Не си търся служби, рече спряган за заместник на Москов

Д-р Стойчо Кацаров не би приел поста, ако му предложат
0
Не си търся служби, рече спряган за заместник на Москов
Снимка: архив, БулФото

Спряганият за зам.-здравен министър д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването отрече да е кандидат за поста. Кацаров заяви пред БНР, че не са водени преговори с него и не би приел, ако му бъде предложено.

„Аз съм готов да помогна на което и да е управление с каквото мога, за да се подобри здравната система, но не си търся служби, постове и такива неща“, разясни той.

Още по темата
По думите му намеренията на новия министър Петър Москов са твърде общи и е много важно как ще бъдат постигнати.

Според д-р Кацаров министърът ще има два съществени проблема, които ще трябва да реши.

Единият е екипът, който ще сформира, и вторият – да намери съгласието и подкрепата от тези разнородни политически партии и конкретни хора от партиите. Ако той успее да разреши тези два проблема, може да постигне успех, смята той.

Кацаров заяви, че доколкото познава новия министър, той е решителен човек.

По думите му електронното здравеопазване е спешен проблем и няма причина да се отлага.

„Проблемите в Спешната помощ също не бива да се отлагат. Там също трябва сериозна намеса, включително и финансова. Като цяло, ако говорим за модела на здравната система, бих препоръчал нещо много просто – най-добра като организация здравна система има Холандия“, коментира той.

Стойчо Кацаров обясни, че има конкуренция на осигурителите, има и конкуренция между лечебните заведения, политиците са изключени от вземането на решения.

Здравната каса е преобразувана в балансиращ фонд – всеки гражданин може да избере осигурителя, при който да внесе осигуровката си, а Здравната каса балансира сумите, описа той холандския модел. По думите му при този модел парите следват пациента. Болният избира, осигурителят плаща, обобщи Стойчо Кацаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари