Определено е трасето на магистрала "Хемус"

Бюджетът за участъка Ябланица - Белокопитово е 1,5 млрд. лв. без ДДС
48
Определено е трасето на магистрала "Хемус"
Снимка: архив, БулФото

Определено е трасето на неизградения участък на магистрала „Хемус“ - от Ябланица до Белокопитово, съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след заседание на Обществения съвет към Министерството на регионалното развитие.

На заседанието днес са дискутирани 4 варианта на пътя. Избрана е алтернативата, която ще преминава на относително равни растояния между Плевен, Ловеч, Велико Търново, Попово и Търговище.

Индикативният бюджет за изграждането на избрания вариант е 1,5 млрд. лв. без ДДС, посочват от пресцентъра на ведомството.

Още по темата
Трасето е разделено на три участъка – от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч, след това до Велико Търново и след това – до Белокопитово. Тези участъци са разделени на 8 подучастъка, които да се възлагат за проектиране и строителство.

В края на 2013 г. тръгнаха търговете за проектиране и процедурата за оценка на въздействието върху околната среда на първия етап от проекта на магистралата – от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч, който е с дължина 60 км.

„Очакваме до края на месеца да имаме избран изпълнител за проектиране на първия етап“, съобщи Асен Антов, изпълнителният директор на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“. До края на 2014 г. ще бъдат направени публични представяния на точното трасе, както и на вариантите за пътни възли за участъка Плевен-Ловеч, допълни той.

През второто тримесечие на 2014 г. ще се проведе процедурата и за възлагане проектирането на втория етап – от разклона за Плевен и Ловеч до Велико Търново, обясни регионалният министър Десислава Терзиева.

Целта на правителството е строителните работи по магистрала „Хемус“ да започнат през 2016 г. Още не се знае обаче откъде ще дойде финансирането. Магистралата е включена в приоритетните проекти по новата оперативна програма „Транспорт“, но парите по нея не са достатъчни.

Другите възможности са „Хемус“ да се строи с пари от бюджета или по линията на публично-частно партньорство, което е по-малко вероятно, тъй като няма интерес от частни инвеститори заради по-ниския трафик.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До DinosaurusДа приемем,че тезата ти е вярна.Я кажи кой щеше да е по-подходящия маршрут според теб за тая магистрала?
39
0
 
0
 
! Отговори
Dinisaurus преди 10 години
До анонимен 33: Червен кхмер, ти освен Герб друго не виждаш. Вие сте се вторачили в Стани-шеф като хипнотизирани, а другите били ***...ами зацепи най-после, че Бойко беше на власт 4 год, а АМ ХЕмус е започната преди 44 ! Случайно да вдяващ, че освен милиционерчета и всякакви службаши, в България живеят например и хора с технически професии, на които неграмотните червени управници 44 години са налагали политически решения на технически въпроси? В прав текст обяснявам *** пътна политика!!
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато всички комунисти не отидат при Димчо тази държава няма да се оправи!
37
11
 
18
 
! Отговори
k5110 преди 10 години
КАТО СЕ ВЪРНЕ ГЕРБ НА ВЛАСТ ЩЕ Я ПОСТРОИ С ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ!
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Бай ви *** Те в Русия и за 50 млрд направиха Олимпиада, дето хората в Канада, даващи 5 пъти по високи заплати я направиха за 1 млрд и половина.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Бай ви Ганяотивай да се возиш там плиткоумнорускочадо
34
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека краденето да започне сега!!!!!!!!!
33
6
 
9
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 10 години
В Русия за 1.7 млрд евро направиха скоростна 650 км жп връзка за 250 км/час, закупиха 10 влакови композиции с по 10 вагона за по 600 пасажера, създадоха със Сименс - германия смесено предпроятие за производство на влакове и вагони, обучиха 120 души персонал в Германия и подписаха със смесената Руско -Германска фирма 30 годишен договор за техническо безплатно обслужване - включено в цената, създадоха кетъринг предприятие облужващо линията. В Бъдеще ще се закупят още 60 лакови композиции за н
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 21 - След Бай тошо се пусна от Правец до Ябланица и от разклона за Девня до Каспичан, а после и до Шумен. Даже не съм сигурен кога пуснаха от летище Варна до разклона за Девня, но да приемем че е било по бай тошово време. Тракия от разклона за Хисаря-Пловдив, до Плодовитово я пуснаха в края на 90те.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Dinosaurus Тунела под кресна - питай бат си Бройко, пардон Бойко - трасето си го избраха те!
30
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Dinosaurus Важното е че на ГЕРБерастчетата ви е гадно и квичите целодневно че не сте на власт. Ей това е най важното, че на милиционерчетата им е гадно.
29
7
 
13
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
Ало, тролчетата! Че сте слепи и глухи за червената чума е ясно, обаче защо не виждате, че от жажда за власт БСП всъщност напълно се е постлала на ДПС? Управлява ни в своя угода едно нагло малцинство, а електората на БСП чака някой да се погрижи за него и целува ръка за трохички! Циника 28, кои забутани села станали градове бе? И с чий труд и пари? На комунистите- голтаци или на родтелите и дядовците ни? Чий труд и живот затриха, чия планирана икономика обезлюди България и прогони децата ни????
28
2
 
16
 
! Отговори
Иде ли преди 10 години
Докато я направят тази магистрала, автомобили вече няма да има, сигрно ще прелитаме до Марс за хляб и бучка сирине и до лоата за домати ....
27
0
 
5
 
! Отговори
fr преди 10 години
100 procenta sum siguren che pak shte izberat nqkoq turska firma za poruchkata...
26
4
 
24
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
Само Цанков камък е 2 милиарда! За водното огледало да не говоря...това са приносите на "хидроинжежера" към развитието на ДПС- регионите. Що сте се вторачили всичките в пъпа си? Тунел през Кресна ще струва 15 милиарда...вчера го обяви червената министърка! Тунел под Шипка се мъдри 20 години, ама нали е за севера, на кой му дреме! Сега се планира обход на Кърджали...а вие си ревете! Европейската цена за км АМ е 19 милиона, ако не знаете...но АМ за Турция е почти готова. ДПС!!!
25
13
 
20
 
! Отговори
Циника преди 10 години
Така е 27, при гадните комунисти забутаните села ставаха градове, а при великите демократи цели градове се превръщат в пустини. При мръсните комунисти магистрали през проходи се строяха, а при прекрасните демократи цели региони потънаха в шубраци...как да не са мръсни и гадни, ***,м
24
9
 
8
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
Целия форум сте пълни лаици. АМ Хемус я завряха през Витиня, за да стигне до Правец, защото бай Тошо беше от там. (То Правец беше едно забутано село, но стана град и цяла София работеше там компютри)...обаче стана 10 пъти по-скъпа АМ. Бай Тошо откри строежа и го следеше изкъсо, откриваше участък след участък...нещо да ви напомня? Всички ли сте били на майките си в яйчниците тогава? А Бойко му беше бодигард. Да живее (БКП) БСП! После ДПС се излюпи, АМ Марица отиде в Турция, а севера умря. ДПС!!!
23
2
 
28
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Има да се достроят 250км изцяло от нулата и на останалите да им се подмени настилката до чакъл.И като се замисля... 1.5млрд.лв. тъкмо за 3 години ще ги усвоят.Ах бабачко...2 години планиране от "нашите хора", после година с конкурси, които точно преди да дойдат изборите ще бъдат спечелени от "нашите хора" с железни договори.И воала... Бюджета изчерпан и парите са усвоени.Ако има и 50км нова магистрала след всичко това ще е чудо.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Smetnete samo kakva malka 4ast ot biudjeta e magistrala Xemus. Volq nqma moje da se pe4eli ot magisrtali estestveno sprete da kradete i q napravete byrzo i v srok.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
MOJE TO VSI4KO MOJE AKO NE BQXA TOLKOVA LAKOMI I KRADLIVI POLITICITE A RABOTEXA ZA BYLGARIQ I MAGISTRALA MOJE BYRZO DA STANE I IKONOMIKA I VSI4KO DA NE SME VYV VOENNO VREME.DA SPRAT DA KRADAT I VSI4KO 6TE IMA