
"Евронюз": Кои са българските протестиращи
Хората се умориха да живеят в безвремие. Снимка: Булфото

След демократичните промени през 1989 г. животът в България стана твърде тежък, което обяснява протестите, белязали 2013 г. и накарали хиляди хора да продължават да протестират срещу правителството дни наред, пише българската журналистка Мария Спирова в статия в сайта на телевизия "Евронюз".

Протестиращите, обсаждащи сега парламента с искане за оставка на правителството, са от поколението, което около 1989 г. е било в началното училище и е израсло в общество на конфронтиращи се ценности и на трайна несигурност. Те обаче са част и от поколение, което има достъп до повече информация, възможности да пътува и да прави сравнения, и контрастът, който откриват между действителността в България и в останалите европейски страни, е огромен, отбелязва авторката.

Хората се умориха да живеят в безвремие. Досега 30-40-годишните българи мълчаха, заети с градене на кариера и с грижи за семейството си в среда на свиваща се икономика и растящо беззаконие и връзкарство или планирайки емиграция. Сега обаче те излязоха масово на улицата, заявявайки за първи път гражданската си воля.

Протестиращите пред парламента чувстват, че младостта, мечтите и надеждите им са излъгани - след близо четвъртвековен преход в живота им не са настъпили значителни промени.

Докато през 90-те години Западът вероятно имаше желание да помогне на България, сега страната се смята за голяма напаст, озадачаващ пасив в периферията на Европейския съюз.

Демонстрантите, които участваха в бдения в студените ноемврийски нощи на 1989 година, скандирайки "Времената се променят! Времето е наше!" чувстваха, че светът ги гледа. Светът беше с тях, Желязната завеса изчезваше, някой им се притичаше на помощ. Това, в крайна сметка, се оказа илюзия, но тя ги крепеше.

Днес децата на същите онези протестиращи упорито искат оставката на поредното морално банкрутирало правителство, стоят в горещите юлски нощи на същите жълти павета, пред същата сграда на парламента, но сега вече знаят, че времената не са се променили и че са сами, заключава журналистката.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
6
 
2
 
! Отговори
коко преди 10 години
Протестите в момента са вид работно място с надница от 30 лв нагоре. Благодарности на опозиционните партии, че харчат държавната субсидия за това. По добре би било обаче да правят работни места, отколкото до се плаща за правене на нищо.
207
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви протестиращи са това--три хиляди според някои от правителството.Явно искат нещо да се случи.Очаквайте вдигане на лихвите по кредитите до два месеца ---да ви е честито социалното правителство.Да живее др.Станишев и неговите сподвижници --комунистическите банкери.Сега вече ще изкупят цялата страна на безценица,защото от десет семейства девет имат кредити които обслужват с много лишения,но новото увеличение с 5-10 процента ще ги направи роби на банките.Бойко бил лош-сега ще видите украинеца
206
0
 
12
 
! Отговори
me преди 10 години
Съвсем вярна статия. Вярно е, че има манипулации, но огромната част от хората е на улицата наистина защото им е писнало. Докато си стоиш в БГ не ти прави впечатление, но в момента в който постоиш навън за няколко месеца и се върнеш и ти се иска да се застреляш. Контрастът не е просто огромен, той е чудовищен. Улици, сгради, коли, дрехи, прически, всичко е вехто и мизерно. Чустваш се все едно си попаднал някъде в Африка. Не може така. Не заслужаваме това! И не трябва да се примиряваме!
205
0
 
1
 
! Отговори
Роман Димитров преди 10 години
До СидаКолкото ти имаш право да говориш от името на народа, толкова и ние. За какво ни е лидер? Защо ни е програма? Какъв социализъм струи от това! Ами ние недоволстваме, като дойдат нужните хора при нови избори, ще правят закони и ще излъчват лидери. Недоволството е недоволство. Пък вие не му обръщайте внимание. Да видим какво ще стане.
204
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До kalinkamalinkaЕх тези Калинки....*** и слабообразовани,но алчни...внучки но ония,дето за тридесет дни в гората се облажиха- век и повече- на софрата!!!! да им приседне дано,най накрая!!!!
203
0
 
1
 
! Отговори
Анна преди 10 години
До ИванаИ -Слава Богу!!!!!!!!!!!
202
3
 
6
 
! Отговори
Ивана преди 10 години
Едно е сигурно - доброто Старо Минало, които всички си спомняме преди 1989 г., никога няма да се върне (нито пък да се повтори)!!!
201
0
 
1
 
! Отговори
officee monte carlo преди 10 години
absolutno viano ! biax na 17 kogato se sluchixa "UJ-kim" promenite.... za da vidim sled 23 godini che sa bili naistina NAUJ-kim*.......ne moga da prostia nachina po koito ni izlagaha ....tova e istorichesko lagane.....ne znam niakade po sveta po tozi nachin v savremieto nikoi da ti vzema polagaemoto i TI ga gledash kato paraleziran.....BALGARiono, Naivniko kakvo gledash ??? spri da gledash i izlez na ulitcata!!!!
200
1
 
18
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
МОЖЕ ЛИ ВУТЕ И ПЕНА ДА СТАНАТ МИЛИОНЕРИ В БЪЛГАРИЯ АКО НЕ СА БИЛИ ЧЛЕНОВЕ НА ЦК НА БКП ИЛИ ДРУГИ ВИСШИ ПАРТИЙНИ ВЕЛИЧИЯ ИЛИ АКО НЕ СА БИЛИ СВЪРЗАНИ СЪС СЛУЖБИТЕ НА ДС ...НАПИСА СЕ МНОГО ЗА МИЛИОНЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НО НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНИ... ЗАПАЗИХА СТАТУКВОТО ИМ СЪС ЗАКОНИ ЗАЩОТО КРАДЦИТЕ ТВОРЯХА ТЕЗИ ЗАКОНИ..
199
0
 
15
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
СИВАТА ИКОНОМИКА .НАРКОКАНАЛИТЕ..КОНТРАБАНДАТА...ПРОСТИТУЦИЯТА...ОФШОРКИТЕ..И ДДС ИЗМАМИТЕ СЕ ВЪРТЯТ ОТ ПОЛИТИЦИ И ПОЛИЦАИТАМ НЕ УЧАСТВА НИТО СТРИНА ПЕНА НИТО ВУТЕ...КОРУПЦИОННИТЕ СХЕМИ И ЛОБИСКИТЕ ЗАКОНИ СЕ КОВАТ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ А НЕ В *** ГЕТО..НА ПАЗАРДЖИК ИЛИ СЛИВЕН..РОМСКАТА ПРЕСТЪПНОСТ Е ДРУГА ТЕМА НО И ТАМ СА ЗАМЕСЕНИ ПОЛИТИЦИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ...
198
1
 
2
 
! Отговори
752031 преди 10 години
До kalinkamalinkaти явно си живял в другата България.
197
10
 
20
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
На Н.Р. България завиждаха много западни "доброжелатели".Тогава нямаше милионери , а добре живеещ народ.
196
14
 
9
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
някои т. н. културтрегери да не лъжат ,че им е забранявано да слушат "Битълс", радио "Св. европа", да празнуват "Коледа" .резали са им дългите коси. Това са само лъжи за да се правят на "интересни".Въщност имаше ред и законност , което не се е харесвало особено на сегашните новоизлюпени богаташи.
195
7
 
27
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Който не е живял преди 1989 година да не си позволява да дава определения за това време . През това време аз завърших образованието и имах вече и няколко години стаж.Така , че имам право да говоря за това , че имахме една от най - успешните обр. системи , много добро зравеопазване , нямаше безработни , нямаше просещи, нямаше клошари , нямаше я тази битова престъпност , произвеждахме най- хубава и качествена храна , за каквато сега може само да мечтаем, затова не плюй хубавото ,което е било.
194
3
 
26
 
! Отговори
VANGEN преди 10 години
Каква демагогия-някой им се притичвал на помощ 1989г.За каква помощ бе,какви глупости бе-запада затова сложи ръка тук за да се превърнем в това което сме сега и към което се стремял да ни превърне запада по времето на социализма-та ние им бяхме конкуренти във всички области,ние бяхме независима и силна и модерна държава,с развита икономика,спорт и култура и бяхме даже заплаха-те и затова събориха социалистическата система,за да премахнат тази заплаха,да ни направят колония,населена от проститутк
193
30
 
21
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До Питам 228Не им се сърдете. Те просто не разбират ,че ги употребяват.Това ,че не знаят какво искат е нормално.Голяма част от тях са завършили "новопоявилите "се 52 университета.Те просто са неграмотни.
192
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес децата на същите онези протестиращи упорито искат оставката на поредното правителство, а децата на същитие онези правоимащи се редят на опашка на бюфета на парламента.
191
1
 
6
 
! Отговори
ех преди 10 години
Това не е пълния текст Защо
190
6
 
11
 
! Отговори
ех преди 10 години
Ще ни отделят от Европа Ще ни върнат в Азия Докога ще спекулираме с това търпение на цивилизована Европа Ще създадат война и после всичко са продали на руснаците и тока и Булгартабак и 320 000 имота по черноморието ТРЯБВА ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯТ в веднъж завинаги
189
0
 
28
 
! Отговори
Васо преди 10 години
".....но сега вече знаят, че времената не са се променили и че са сами." То не само това а, че са и предадени. Разбраха също и, че зад всеки политически проект стоят чужди небългарски интереси и някакви хора отвън избират за изпълнители у нас откровено корумпирани и мутризирани политици. И българския интерес на тия им последна грижа. Дори и това не е. Обаждат се вече от тук, от там. Това безвремие, колкото по-дълго продължава, кукловодите ще стават по ясни.