Сирийската битка срещу детския паралич

Поправими ли са непоправимите последици от войната?
9 ное 2013 20:17,
12
Сирийската битка срещу детския паралич
И у нас децата от Сирия се подлагат на имунизации срещу болестта. Снимка: БТА

За поне 10 деца последствията от войната в Сирия ще останат за цял живот, пише БиБиСи. Те са заразени с полиомиелит. Болни са от детски паралич.

Те са деца, родени по време на гражданската война в страната. Всички потвърдени скорошни случаи на заразяване с коварната болест са на деца под 2 години.

„Изключително тъжно е да гледаме как тези малки деца страдат и ще страдат през целия си живот, защото лек за детския паралич няма”, казва пред БиБиСи д-р Иман Бахнаси – ръководител на здравния отдел на УНИЦЕФ за Сирия.

Д-р Бахнаси си спомня последния случай на детски паралич в Сирия от 1999-та година. Оттогава насам тя таи надеждата, че страната й се е справила с ужасяващата детска болест.

Но конфликтът в последните 2 години определено осакатява сирийската здравна система.

„Ако искаме да овладеем настоящата епидемия, трябва да се организира спешна, мащабна имунизационна кампания. Но сме изправени пред сериозен проблем – нямаме достъп до голяма част от най-рисковите райони”, споделя д-р Бахнаси.

Сирийският режим в лицето на зам.-външния министър Файсъл Мекдад обяви на всеослушание, че правителството е отговорно за всяко сирийско дете. „Искаме ваксините да стигнат до всяко дете, независимо къде се намира то – в конфликтна зона или в териториите, където сирийската армия гарантира сигурността”, посочва Мекдад.

Зам.-министърът настоява, че властта е готова за сътрудничество с бунтовниците, за да бъдат осигурени необходимите медикаменти за подрастващите. „Разчитаме на сътрудничеството на ООН”, допълни Мекдад. Съпротивата също официално заяви желание да направи нужните отстъпки, за да се овладее положението.

В реалността обаче налице са само взаимни обвинения, блокиране на хуманитарна помощ и медицински доставки като част от бойната стратегия на двете враждуващи страни. Жертвите на това противопоставяне, както може да се очаква, са цивилните.

Все пак има надежди, че доброволци на „Червения полумесец” ще получат достъп до обсадени територии, за да доставят жизненоважните ваксини.

Този достъп трябва да бъде даден веднага, алармира ООН. Близо 500 хиляди деца в цяла Сирия се нуждаят от спешно ваксиниране срещу заразната болест, която може да причини перманентна пълна парализа.

Международни експерти предупреждават, че всички медицински работници в страната трябва да са особено бдителни, въпреки изключително тежката обстановка. Крайно необходима е пълна мобилизация.

Запознати със ситуацията са категорични, че всеки нов случай на заразено дете с полиомиелит е повод за тревога в целия свят. Особено, когато става въпрос за конфликтна зона със съседни държави, в които имунизационните програми не са на кой знае колко добро ниво.
Полиомиелитът „се движи” с хората, а милиони сирийци напускат страната, търсейки спасение от войната в чужбина, посочват от БиБиСи.

Положението е наистина тревожно и в столицата Дамаск вече тече трескава имунизационна кампания. Стотици майки с малки деца чакат с часове, за да получат нужната ваксина.

Проблемът е, че ситуацията извън столицата е коренно различна. Там няма опашки… защото няма ваксини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Продължавайте да пълните страната с болни ***. Съмнявам се да ги преглеждат на КПП-тата, а тези които се промъкват през гори и баири също се приемат с отворени обятия. В тази мизерия българите трудно си позволяват повече от едно дете, вземете сега да ни разболеете гадове ***.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това означава по 60 милиона лева на месец издръжка.Умишлено управляващите водят държавата към банкрут. Ако мислеха за страната си и народа си още отначало щяха да затворят границите и повече от 500 "бежанци" да не приемат както направиха Франция. Изглежда за това бяха двата кредита на обща стойност близо 2 милиарда който ще плащаме ни е народа. НО и така чрез тия *** най лесно се крадат тия пари. С това темпо до лятото на 2014 БГ вече може да е фалирала и да са ни продали.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 2тва правя
6
1
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Ми недей да четеш и ходи да помагаш на имигрантите, а не да се биеш в гърдите по форумите какъв хуманист и толераст си
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако САщ,Турция,Катар,Саудитска арабия и др. престанат да внасят "демокрация " в Сирия то Сирия ще се оправи на момента. Ние да му мислим.Че ни комунизЪма и социализЪма ни бяха в ред ,ни демокрацията ни сега.
4
4
 
20
 
! Отговори
Вън арабоафриканците преди 10 години
Това, като го прочетох се убедих окончателно,че при нас влизат само *** афро-араби с IQ максимум 40.Шок сириец обвинява наръганата Вики, че била свързана с канал за бежанци
3
2
 
17
 
! Отговори
Панчо преди 10 години
Боли ги фара американските ***,че някой друг може да страда!Плюскат си мазните хамбургери и ГМО продукти и дебелеят на ***,а слабеят на акъл!
2
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
като чета коментарите под всички подобни статии направо ми се повръща от толкова дребни душици... жалки сте
1
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак изтърканите хватки с дечицата и милозливите коментари. Онкологично болни българи чакат с месеци за облъчване, химиотерапия, йод лечение. Здравната система е в колапс, ние света ще спасяваме?