Разделеният Великден - спорната борба между два календара

Заплетената история на големия празник, разказана от Константин Томов
Обновена: 12 апр 2015 14:12 | 12 апр 2015 10:38, Екип на Bulgaria On Air
33
Разделеният Великден - спорната борба между два календара
Снимка: БТА

Ако външен наблюдател попадне в православен храм в сърцето на Балканите, едва ли ще може да определи дали той е български, или сръбски. Двете църкви са толкова близки, колкото изобщо е възможно – и нямаме предвид само разстоянието между седалищата им в София и Белград. Българската православна църква е най-старата в славянския свят; сръбската е втората най-стара (и създадена най-вероятно с активното участие на мисионери от България).

Богослужението в двете се води на един и същи език – черковнославянски. Свети Сава, първият сръбски архиепископ, умира в Търново през 1235 и е погребан в храма "Свети 40 мъченици" (по-късно останките са преместени в манастира Милешева).

Дори на Атон манастирите на двете патриаршии – Зографският и Хилендарският - са в съседство. Да не говорим за ролята, която сръбският Хилендар играе в българското Възраждане, давайки дом на Паисий. При толкова близости обаче има и една фрапантна разлика: в България празнуват Рождество на 25 декември, а в Сърбия – на 7 януари.
Защо? Обяснението е в продължителната и твърде спорна борба между две календарни системи – Юлианската и Григорианската.

Юлианският календар, както подсказва името му, е въведен от Юлий Цезар през 46 г. преди Христа. Християнското летоброене го възприема, като единствено започва отчитането си от годината на раждането на Иисус. С минимални промени системата на Цезар е в сила повече от петнайсет столетия. Но тя има едно съществено несъвършенство. Юлианският календар определя дължината на годината на 365 дни и четвърт (тоест и 6 часа). За улеснение четвъртинките се събират, така че веднъж на четири години образуват един допълнителен ден – оттам и високосните години.

Чисто астрономически обаче годината (времето, за което Земята прави пълна обиколка около Слънцето) не продължава 365 дни и 6 часа – тя трае 365 дни, 5 часа, 49 минути и 12 секунди. Тези допълнителни 10:48 минути изглеждат дребна работа, но започват да се натрупват с вековете и силно объркват отбелязването на онези празници, които са обвързани с астрономически явления като пролетното равноденствие.
През 1582 година например равноденствието се пада на 11 март, вместо на 21-и, както е било по време на Никейския събор през 325 година.

Един доктор и по съвместителство астроном от Верона, на име Луиджи Лилио, предлага сравнително просто решение на проблема. За да се съкрати годината с 10:48 минути (или общо с 0.002%), без това да обърка календара, е нужно само да се намали броят на високосните години. Вместо на 400 години да се падат сто високосни, както е дотогава, Лилио предлага те да са 97. Така занапред високосни ще са всички години, които се делят на четири (примерно 1588 или 2012). Изключение са годините, които завършват на две нули. От тях високосни са само онези, делими на 400 (като 1600 и 2000), другите (1800, 1900, 2100) са обикновени.

Идеята на Лилио, леко преработена, заляга в основата на Григорианския календар, въведен от папа Григорий ХІІІ през 1582 година. За да заличи натрупаното изоставане на юлианския календар, той просто задрасква десет дни – и така след 4 октомври 1582 настъпва направо 15 октомври (между другото григорианската реформа започва да налага и 1 януари като начало на годината – дотогава в повечето европейски страни годината е започвала през март, с първата пролет).

Новият календар бързо получава едно рамо от испанския крал Филип ІІ, под чиято власт по онова време са Португалия, Сицилия, Неапол, Милано, Фландрия и Холандия. Реформата е приета също от Полско-литовското кралство и в папските владения.

Но в некатолическия свят на новия календар се гледа с подозрение. Протестанти и православни виждат в него не толкова опит за решаване на научен проблем, колкото инструмент за разширяване влиянието на Рим.

Чуват се и съмнения в научната обосновка. Някои учени подозират, че промяната е, за да не може Великден повече да съвпада с Парилиите – деня на основаването на Рим и народен празник в папския град.

Заради това и православни, и протестанти предпочитат да се придържат към юлианската система. Едва в началото на ХХ век те са принудени да отстъпят, но не пред теологически или астрономически аргументи, а пред чисто финансови.

Целият текст на Константин Томов четете на www.bgonair.bg

Статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 55 / 2015

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Т.нар. благодатен огън "пада" само при православните, защото гръцките попове в Йерусалим са му намерили цаката и поддържат мистификацията и фалшификацията година след година. Има филми и статии, дори един гръцки професор демонстрира по телевизията същото "чудо" със свещи от бял фосфор, който при контакт с въздуха се възпламенява. Това е. ТАКАВА вяра е за абдалите.
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте ги само тия на снимката - какви шкембета са отпрали, всички, до един! И те ще са духовни пастири на хората... Гнус.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разликите в календара нямат значение за датата на Православния Великден. Образователна, но не на място публикация.
17
1
 
4
 
! Отговори
Данаил преди 9 години
До варненецБлагодатния огън не е падал няколко пъти. Най- очевидиния е когато Йересалимската патриаршия приема "новия стил" и празнува Пасха на католическата дата!!! Това е ясно предупреждение за всички които се опитват да служат с еретици по еретически календари!Другият известен случай е когато арменците монофизити завземат със сила храма- тогава огъня излиза през страничната каменна колона на гл.вход-може да се види и днес разтопения камък.
16
8
 
6
 
! Отговори
войнствен атеист преди 9 години
До варненец (22):Това е щото само православните знаят врътката с огъня. Как се пали, каква специална смес се прилага, за да дойде "чудото".Другото е че е изключително удобен метод за манипулация.
15
4
 
9
 
! Отговори
варненец преди 9 години
Благодатния огън не слиза при католиците . Преди години те изблъскали правосладните от божи гроб , но колкото и да опитвали огънят не слязъл въобще ! Това е иторически факт.
14
0
 
6
 
! Отговори
Do Anonimen 3 преди 9 години
Точно различията в календара са от значение!Западните църкви приемат астрономическия подход,без да се интересуват от еврейската пасха.НО Отците от първите вселенски събори ясно са пределили,че Великден трябва да се чества СЛЕД еврейската пасха.Датата на последната се изчислява според 19-год Метонов цикъл,който се базира на Юлианския календар. Възкресението на Христос се е случило СЛЕД еврейската пасха !! Ето затова ние продължаваме да използваме Юлианския календар - за да се спази Канонът !!
13
10
 
13
 
! Отговори
Пастафарианец Храбър преди 9 години
На този ден през 1961-ва една бяла ракета се забива със страшна сила в ауспухната семеринга на Ицо Джийзъса. Тъпите драскачи от този кух сайт мълчат за Юрий Гагарин.Защо така, бе джурналя?Хората изпратиха човек в Космоса, църквата се пукна яд!Въпреки възбраните!Църквата винаги е забранявала Науката! Забранявала е да се търси, да се открива, защото може да се открие Истината, може да се открие, че религията подчинява, краде, убива и властва!
12
4
 
7
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
До 16И кога е вторият път. Не е съществувал Израел, а Огънят е слизал всяка година. Пий си ракийката и не обиждай вярващите. Бъди здрав
11
5
 
7
 
! Отговори
etyjm преди 9 години
До СпонгиГлавното е еврейския бизнес да върви. Палят благодатния огън два пъти - двойна печалба. Ако им дойдат на крака и представители на други религии - и за тях ще го запалят...
10
11
 
8
 
! Отговори
Изтрит преди 9 години
Както казвам, че докато съществуват ПРОСТАЦИ и *** поповете ще се уригват и *** доволно.
9
4
 
10
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
До Анонимен 3Во истина Возкресе! Именно заради правилното изчисляване на датата на Возкресение Христово, Благодатният огън слиза в Православния храм на Гроба Господен.
8
13
 
6
 
! Отговори
войнствен атеист преди 9 години
Има ли значение кога точно се чества, при положение че пак се чества същото - някакво зомби се надигнало от гроба.
7
6
 
12
 
! Отговори
Некой преди 9 години
До анонимен - кажи ми само как виждаш Русия като люлка на праводлавието, като държавата им е покръстена през 11-12е, а също така първите им патриарси са българи?
6
2
 
30
 
! Отговори
за Фашист преди 9 години
За календара си прав. А за това, че мразиш сърбите, не си прав. Те са ни братя по кръв, вяра и език. И трябва да спрем с тази изкуствено насаждана омраза, от нея полза имат само враговете ни.
5
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България открай време е православна страна, но в последните години се забелязва тенденция Тиквата и Плевела да ни превърнат в католици, за да сме като нашите европейски партньори.Нали обявиха Русия - люлката на Православието за лоша, а пък в Гърция - другият стожер на православието, спечели левицата от СИРИЗА.Така че за управляващите предатели някак си е не много удобно да сме православни.
4
1
 
13
 
! Отговори
Данаил преди 9 години
Разбира се че папският т.е католическия календар е нарушаване на богодслужебния ред на Църквата. Той като всяко нещо измислено от еретици цели да доведе до разколи и разбиване на църковното единство.За сега обаче Великден се празнува от "новостилните" т.е униятстващите църкви на България,Гърция и Румъния заедно с всички останали православни.Христос Воскресе!
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес не е Рождество, Великден. Христос Воскресе! Относно Великден разглежданите в статията различия в календарите са без значение. Великден се празнува в първата неделя след пролетното пълнолуние.
2
16
 
11
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
да въведат ДРЕВНОБЪЛГАСКИЯТ КАЛЕНДАР - НАЙ-ТОЧНИЯТ КАЛЕНДАР ДО ДЕН ДНЕШЕН !!! Що се касае за сърбите , те са враг на българия N 1 винаги са ни забивали нож в гърба . Аз съм българин и най-малко се чувствам славянин !
1
3
 
3
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram