Искров не дава оставка, готов е да понесе отговорност за КТБ

Зове депутатите да започнат процедура за нов гуверньор
Обновена: 24 мар 2015 17:24 | 24 мар 2015 17:22, Свилен Колев
32
Искров не дава оставка, готов е да понесе отговорност за КТБ
Иван Искров. Снимка: архив, БулФото

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров е готов да понесе лична отговорност относно дейността на подуправление „Банков надзор“ във връзка със случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ), но няма да подава оставка. По време на първото заседание на временната комисия за КТБ той призова Народното събрание (НС) да стартира процедура за избор на нов гуверньор, за да напусне поста си.

Още по темата
„Никога не съм се месил в правомощията на подуправителя на управление „Банков надзор“, нито в тези на Управителния съвет на БНБ“, отговори Искров на обвиненията, оправени към него, във връзка с това кой следва да носи отговорност за случилото се с КТБ.

Той отсече, че е готов да понесе лична отговорност и добави, че след два месеца трябва да бъде избран нов гуверньор, трябва да се стартира процедура, а не бива да се отлага за есента.

„Оставка се подава от гузност или от страх. Аз не изпитвам гузност или страх. Изпитвам обаче уважение към Народното събрание, което ме е избрало, независимо дали ме харесва някой народен представител или не“, каза Искров.

„Стартирайте процедура за избор на управител на БНБ и съм готов веднага да се оттегля“, призова управляващите гуверньорът на централната банка, който изпълнява дейността от 2003 г. насам.

„Прекалено много обичам БНБ и страната си, за да предизвикам пълен хаос“, заяви той.

„Нямам информация дали в КТБ са извършвани нередности. Не са постъпвали вътрешни или външни сигнали, свързани с неправомерна дейност, осъществявана от банката.“ Това отговори Иван Искров на поставени въпроси по време на заседанието.

Той посочи, че няма информация за вътрешни сигнали, насочени към самия него или до Управителния съвет (УС) на централната банка. По отношение на външните сигнали Искров коментира един, отправен към дейността на „Банков надзор“ от страна на неправителствена организация. По негови думи е била извършена проверка от Европейската комисия (ЕК) по отношение на държавните депозити в КТБ.

„Тъй като министърът на финансите тогава Симеон Дянков имаше отношение към въпроса, се извършиха съответните проверки, на лихвени проценти и други, и се представи отговор от страна на правителството и процедурата бе прекратена“, допълни Искров отговора си на въпросите, зададени от Радан Кънев от Реформаторския блок.

Румен Гечев от БСП изрази несъгласието си, че само подуправителят на управление „Банков надзор“ носи отговорност за банковия надзор, осъществяван от БНБ, като се позова на чл. 2 и чл. 3, т. 16 от Закона за БНБ.

„Няма такава банка в света, в която УС на БНБ да не носи отговорност за работата на банковия надзор“, възмути се депутатът от БСП, като припомни, че голяма част от кредитния портфейл на КТБ са всъщност експозиции към няколко фирми. „Абсурдно е да не допуснем, че УС не носи отговорност.“

Според Гечев сигналите са "очевадни", имайки предвид, че акционерите на КТБ са си раздали кредити в размер 2,5 пъти по-голям от акционерния капитал на банката и че са отпускани заеми на фирми, регистрирани на един и същ адрес.

Още финансови новини четете в Investor.bg


32
Още по темата: НСБНБИван Искров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
31
 
! Отговори
Немо преди 6 години
Единственият отговор за това е Цветан Василев и приближените му ,защо Искров да я понесе?
21
0
 
32
 
! Отговори
Наковски преди 6 години
КТБ се управляваше еднолично от Цветан Василев, така че той е отговорен за нейното източване и поради тази причи трябва да бъде екстрадиран в България и изправен пред съда.
20
0
 
31
 
! Отговори
Виви преди 6 години
То най-лесно е да се хвърли една оставка, но това не решава нищо! Като толкова са се напънали да искат оставката на Искров що не стартират процедура, а? Щото никой не ще горещия картоф. Ама не Искров е за обвиняване, не, вината за краха на КТБ е в оня, дето от Сърбия продължава да краде с подставени хора ключови активи на банката. Името на виновника, както вкички много добре знаем, е не Искров, а Цветан Василев!!
19
0
 
31
 
! Отговори
Иво преди 6 години
Всъщност всички знаем, че не Искров е виновен за фалита на КТБ, а дружинката, която си науми да сложи мустакатия габровец да управлява цялата държава и после да я срине. Искров е прав. Той остава на позицията си, за да не настъпи още по-голям хаос, а ония 240 хрантутници, ако искат да го махнат, нека си стартират процедура...
18
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да този е ,той е виновен за липсата на контрол в ктб
17
0
 
34
 
! Отговори
до 15 иво преди 6 години
Промени няма да има докато си седиме като резани и само си драскаме.
16
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Некадърен и зависим клоун !
15
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искров е писоарна метла и е един от убийците на КТБ по поръчката на... Да ходи директно във Врачанския пандиз.
14
1
 
46
 
! Отговори
Иво преди 6 години
Банда мошеници ограбиха България и взаимно се подкрепят в купуването на съда,за да няма истина и справедливост,за да няма доверие в силата на закона.Докато тези хора са във властта,промени няма да има.Годините си минават,а те все са си там,за да пазят собствените си,придобити с измама милиони.Необразованите и примитивните хора в България се увеличават,а липсата на препитание ги прави агресивни и последователи на нови измамници като Бареков и стари кримки като Сидеров,заедно с ДС.Иде Видов ден.
13
0
 
35
 
! Отговори
Хризантема преди 6 години
ха-ха-ха, червен домат си сложил за ник червени тикви.
12
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА ГО НАКАЖАТ С ПУБЛИЧНО ПОРИЦАНИЕ И МЪМРЕНЕ ПО РАДИОТОЧКАТА.
11
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голем *** е този Искренов, така съм го кръстил защото е искрен с нас.
10
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо се раздават потребителски кредити без надлежно обезпечение?И то не малки суми-в случая те са си направо крадци: нямат и намерение да върнат нито лев.Яли,пили и се веселили-друг са плаща.Живеят си някои на семейни начала имат си деца и си усвояват кредита.После могат да отидат и да сключат брак с нищо неподозиращ жена/мъж.В Русия наскоро е приет закон,който забранява на неизрядни длъжници на банки да сключват брак. Или сключващите брак да бъдат уведомени за дълговете на бъдещия съпруг.
9
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е готов за отговорност - направо в пандиза!
8
0
 
37
 
! Отговори
mangal,25 godini преди 6 години
mnogo uvajavam gospodin Iskrov i negovata strastna lubov kam Bulgaria. dano da ne mu otnemat lubovta i da ne mu ia slojat pod nadzor.
7
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KOI POLITIZI FALIRAHA BNB--SHTE SE RAZKRIE SLED 50 G.,KOGATO TE NIAMA DA SA GIVI
6
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Депутатите вместо да приемат закони, да вземат да си приемат редовно лекарствата !
5
7
 
43
 
! Отговори
червените тикви преди 6 години
Блaгодaрете нa герберите и комсомлските им ДС медузи!Зaщо мутрофонa не кaзa преди изборите, че ще дърпa 4 млрд лв зaем от името нa целия нaрод, зa дa покрие крaжбaтa нa aверa си Вaсилев и остaнaлaтa гмеж около тях?
4
0
 
51
 
! Отговори
VS преди 6 години
Няма проблем, да извади 5 милиарда тогава. Иначе за каква отговорност говорим??? Ще си оскубе косите ли? Тях и без друго ги няма.
3
1
 
54
 
! Отговори
психолог преди 6 години
Тоя Искров ако още малко се напъне ще мине по наглост т.н. цар Симеон или по точно крадлив дедо .Как не случихме на хора в тая наша държава . Егати и късмета или по точно такъв ни е народа .