Москов обеща адекватна спешна помощ до 5 години

Тя ще продължава да бъде безплатна и за здравно неосигурените
10 фев 2015 20:24,
38
Москов обеща адекватна спешна помощ до 5 години
Снимка: БТА

До 2020 година 58% от населените места в страната ще имат достъп до структури на спешна медицинска помощ до 20 минути, времето на достъп в 27% от местата ще е между 20 и 30 минути, а в 15% от населените места - над 30 минути. Това означава, че 7 милиона души от населението на страната до пет години ще има достъп до спешна помощ за не повече от 30 минути.

Това е записано в концепцията за здравна реформа на Министерството на здравеопазването с хоризонт до 2020 година, която министър Петър Москов представи днес по време на здравния дебат на Puls.bg, организиран от Клуб Investor.bg, на тема „Неотложните реформи в здравеопазването”.

Още по темата
  В момента не повече от 3 милиона души в България имат достъп до адекватни спешна помощ и диагностика в рамките на 30 минути, като половината от тях живеят в столицата.

В документа е записано още, че центровете за спешна медицинска помощ ще са 28 на брой със 198 филиала, от които 170 ще са разположени извън областните градове.

Общо 34 спешни отделения в 28-те областни градове ще осигуряват възможност за спешна диагностика, лечение и наблюдение до 24 часа.

Очаква се в резултат на промените да се намали броят на хоспитализациите по повод спешни състояния, които биха могли да се овладеят в амбулаторни условия, да се редуцира броят на леглата за активно лечение и по ефективно да се разходват финансовите ресурси.

Преди дни стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) одобри за България 85 милиона евро за развитие на спешната помощ. По-рано днес министър Москов заяви, че парите ще бъдат използвани строго, според приетата в края на миналата година концепция за развитие на спешната помощ.

Спешната помощ ще продължава да бъде безплатна и за здравно неосигурените, като пакетът на спешната медицинска помощ е ангажимент на фиска. Предстои ясно да се дефинира обаче какво е „спешност”.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който иска незабавин резулти - да гласува За Царя - за 800 дни ще ви опарви. Или за Сидеров - 1000 лева народеееее! 500 лева пенсия! Може и за барека - народа република ви обещавам!Истинските решения са бавни, тежки и мъчителни, на пък полезни във времето.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При най-сгъстена програма новите закони на една реформа не могат да почнат да работят преди да мине точон едан година.. А за да има резултати трябав да се види новият бюджет, посел бюджета на новоот тримесечие, после бюджета на шестмесечието и едва тогава се правят планове успешна ли е реформата.-.... иако не - къде се е провалила...факт че ние заговорихем за рефорам в здравеопазването чак 15 години след предишната!
20
0
 
1
 
! Отговори
жоро преди 9 години
28 - ти си луд - Само старат на едан реформа тръгва поне една година, а плодовете се берат минимум на втората. Първо трябва да се залжи в бюджета през ноември, той да се гласува, посел има ваканнция, посел януари да предложат законите в работен вариант на МС, оттавм - в комиися - за да минат 2 комисии- поне два месеца, през март ако отидеза пириемане в НС ще е добре, Президентът може да ги върне - още две седмици мотае, ако ги приемат трябва да се обнар. закона в Държавен вестник - още 6 месец
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москов вече обеща, че до края на тази година лекарските запалит, ще се увеличат с 20 процента. Но пъров трябва да се намерят пари.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Волен със сигурност ще ни оправи за по-малко! Русия ще прати линейки и лекари! Те там и без това затвориха бая болници, та имат...
17
0
 
4
 
! Отговори
петилетков преди 9 години
който дойде на власт са му необходими пет години и два пълни мандата и най накрая пак сме на нулата. Д'БА И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ РАЗНОЦВЕТНИ К*Р*И
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кви пет години. Тоя нещо се упражнява на петилетки.Пет години да си играйка на програми за финансиране и да крадне всичко коквоото успее.Тоя с тия пет години не е никакъв експерт ами някакъв който в училище е играл карти в час на последния чин.Трябва човек който може същата работа да я свърши за максимум 1 година.
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москов е един от малкото министри които ми вдъхват някакво доверие. Поне се опитва да направи нещо въпреки блатото в което се намираме.
14
0
 
0
 
! Отговори
adfasfgasdfre преди 9 години
Na men cqlo video mi se puska pei polojenie che kolonite sa usileni I ne go ochakvam stava nepriyatno taka che slagao adblock iavno korektnost kym potrebitelite nqma
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Петьо, Петьо няма толкова много време баце
12
2
 
2
 
! Отговори
15 преди 9 години
До до 6Не знам къв враг е и на кой,ама ти си явно пишеш коментари по опорни точки! БСП и ДПС не искат Москов,а Герб го е сложил за министър на образованието! ЕЙйй осведомете се малко кой управлява вече не е Орешарски
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 18. ЗА ДА НЕ ТИ ЛЕТЯТ ЗВЕЗДИ И ТОЧКИ ХОРАТА СА НАПРАВИЛЕ БЛОКИРАЩИ ПРОГРАМИ ЗА РЕКЛАМИ.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ДО ТОГАВА Я КАМИЛАТА Я КАМИЛАРО.
9
1
 
7
 
! Отговори
д-р Менгеле преди 9 години
Браво, Москов - ти си наше момче.
8
3
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
Да, прав си - Москов е враг 1 на герберастите и реална заплаха да сложи край на Сараевия рахатлък на Тиквата.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам какъв е тоя зор с това реформиране на спешната помощ, но като цяло все си мисля, че проблема е в личните лекари и там трябва да се започне! Хайде всеки да си отговори колко често ходи на контролни прегледи и е информиран кога трябва да бъде ваксиниран. Колко пъти личния ви лекар е проявил, някакво внимание към вас и вашето здраве, колко точно ви познава този личен лекар, примерно, знае ви ли името? Отговорете на това и може да ви стане ясно защо хората викат линейка, а не лекаря!
6
1
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
Да знаеш, че без т.7 и т.8, останалите са си верни.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам как си правят разчетите тия хора, но определено е голяма мъка, но като не искат да правят истинска административна реформа, така ще е. Защо го казвам, при положение, че по преброяване сме 7,3 мил. души, как така 85% правят 7 милиона или може би работят с данни от 65-та, че тогава сме били 8,2 милиона.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
moskov ministar - no mi preli4a pove4e na skot- i to ka4estven
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ei toia e nashta gordost i radost samo kato go vida i : sami se setete po natatak