Протестиращи хвърляха факли към парламента в ДАНСwithme

Направиха и няколко опита да издърпат загражденията пред НС
Обновена: 15 дек 2013 10:47 | 14 дек 2013 19:16, Петя Славова
302
Протестиращи хвърляха факли към парламента в ДАНСwithme
Снимка: Булфото

След  шест месеца ДАНСwithme "Раннобудните студенти" направиха призив към сънародниците си да се съберат днес на голям митинг  на площад "Независимост".

Началото бе обявено за 18.00 часа и час по-късно няколкостотин души се намираха пред Министерски съвет, за да изразят позициите си против правителството на Пламен Орешарски.

Освен студентите, имаше и представители на академичната общност - преподаватели от Софийския университет, от Югозападния университет "Неофит Рилски" и други университети, предаде Агенция "Фокус".

Още по темата
14 дек 2013 11:06
53

Те носиха плакат с надпис: "Университетските преподаватели призовават: Събудете се". Студентите носиха знамето с юмрук на жълт фон. Протестиращите се бяха разположили между Президентството и Министерски съвет.

Част от участниците в протестното шествие хвърляха горящи факли по сградата на парламента. Протестиращите преминаха разстоянието от Министерски съвет до Народното събрание, като за кратко блокираха движението на кръстовището на ул. „Г.С. Раковски” и бул. „Цар Освободител”.

Протестиращите направиха няколко опита да издърпат загражденията пред Народното събрание. За кратко част от заградженията бяха бутнати, но служителите на реда възстановиха целостта им. Трима души бяха отведени  до кола на Жандармерията, където им проверяваха документите за самоличност.

Част от протестиращите се преместиха в близост до паметника на Св. Климент Охридски в градинката до Художествената академия. Направиха няколко опита да издърпат огражденията пред Народното събрание, като полицаите от своя страна направиха кордон.

При няколкото опита да бъдат премахнати загражденията няколко души са пострадали. Някои са били от страна на протестиращите, но е имало и наранени служители на реда. На всички е оказана Спешна медицинска помощ.

Имаше и демонстранти, които държаха в ръцете си запалени свещи. Университетските преподаватели бяха застанали пред паметника на Цар Освободител.

Към 20.30 часа обстановката в района бе спокойна. Присъствие на полицаи продължаваше да има не само зад загражденията пред парламента, но и в периметъра на целия площад „Народно събрание”. Служителите на реда държаха в ръцете си каски. Група протестиращите чрез телефон и мегафон бяха пуснали песента „Родната полиция ни пази”. Те свиреха със свирки, биеха на барабани, развяваха български знамена, на Европейския съюз и имаше едно знаме на Украйна.  Част от протестиращите с искане за оставка на действащото правителство започнаха да се разотиват към 20.30 часа. Час по-късно приключи и протеста.

Движението пред парламента се осъществява нормално. Намаля и полицейското присъствие, но в района остават да патрулират служители на реда.

В същото време в профила си във Фейсбук "Ранобудните студенти" призоваха хората да се съберат пред Клуба на архитекта на ул. "Кракра" в столицата, където имали информация, че е вътрешният министър Цветлин Йовчев. Така след призива в столично заведение за около 2 часа беше блокиран Йовчев от протестиращи. Полицията обаче успя да направи кордон и да изтласка недоволните, за да може МВР шефът да си тръгне.

Не е ясно как демонстрантите са научили къде се намира вътрешният министър. Те са се насочили към заведението непосредствено след приключване на протеста пред парламента. Малко по-късно пристигна полиция и жандармерия, които отцепиха цялото протежение на улица „Кракра”, която минава пред сградата на Съюза на архитектите. Протестиращите се опитаха да блокират улица „Кракра”, сядайки по земята, но полицията не позволи това да се случи. След 22.30 часа кръстовището на „Кракра” и на „Шипка” бе отворено от полицаите и бе пуснато движението като протестиращите бяха изтласкани на четирите тротоара на различни малки групички като пред всяка от групичките имаше плътен полицейски кордон.

Не е ясно дали Йовчев още се намира в заведението, но според намиращите се наблизо демонстранти, той още е вътре. Протестиращите убедено заявават, че няма да си тръгнат, докато не поговорят с Цветлин Йовчев.

*Информацията е актуализирана към 23.10 часа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
26
 
12
 
! Отговори
Reb преди 10 години
Ха ха колко червени прасета имало тук,само едно знайте мили другари живи сте единствено защото народа се е смилил над жалкият ви живот.
193
13
 
12
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До Анонимен 178Младежо, СТАНИШЕВ беше със стипендия от СОРОС на специализация в Лондон!Така, че него можете да именувате със "соросоидче-помиярче"!
192
12
 
11
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До walking deadНарастване на Брутен Външен Дълг на България по години ,в млрд ЕВРО при управлението на :НДСВ , през 2001 -2005 год. ; БВД нараства от 12,100 млрд до 15,500 млрд Евро !При БСП -ДпС-ДС през 2005 - 2009 год ; От 15,500 млрд до 37,800 млрд ЕВРО !и при ГЕРБ през 2009 - 2012 год От 37,8 млрд пада на 37,164 млрд Евро !
191
11
 
16
 
! Отговори
касък сач преди 10 години
дпс и атака единственият изборморалът и чесноста на лютвито и воленнямат граница, по-велики са от ленинпо умни от геоги димитров и по всеодайни от димитър благоев.да живеят великите пророци волен и лютвиаллах да ви пазидпс и атака напред и победа.
190
13
 
9
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До walking deadВ момента се отчита ДЕфлация, а не инфлация.Протестират предимно младите, защото всичките тия кредити се пишат на техния гръб, а дъртофелниците, мои връстници, само мрънкат и нищо не вдяват!
189
0
 
7
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До pl__amenВие нямате отношение към морала, младежо, избягвайте да се изказвате по непонятни за Вас теми!
188
9
 
8
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Тоя, улавия, с маската, не спя да залива с помия!
187
12
 
12
 
! Отговори
baihui преди 10 години
GERB OVER !
186
10
 
22
 
! Отговори
Житан преди 10 години
Вчера за 6 минути на абсолютно празен паркинг ми закопчаха колата и глобиха 30лв.,а тези дето хвърлят факли, утре ще бъдат поканени в някоя о телевизийте ,за да обяснят колко са умни и красиви!
185
16
 
27
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
Тези, които са хвърляли факли срещу парламента да ги издирят сега по записите от видеокамерите и по късата процедура да ги одрусат с по една яка глоба за да изкарат по-весело празниците.
184
12
 
33
 
! Отговори
истина преди 10 години
И ДА НОСИШ ФАКЛИ ТРЯБВАТ ПАРИ .И ДА ТИ КАЖЕ НЯКОЙ КЪДЕ ДА БЪДАТ ХВЪРЛЕНИ ,СЪЩО СЕ ИСКА ОРГАНИЗАЦИЯ .....ШЕСТ МЕСЕЦА ЕДНИ И СЪЩИ ЛИЦА НА ПРОТЕСТТА.....,И КАКТО КАЗВА БОКО ПРИ ТАЗИ БЕЗРАБОТИЦА ВСЕКИ ТЪРСИ НАЧИН ЗА ДОХОД
183
3
 
17
 
! Отговори
Протеста няма кауза! преди 10 години
Призива "Оставка" само втвърдява властта. Най-добре би било да има конкретни неща. Например искаме морал в политиката, но знаем много добре, че това зависи от тези 240 души, които в момента са в Парламента. За това трябва да се насочат усилията и да се изисква от тях едно или друго. Не си правя илюзията, че в бъдещ Парламент ще влязат по-морални хора. Ако искаме да променим нещо, най-добре е сега да поискаме твърдо, примерно 120 мажоритарни кандидати за следващите избори. А после и останалите.
182
33
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да сте живи и здрави ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СТУДЕНТИ! Трябва да изгониме червените КРАДЦИ от БСП+ДПС+АТАКА...Съсипаха родината ни...Орешарския ЧЕРЕП е за затвора...Господ да накаже най-жестоко ЦЯЛАТА МАФИОТСКА ЧЕРВЕНА ПАСМИНА в правителството и парламента! Долу комунистическите ГЛАВОРЕЗИ! ОСТАВКА *** ЧЕРВЕНИ ***!!!
181
27
 
17
 
! Отговори
независим преди 10 години
Искаме нова конституция,не желаем повече да ни,,управлява,,мафията.ОСТАВКА.
180
34
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
УСПЕХ СЛАДУРИ!ДОЛУ МАФИЯТА БСП=БКП/дс,кгб!БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!АМИН,ДАЙ БОЖЕ!
179
25
 
26
 
! Отговори
хаха преди 10 години
ето, че визитата на Боко в Израел дава резултати ;) вече със свежи пари към протестите ГАЗЗЗ!!!!
178
6
 
17
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
Как се стимулира Морална революция ли? Тръст за гражданско общество за Централна и Източна Европа (ЦРУ), плати на демагозите:- Училище за политика, ръководено от С. Безуханова - 300 000 $- Асен Генов - Фондация "14 януари" - 120 000 $- Фондация "Риск Монитор" с председател близкия до Меглена Кунева адвокат Йонко Грозев - 350 000 $- Институтът за развитие на публичната среда на А. Цонева - 200 000 $- Центърът за либерални стратегии на И. Кръстев - 137 000 $- Българският клон на "Прозрачност без граници" с Огнян Минчев - над 200 000 $И Талибите са разбесняха
177
0
 
0
 
! Отговори
Една сутрин, според преди 10 години
Петя, се събудих много раННо, и като видях, че съм неграмотна, изтрих всички поправящи ме постове.....
176
17
 
20
 
! Отговори
FOKER преди 10 години
Това ако се случи в нормална държава тия 200-300 платени ежедневни палячовци щяха със строшени пръсти зъбите да си събират.Водометна машина им трябва не "нежна полиция"
175
14
 
5
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
Гласувайте колкото искате с минуси,Факт, Бойко Борисов заговори за повишаване на потреблението,когато приеха данъкът върху лихвите. Протестирайте, но с ясни искания. искайте примерно: Да се имитират държавни ценни книжа и да ги изкупи.Тогава правителството наистина ще е наше, не на чуждите кредитори............:)

Спонсорирани публикации