Протестиращи хвърляха факли към парламента в ДАНСwithme

Направиха и няколко опита да издърпат загражденията пред НС
Обновена: 15 дек 2013 10:47 | 14 дек 2013 19:16, Петя Славова
302
Протестиращи хвърляха факли към парламента в ДАНСwithme
Снимка: Булфото

След  шест месеца ДАНСwithme "Раннобудните студенти" направиха призив към сънародниците си да се съберат днес на голям митинг  на площад "Независимост".

Началото бе обявено за 18.00 часа и час по-късно няколкостотин души се намираха пред Министерски съвет, за да изразят позициите си против правителството на Пламен Орешарски.

Освен студентите, имаше и представители на академичната общност - преподаватели от Софийския университет, от Югозападния университет "Неофит Рилски" и други университети, предаде Агенция "Фокус".

Още по темата
14 дек 2013 11:06
53

Те носиха плакат с надпис: "Университетските преподаватели призовават: Събудете се". Студентите носиха знамето с юмрук на жълт фон. Протестиращите се бяха разположили между Президентството и Министерски съвет.

Част от участниците в протестното шествие хвърляха горящи факли по сградата на парламента. Протестиращите преминаха разстоянието от Министерски съвет до Народното събрание, като за кратко блокираха движението на кръстовището на ул. „Г.С. Раковски” и бул. „Цар Освободител”.

Протестиращите направиха няколко опита да издърпат загражденията пред Народното събрание. За кратко част от заградженията бяха бутнати, но служителите на реда възстановиха целостта им. Трима души бяха отведени  до кола на Жандармерията, където им проверяваха документите за самоличност.

Част от протестиращите се преместиха в близост до паметника на Св. Климент Охридски в градинката до Художествената академия. Направиха няколко опита да издърпат огражденията пред Народното събрание, като полицаите от своя страна направиха кордон.

При няколкото опита да бъдат премахнати загражденията няколко души са пострадали. Някои са били от страна на протестиращите, но е имало и наранени служители на реда. На всички е оказана Спешна медицинска помощ.

Имаше и демонстранти, които държаха в ръцете си запалени свещи. Университетските преподаватели бяха застанали пред паметника на Цар Освободител.

Към 20.30 часа обстановката в района бе спокойна. Присъствие на полицаи продължаваше да има не само зад загражденията пред парламента, но и в периметъра на целия площад „Народно събрание”. Служителите на реда държаха в ръцете си каски. Група протестиращите чрез телефон и мегафон бяха пуснали песента „Родната полиция ни пази”. Те свиреха със свирки, биеха на барабани, развяваха български знамена, на Европейския съюз и имаше едно знаме на Украйна.  Част от протестиращите с искане за оставка на действащото правителство започнаха да се разотиват към 20.30 часа. Час по-късно приключи и протеста.

Движението пред парламента се осъществява нормално. Намаля и полицейското присъствие, но в района остават да патрулират служители на реда.

В същото време в профила си във Фейсбук "Ранобудните студенти" призоваха хората да се съберат пред Клуба на архитекта на ул. "Кракра" в столицата, където имали информация, че е вътрешният министър Цветлин Йовчев. Така след призива в столично заведение за около 2 часа беше блокиран Йовчев от протестиращи. Полицията обаче успя да направи кордон и да изтласка недоволните, за да може МВР шефът да си тръгне.

Не е ясно как демонстрантите са научили къде се намира вътрешният министър. Те са се насочили към заведението непосредствено след приключване на протеста пред парламента. Малко по-късно пристигна полиция и жандармерия, които отцепиха цялото протежение на улица „Кракра”, която минава пред сградата на Съюза на архитектите. Протестиращите се опитаха да блокират улица „Кракра”, сядайки по земята, но полицията не позволи това да се случи. След 22.30 часа кръстовището на „Кракра” и на „Шипка” бе отворено от полицаите и бе пуснато движението като протестиращите бяха изтласкани на четирите тротоара на различни малки групички като пред всяка от групичките имаше плътен полицейски кордон.

Не е ясно дали Йовчев още се намира в заведението, но според намиращите се наблизо демонстранти, той още е вътре. Протестиращите убедено заявават, че няма да си тръгнат, докато не поговорят с Цветлин Йовчев.

*Информацията е актуализирана към 23.10 часа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
13
 
35
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Тия протестиращи са ненормални. ЗА какво блокират Йовчев?Щото ченгетата не ги бият ли?Или щото не им пускат сълзотворен газ? Не стига че са ***,а и ритат срещу ръжена.Явно при следващи протести ще им се иска да им пуснат малко газ или палките да играят повече,та да може да обикалят медиите и да се оплакват в каква "диктатура живеем" Признавам им го,станаха по-нагли от тия в парламента,а си мислех,че няма накъде повече
213
3
 
10
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До Одисей 1 п. 102Трябва да се знае, че и Ленин, не е бил навит да прави революция в Русия, той си бил заплюл Швейцария за тази цел, обаче тези, които дават парите му скръцнали със зъби и се отзовал в Русия, заедно с около 300 хиляди наемници!
212
12
 
12
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До зарко 111Да знам, ти си за тия, като Станишев, дето първият им работен ден е като Министър-председател.Точно те те ОПРАВЯТ в момента! Да ти е сладко!
211
11
 
13
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До rumen221 пост 122Нарастване на Брутен Външен Дълг на България по години ,в млрд ЕВРО при управлението на :НДСВ , през 2001 -2005 год. ; БВД нараства от 12,100 млрд до 15,500 млрд Евро !При БСП -ДпС-ДС през 2005 - 2009 год ; От 15,500 млрд до 37,800 млрд ЕВРО !и при ГЕРБ през 2009 - 2012 год От 37,8 млрд пада на 37,164 млрд Евро !
210
8
 
21
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До Shark Управляващите че не стават - не стават. Но и алтернативата - дето си плаща за "протести" (Винаги когато Боко или Цоко са в чужбина протестите стихват, като се върнат - правят тур по послушните медии и "раннобудните" се събуждат).... Колкото до заемите - предишните изоцацаха резерва които пак ние бяхме натрупали, изцоцаха и НЗОК и пенсионни фондове и теглиха 2,8 млрд заеми... резултата им беше 85км магистрала и 450 000 безработни. И точно те се напъват да се връщат. Мерси - НЕ!
209
14
 
7
 
! Отговори
3,14 преди 10 години
Долу Тиквите, Доганите , Сергейовете и Волните гейове , и кукловодите които ги дирижират, ние не сме по глупави от тях и ще се борим докрай
208
11
 
21
 
! Отговори
Кирилов преди 10 години
Призовавам всички подписали се в поддръжка на правителството на 6 януари(Йордановден) да се съберат пред Народното събрание и изметат паплачта на Ранобудните ***.Ако някой иска ще му пусна снимки как се извършва купуването на демонстранти.
207
1
 
4
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
До 198Само пропускаш факта, че ние не сме на нивото на САЩ и Западна Европа.В едно бедно, оскотяло, корумпирано и разсипано от проблеми общество е трудно да има ред, заради многото несправедливост.
206
1
 
2
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Само пропускаш факта, че ние не сме на нивото на САЩ и Западна Европа.В едно бедно, оскотяло, корумпирано и разсипано от проблеми общество е трудно да има ред, заради многото несправедливост.
205
8
 
16
 
! Отговори
до Кога преди 10 години
Борещите се за морал , против комунистите , олигарсите , полицейщината и прочее , знаят къде бил министърът на вътрешните работи! БравоА , кой от тия мъдри люде , ще ми обясни те с какво са по-различни , и по-морални?Риторичен въпрос , дано те да си отговорят, след като си изхвърлят факлите и бълвочите с които крещят. Нека да им хвърлят малко газ и водна струя да ги калят! ПАСМИНА
204
10
 
10
 
! Отговори
АГЕНТ САВА+ГОЦЕ преди 10 години
ДА СЕ ПРИМИРИМ....ДА СЕДНЕМ.....ТОВА ОЗНАЧАВА ,ЧЕ КУТЕВЦИ СА ПОБЕДИЛИ,ПО ДОБРЕ СМЪРТ ИЛИ ИМИГРАЦИЯ....
203
13
 
12
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До Бай ***. А тези които упрвляват за какво стават, а!? Само да визмат заеми, да пътуват по луксозни дестинации, да купуват гласовете на пенсионерите за мизерни 50 лв коледни. А, и да назначават престъпници на ключови места. Не знам колко трябва да си ***, за да наричаш младите хора ***, а да защитаваш Серго, който няма един ден трудов стаж и тая кукла на конци Орешарски. И да ти харсева да те управляват турци. Ибрик купи ли си??? Няма да спрат поретстите, ясно. До оставката!!!
202
13
 
17
 
! Отговори
qwer преди 10 години
До отчайващо тъпите комундури във форумът:- абе аборигени,стига с вашите банални и трагични изрази"платени","***","хамериканци" и други,защо повтаряте едни и същи стъкмистики,мина времето на поговорката"една лъжа повторена 100 пъти става истина",на нея се ловят само *** от вашият електорат,т.е.селските овчари и говедари наследници на простият болшевишки ген,доказателство за това са докараните от вас за контрапротеста неграмотни селски бастуни,не можещи да сглобят правилно изречени
201
12
 
9
 
! Отговори
123 преди 10 години
ВСИчКИ НА ПРОТЕСТА, ДОЛУ ОВЦЕТЕ , ДА ЖИВЕЯТ ЛЪВОВЕТЕ !!!
200
12
 
24
 
! Отговори
Не си ли омръзнахте? преди 10 години
Другари протестиращи вече полвин година а някой и цяла.Ако наистина се борите срещу олигархията и Пеевски защо не идете да блокирате него в ресторант или в палата му или Ц.Василиев или някой друг олигарх като Прокопи например? Ами защото за разлика от сервилните полицаии водени от вашия човек Йовчев,дето ви оставят да ги псувате ,заливати с вода и боя и да си разигравате коня безнаказано, мутрите на олигарсите ще ви повозят в багажника на някой луксозен джип .Много е лесно да си *** и брадат!
199
6
 
10
 
! Отговори
NSF преди 10 години
До RebТо няма нужда да се смиляваме над тях бе пич след някоя друга година дъртите комунисти ще напълнят гробищата,а пък тия младите са пълни смешници кой не ги е хванал той не ги е бил.
198
2
 
19
 
! Отговори
#$% преди 10 години
За съжаление България е продадена и препроданена и никакви протести няма да променят каквото и да било! Протестите не са двигател на промяна, ами следствие на несправедливостите, на които е подложен народа..
197
7
 
19
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До Shark И кои се "борят" - тези дето се будят с 20-30-50 лв под възглавницита, хейтъри дето не стават за нищо друго, откровени ***... В момента тези "протестъри" си палят къщата че да изгори на комшията оградата...
196
20
 
17
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Простотията на масите, драги ми смешна маско, се изразява в това, че търпи вече повече от 20 г. комунисти на власт. Браво на младите хора, които се осъзнаха и решиха да се борят, вместо да емигрират. Правителството трябва да си подаде оставката ,ВЕДНАГА!!! Само нагли типове може да стоят някъде ,където не ги искат. Много нагли.
195
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Reb ШОРОСЧЕ..МНОГО СИ ГОТИНО...БИВА ЛИ ТЕ...!!!!!

Спонсорирани публикации